Cresc pensiile și alocațiile pentru copii, deocamdată doar din pix. Premierul a anunțat și o nouă indemnizație pentru persoanele cu handicap

În ședința Guvernului, de miercuri, 15 decembrie, va fi aprobat un pachet de măsuri sociale a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Acesta prevede majorarea punctului de pensie, a alocațiilor pentru copii, dar și o nouă indemnizație pentru persoanele cu handicap.

Guvernul Ciucă ar putea adopta în ședința de miercuri două ordonanțe de urgență care vizează creșterea alocațiilor pentru copii și valoarea punctului de pensie de la 1 ianuarie.

Astfel, conform proiectului, alocațiile pentru copii care ar fi trebuit majorate de la 1 iulie 2021 vor crește din ianuarie de la 214 lei, în prezent, la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei, în present, la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap.

Conform premierului, Guvernul va majora alocația stat pentru copii la 600 lei până la vârsta de doi ani sau până la trei trei ani în cazul copilului cu dizabilități.

De asemenea, anul viitor, în ianuarie, va fi acordată „în mod excepțional” o indemnizație suplimentară, cea de-a 13-a, pentru persoane cu dizabilități, indiferent de venituri, a mai spus premierul Ciucă. Aceasta se acordă în mod exceptional, o singură data.

„Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi (15 decembrie – n.a.) un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare.

Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10%, începând cu luna ianuarie a anului viitor, de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 de lei. Decidem, de asemenea, creşterea indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei, la 1.000 de lei, începând cu anul 2022.

Totodată, majorăm alocaţia de stat pentru copii şi instituim acordarea, anul viitor, a unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv a 13-a indemnizaţie.

De asemenea, alocaţia de stat va creşte la 243 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, dar şi după această vârstă, pentru tineri care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Doresc să subliniez că alocaţia de stat se cumulează cu indemnizaţia lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Distribuie:

Postaţi un comentariu