Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor: „N-ai cum să ceri performanță dacă finanțarea nu este adecvată!”

Rectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a tras un semnal de alarmă cu privire la fondurile instituțiilor de învățământ superior din România destinate cercetării.

Potrivit lui Daniel David, care este și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, fără o educație și cercetare eficiente, politicile publice în diverse domenii sunt sortite eșecului sau îngreunate semnificativ, cu impact negativ asupra competitivității țării și a bunăstării oamenilor.

Daniel David a menționat că organizația „Consiliul Național al Rectorilor a cerut mereu o creștere a finanțării în educație. Oricât ne dăm peste cap, orice explicație încercăm să găsim, dacă nu înțelegem că finanțarea corelează cu performanța, atunci nu are rost să pretindem că vrem binele acestui sistem. Este evident că nimeni nu este naiv să creadă că, peste noapte, vom atinge procentul de 6% dar vrem să vedem o prioritizare și o propunere foarte clară pe următorii ani astfel încât să reușim să atingem acest procent. Eu vă spun – spre exemplu – că în mediul universitar, în învățământul superior, dacă vrei să ceri performanță de la universități, o taxă pentru un program este aceeași și pentru un român și pentru un american și pentru un german. Nu ai cum să ceri performanță dacă finanțarea nu este adecvată.”

Despre cum se va desfășura concret relația CNR cu guvernarea în educație, rectorul David, din poziția de președinte CNR, a precizat: „Sigur, noi nu cerem o paritate în sume absolute, ci un procent din PIB, iar acest lucru trebuie făcut și vom vedea în următoarele săptămâni, în următoarele luni, dacă guvernanții își asumă cu adevărat acest demers. Dacă aici dăm rateu din start, celelalte angajamente sunt puse sub semnul întrebării.”

„Când am fost întrebat cum o să monitorizăm guvernarea, am răspuns că lucrurile sunt foarte simple. În programul de guvernare în ceea ce privește educația, sunt prezentate lucruri concrete – și foarte multe sunt lucruri bune, lucruri care corespund cu pozițiile Consiliului Național al Rectorilor exprimate în rezoluții de-a lungul timpului – și când voi face aceste comentarii voi face o diferență foarte clară – unde este deja o poziție a Consiliului Național al Rectorilor, exprimată într-o rezoluție a Consiliului și unde vreau doar să aduc unele teme în discuție”, a mai spus Daniel David.

Rectorul Universității Babeș Bolyai este  președinte al Consiliului Național al Rectorilor de la finalul anului 2020, după ce Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din această poziție ca urmare a preluării mandatului de ministru al Educației. Daniel David a fost propus pentru această funcție chiar de Sorin Câmpeanu, fostul președinte al organizației și are un mandat de 6 luni. La încheierea celor 6 luni, președinția rotativă a CNR va fi preluată de rectorul Universităţii Transilvania din Braşov.

Distribuie:

Postaţi un comentariu