Curse ilegale de mașini în centrul Clujului

În ultimele luni, am primit la redacţie mai multe sesizări cu privire la faptul că b-dul 21 Decembrie, respectiv calea Dorobanţilor din Cluj Napoca au devenit, pe timp de noapte, piste pentru curse auto ale unor tineri care vor să demonstreze puterea bolizilor.

Ultima sesizare, primită alaltăieri la redacție, vine de la o Asociaţie de Locatari care se află chiar pe bd. 21 Decembrie. Iată ce spun locatarii prin sesizarea trimisă și primarului Emil Boc, dar şi chestorului Poliţiei Cluj, Tudor Grindean.

„În parcarea aflată în faţa bisericii Sf. Petru din Cluj Napoca, se organizează aproape în fiecare noapte curse auto. Aici e un fel de centru de comandă,   se adună începând cu ora 00.30 – 2.00 (noaptea), câte 6 -10 bolizi scumpi cu motoare puternice (Audi, BMW, etc.) tunate pentru viteză.

Se organizează startul iar înainte de plecare, „piloții”  îşi turează de nenumărate ori motoarele la maxim, deranjând locatarii din zonă în plină noapte. Multe dintre maşini produc la plecare anumite explozii intenţionat. (oare cum s-a făcut ITP-ul?)  Apoi pleacă în cursa pe 21 Decembrie spre regionala CFR şi se întorc cu aceeaşi viteză pe Dorobanţilor. Cursele se reiau de mai multe ori pe traseul: parcarea Sf. Petru – Bd-ul 21 Decembrie – secţia de poliţie –  regionala CFR. Nu înţelegem cum aceste „mașini de curse”  trec prin dreptul secţiei de poliţie de Bd. 21 Decembrie cu viteza şi motoarele turate la maxim, iar nimeni din structura poliţiei nu a sesizat până în prezent acest fapt. Credem că aceşti tineri cu maşini extrem de scumpe sunt protejaţi de diverse persoane influente.

Tot din cauza acestor curse, în parcarea de la Sf. Petru s-a produs  un accident de circulaţie (acum circa 3 luni) care, prin minune, nu a produs victime. Accidentul s-a soldat cu avarierea unor taxiuri, respectiv a unui panou de publicitate de circa 5 m care a fost dărâmat în parcare.

Rezultatul: nu s-a luat nicio măsură.

Sesizări  inutile şi pe site-uri

O mulțime de sesizări legate de acest aspect se află și pe diverse site-uri. Redăm mai jos câteva de pe  www.clujinfo:

„Solicit primăriei şi poliţie locale să instaleze camere de luat vederi pe Dorobanţilor şi Aurel Vlaicu via sensul giratoriu Mărăşti, pentru a stopa idioţii care fac drifturi, curse şi-şi turează motoarele pe acest traseu. Sau un echipaj de poliție să patruleze întreaga noapte pe acest traseu. Sau să se instaleze limitatoare de viteză. Sau să mă lase…că-mi fac eu singur dreptate!”(Petri)

„În Cluj Napoca pe Dorobanţilor ar fi recomandat să se instaleze o cameră care să filmeze şi să şi înregistreze zgomotul infernal, de nesuportat, pe care îl fac anumite maşini de „cursă” în fiecare seară începând cu orele 22 şi terminând cu orele 4 dimineaţa. Vă rugăm aplicaţi legea şi nu-i lăsaţi să-şi bată joc de noi, cetățenii care a doua zi muncim. Acest aspect se repetă deja de vreo 2 ani într-o manieră care a devenit de nesuportat”. (Tudy)

„Au venit mulţi tineri din alte județe, în Cluj, cu maşini cu motoare puternice, tunate, limuzine de lux, plini de nervi şi care vor să-şi arate  „muşchii ” pe  B-dul 21 Decembrie – Calea Dorobanţilor. Avem nevoie de poliţie să ne apere, ajutaţi-ne şi sprijiniţi-ne în acest sens!” (Mate)

Sunt câteva din cererile cetăţenilor care sunt adresate mereu şi mereu Primăriei şi Poliţiei Cluj. Din păcate rezolvările pentru cetăţenii oraşului întârzie să apară. Oameni s-au săturat de șmecheri și de faptul că nu-i ajută nimeni. S-au săturat și de promisiuni. Alţii mai speră şi mai bat pe la uşile oficialităţilor – care au răspunsurile „pregătite” în vorbe, dar fară fapte. Cui folosesc aceste comunicate? Şmecherii – râd. Cetăţenii – se resemnează.

„Recent nu au fost făcut sesizări cu privire la acest aspect, dar au existat într-adevăr anterior multe reclamații pe această temă. Tocmai de aceea se fac săptămânal acțiuni pe Bd. 21 Decembrie și pe Calea Dorobanților şi se dau amenzi. Dorim să prevenim aceste fapte”, a declarat Carmen Jucan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Potrivit poliţiei clujene, la data de 5/6 noiembrie, între orele 23:00-02:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca – Biroul Rutier și Secția 2 Poliție au verificat pe strada Dorobanţilor 51 de autovehicule și au aplicat 16 sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 4.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Poliţiştii atrag totodată, atenţia conducătorilor auto că este interzisă desfăşurarea de concursuri, antrenamente ori întreceri pe drumurile publice, cu excepţia celor autorizate de administratorul drumului şi avizate de poliţia rutieră.

Distribuie:

Postaţi un comentariu