Curtea de Apel Cluj contra Guvernului României. Instanța anulează deciziile privind pandemia

Curtea de Apel Cluj a anulat HG 932/ din 9 septembrie 2021, cea care a decis prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și, implicit, măsurile prevăzute de aceasta. Decizia nu e definitivă.

Sentința Curții de Apel a fost pronunțată marți, iar solicitarea anulării hotărârilor de guvern 826 din 5 august, 932 din 9 septembrie și 990 din 17 septembrie 2021, care prevăd instituirea și prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, și a măsurilor aferente, a fost făcută de către doi avocați din Cluj.

Pledoaria acestora s-a axat pe discriminarea la care sunt supuși cetățenii, pe faptul că Guvernul nu are dreptul să condiționeze participarea acestora la evenimente publice sau private în funcție de deținerea unui test CoViD negativ sau a unui certificat de vaccinare.

De asemenea, instanța a respins cererea de daune morale solicitate de reclamanți. Sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Dacă hotărârea rămâne definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție, starea de alertă, dar și restricțiile impuse de aceasta trebuie ridicate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu