Creativitate și bun gust la Festivalul Alimentului

Produse precum salam crud uscat cu crustă de legume și ghimbir, brioșe aglutenice-dietetice, iaurt congelat cu flori comestibile, pâine aglutenică cu adaos de șrot de in, specialități de ciocolată cu sirop de ridiche neagră, dar și băuturi artizanale, sunt doar câteva din cele peste 70 de creații alimentare ale studenților de la Facultatea de Ştiința şi Tehnologia Alimentelor (STA), la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Alimentului.

Produse au fost împărțite în șapte grupe distincte, iar acestea au fost jurizate de specialiști, reprezentanți ai nouă firme interesate de inventivitatea celor 71 de studenți care au expus studenților la ediția din acest an a festivalului Alimentului. Laura Stan, reprezentant al USAMV, a declarat că cele mai multe dintre produsele inovatoare prezentate au fost concepute pornind de la ideea de sănătate al consumatorului.

”Studenți din an terminal de la mai multe specializări ale Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi-au expus astăzi produsele realizate de ei la cea de-a opta ediţie a <<Festivalului Alimentului>> în cadrul proiectelor de licență.

Unele sunt produse inovatoare, altele sunt tradiționale, iar studenții au lucrat un an pentru perfecționarea acestor produse alimentare. Juriul a punctat originalitatea privind utilizarea ingredientelor sau procesul tehnologic. Trebuie spus că aceste produse sunt de fapt niște hibrizi. Pentru a intra pe piață, însă, acestea au nevoie de autorizare, cu proceduri deloc simple”, a declarat Laura Stan.

Reprezentanta USAMV a mai adăugat că universitatea clujeană îi va ajuta pe studenții care doresc să-și breveteze produsele. „Studenții pot să își breveteze singuri produsele sau să facă acest lucru prin intermediul universității noastre, pentru ca acest demers nu este deloc simplu. Ceea ce e mai important este ca începem sa ne întoarcem la tradiții. Foarte multe dintre produsele expuse sunt inspirate din tradițiile locurilor de unde provin studenții noștri”, a mai spus Stan.

Mulți dintre studenții care și-au expus produsele în cadrul Festivalului Alimentului din acest an sunt deja recrutați de companii private, interesate de produsele create de aceștia.

„Există interes pentru absolvenții noștri din partea societăților private, sunt cereri pentru personal de control în laboratoare, pentru ingineri de producție. Foarte important este și faptul că aceste companii pun la dispoziție intershipuri și burse, finalitatea fiind angajarea lor. Unii sunt mai curajoși și întreprinzători și aleg să meargă pe cont propriu. Eu chiar am avut o absolventă care a reușit să își pună pe picioare propria firmă de producție de dulceață”, explică Laura Stan.

Vizitatorii au putut să guste din toate bunătățile pregătite de studenți. Evenimentul a fost organizat de USAMV Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, în colaborare cu Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară din România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu