Criza continuă. Klaus Iohannis: ”Au scăzut șansele pentru anticipate. Repet: nu voi desemna un premier PSD”

Klaus Iohannis, președintele României | Foto: Dan Bodea

Curtea Constituţională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis. Reacțiile nu au întîrziat să apară.

După ce a avut una dintre cele mai dezastruoase guvernări, după ce a demis Guvernul Orban, PSD a creat o nouă criză prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, aşa cum ştiţi că nu am comentat nici cu alte ocazii şi voi aştepta motivarea. Însă ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză. Vedem un Guvern demis pentru că a încercat să reformeze administraţia locală şi chiar aşa demis cum e a lucrat pentru oameni. Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că şi-a pierdut legitimitatea de a guverna. Acesta nu e verdictul meu, e al cetăţenilor”. Am spus-o şi o repet: nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid şi nicio coaliţie care are o majoritate în Parlament. Aşadar nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta e soluţia justă pentru această criză în care ne aflăm acum”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai declarat, luni seara, că România are nevoie de un nou Legislativ, care să ofere o nouă majoritate şi că, în opinia lui, cea mai legitimă soluţie este, în acest moment, revenirea la votul acetăţenilor.

„Am şi spus că în opinia mea cea mai legitimă soluţie e revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi crearea unei noi majorităţi parlamentare care să poată susţine un guvern stabil, capabil să guverneze pentru cetăţean. Avem nevoie de un nou Legislativ care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua aşa cu situaţii de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi, deşi timp de trei ani de zile a eşuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să facă treaba pe cei care au dovedit că ştiu ce trebuie făcut pentru România”, a spus Iohannis.

Întrebat ce şanse mai au anticipatele, Iohannins a spus că acestea au scăzut.

„Tocmai au scăzut, sub 50%, da. Au scăzut şansele”, a spus preşedintele.

PSD: ”A fost o mascaradă”. Ludovic Orban: ”Vreau să formez o majoritate parlamentară”

Marcel Ciolacu a declarat că deşi PSD a boicotat şedinţa plenului reunit de luni, nu înseamnă că alegerile anticipate nu sunt posibile.

„Este posibil să se ajungă la anticipate. Dacă nu se creionează o majoritate, dar nu o mascaradă ce s-a făcut astăzi, se poate ajunge la anticipate”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, la Parlament.

Preşedintele interimar al PSD a afirmat, încă o dată, că nu susţine alegerile anticipate şi a subliniat că PSD se află în Opoziţie.

„E exclus ca PSD să voteze un guvern PNL în persoana lui Ludovic Orban”, a conchis Ciolacu.

„Propunerea de premier a PNL e cunoscută. Ştiţi că decizia Consiliului Naţional care a fost luată. Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară şi voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la preşedintele României. Sunt convins că preşedintele va lua cea mai bună decizie. Conducerea PNL e pregătită pentru orice situaţie”, a declarat și liderul PNL, Ludovic Orban.

Şedinţa de plen a Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban 2 a fost închisă, luni, la scurt timp după ce a început, din lipsă de cvorum. Plenul reunit a fost suspendat având în vedere că în sală erau prezenţi doar 188 de parlamentari din cei 465.

Distribuie:

Postaţi un comentariu