Daniel David, președintele CNR: A condiționa activitățile universității doar de nevoile existente în prezent este o „crimă intelectuală”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va găzdui, în perioada 25-27 iunie 2021, conferința Consiliului Național al Rectorilor (CNR).

Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 25 iunie 2021, de la ora 18.00, în Aula Magna a UBB, ceremonia de deschidere și mesajele Administrației Prezidențiale, ministrului Educației și ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, urmând să fie transmise public pe conturile de Facebook și Youtube ale UBB. Ceremonia de deschidere va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri asociate mesajelor transmise.

Lucrările vor continua sâmbătă, 26 iunie 2021, în Aula Magna a UBB, cu sesiuni de lucru pe teme specifice și relații instituționale.

În ceea ce privește teme specifice, acestea vor fi de la cum va începe anul universitar 2021-2022, bunele practici privind admiterea și susținerea lucrărilor de licență/master/doctorat, la misiunile universității/rankinguri academice/sisteme de evaluare-acreditare academică.

În ceea ce privește relațiile instituționale, vor fi organizate sesiuni de discuții pe tema adaptării legislative, a criteriilor de finanțare, a masterului didactic despre situația cercetării, inovare și digitalizare. Se va discuta, de asemenea despre relația universităților cu Curtea de conturi și despre misiunea universităților în lumea modernă.

Ultima zi a conferinței Consiliului Național al Rectorilor va fi dedicată întâlnirilor consorțiilor universitare și vizitării unor unități academice ale UBB.

„Eu văd această conferință CNR sub tema «Mediul academic după pandemie – Rolul autonomiei universitare/libertății academice în noua etapă!». Este un eveniment important în care rectorii universităților din țară și reprezentanții organizațiilor studențești se întâlnesc cu autoritățile ministeriale și cu instituții importante pentru mediul academic pentru a analiza și stabili modul în care va începe și se va derula anul universitar 2021-2022, cum am trecut și ce am învățat din pandemie și cum putem stimula și proteja mediul academic din România pentru a fi performant, asigurând astfel competitivitate țării și bunăstare oamenilor. Nu în ultimul rând, în consonanță cu alte acțiuni europene și internaționale – MagnaCarta Universitatum, voi propune colegilor o discuție (pe liniile textului de mai jos) pentru reafirmarea publică a nevoii de a proteja autonomia universitară/libertatea academică, acum când unii nu o înțeleg adecvat, iar în multe societății mai puțin democratice mulți îi forțează limitele”, afirmă rectorul UBB și președintele CNR, prof. univ. dr. Daniel David.

Distribuie:

Postaţi un comentariu