Corespondență din Beijing. Felicia Gherman: „Fiecare persoană care intră într-un cartier trebuie să declare de unde vine, unde merge”

Joi, 30 ianuarie 2020. A 11-a zi de luptă asiduă a Chinei și poporului chinez împotriva crizei provocate de noul coronavirus, al cărui focar a izbucnit în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei și cel mai populat oraș din China centrală, o metropolă cu 11 milioane de locuitori. Chinezii sunt încă în vacanța prilejuită de Sărbătoarea Primăverii sau Anul Nou Chinezesc care se încheie cu minunatul Festival al Lampioanelor, în 8 februarie. Lampioanele roșii sunt podoabele obișnuite din timpul sărbătorilor când China este decorată într-un ocean de lampioane, tradiția acestor frumoase obiecte de décor datând din perioada dinastiei Han de Vest, cu 2000 de ani în urmă, când împăratul Wudi organiza ceremonii ritualice pentru a se închina zeilor. După ce budismul a ajuns și în China, în timpul dinastiei Han de Est, ritualurile călugărilor budiști au fost combinate cu obiceiurile dedicate sărbătorii lampioanelor, transformându-se astfel într-un adevărat festival. În perioada acestuia, chinezii ies pe străzi să admire grațioasele obiecte de décor și se distrează împreună.

Solidaritate și organizare exemplare

Anul acesta, însă, frumusețea lor este umbrită de situația severă prin care trece poporul chinez, fiecare cetățean al acestei țări fiind angrenat în lupta acerbă împotriva crizei cauzate de noul coronavirus. La această oră, în toate cele 31 de provincii, regiunii autonome și municipii direct subordonate guvernului central funcționează mecanismul de reacție de urgență-nivelul I. Toate deciziile luate de autoritățile centrale în combaterea crizei sunt strict materializate. Peste 6.000 de medici din mai multe zone ale țării au ajuns în provincia Hubei, unde este epicentrul focarului de infecție. Toate fabricile accelerează producția de produse necesare în stoparea răspândirii noului coronavirus, precum costume de protecție, măști, ochelari de protecție, medicamente și altele, iar cercetători chinezi în colaborare cu cercetători din străinătate depun eforturi imense pentru realizarea unui vaccin. În continuare sunt distribuite gratuit miliarde de măști de protecție, iar oamenii primesc mereu informații legate de modul în care trebuie să se protejeze, despre igiena elementară și primul ajutor în caz de nevoie, inclusiv în magazine și localuri.

Felicia Gherman este jurnalist la Radio China International

Accesul spre potențialele zone de risc este restricționat

Toate spitalele au fost dotate la intrare cu aparate pentru luarea temperaturii corporale și pregătite să răspundă solicitărilor. Vacanța dedicată Sărbătorii Primăverii a fost prelungită până în 2 februarie. Chinezii sau străinii care au călătorit în afara țării sau în afara zonelor în care locuiesc și se întorc sunt obligați să stea acasă timp de 14 zile, abia apoi vor putea merge la muncă, pentru că, potrivit specialiștilor chinezi, perioada medie de incubație a noului coronavirus este de aproximativ zece zile, cea mai scurtă fiind o zi, iar cea mai lungă 14 zile, virusul fiind infecțios în perioada de incubație, ceea ce îl face foarte diferit de SARS. Toate mijloacele de transport sunt dezinfectate și dotate cu aparate pentru luarea temperaturii corporale. Toate cartierele din multe orașe, inclusiv Beijing, sunt în carantină. Mai exact, în fiecare cartier există acum o singură intrare cu un punct de control, toate celelalte fiind blocate. Asta pentru a reduce circulația persoanelor și a contactelor dintre oameni, cu scopul de a elimina căile de răspândire a virusului și de a stopa cazurile noi de infecție.

Fiecare persoană care intră într-un cartier trebuie să declare de unde vine, unde merge, dacă a fost în orașul Wuhan, dacă a intrat în contact cu persoane din Wuhan, în plus îi este luată temperatura. Chinezii care fac cumpărături online vin să le ridice de la acest punct de control, nu le mai primesc la scara blocului sau chiar în apartamente. Numărul cazurilor de infecție, al deceselor și al persoanelor care s-au recuperat, din țară și de peste hotare, sunt updatate în permanență, pentru că la nivel național a fost instituit un buletin zilnic privind cazurile de infecție, cu promisiunea fermă a guvernului că va pedepsi toate autoritățile locale care nu furnizează actualizări rapide. Vreau să menționez faptul că tehnologia Big Data joacă un rol important în urmărirea pacienților infectați și a celor suspecți, conform Radio China Internațional. Persoanele care călătoresc cu trenul sau cu alte mijloace de transport trebuie să completeze formulare de călătorie, prin urmare, fluxul cetățenilor este controlat, iar această măsură se dovedește a fi foarte eficientă în oprirea răspândirii virusului. Cu alte cuvinte, China a instituit  într-un timp atât de scurt o rețea amplă de prevenire și control a focarului care acoperă toată țară, atât în mediul urban, cât și în cel rural, prin eforturi uriașe, cu dorința și convingerea fermă că va depăși această încercare grea. Nu știu care altă țară s-ar fi putut mobiliza cu atâta promptitudine și cu astfel de măsuri de amploare greu de imaginat pentru orice occidental. De aceea, cred că experiențele Chinei în gestionarea unei situații de criză merită a fi învățate de alte popoare. Cei 1,4 miliarde de chinezi s-au transformat, în acest moment, într-o forță de nestăvilit. Ridicarea în șase zile a două spitale la Wuhan, aplicând lecțiile învățate în anul 2003 la Beijing în timpul crizei SARS, este un exemplu concludent în acest sens. Atunci, în capitala Chinei a fost construit un spital tot în șase zile și acesta a devenit operațional într-o singură zi. De această dată, autoritățile din Wuhan au decis să construiască două unități sanitare, Spitalul Huoshenshan cu o capacitate de 700 până la 1.000 de paturi și Spitalul Leishenshan care va avea între 1.300 și 1.500 de paturi, pentru a trata noii pacienți cu pneumonie, conform CGTN. Construcția acestora este în plină desfășurare și vor fi date în folosință în 3, respectiv 5 februarie, China având capacitatea de a lua decizii mai rapide și hotărâte pentru a răspunde la criză și ocolește obstacolele birocratice. Aici este permisă aprobarea imediată, chiar instantanee a planurilor de urgență pentru o clădire. În plus, terenurile în China sunt deținute de stat și sunt închiriate cetățenilor. Acest fapt presupune că o construcție poate fi făcută imediat și dată în folosință cât mai rapid posibil.

Aceasta este imaginea Chinei urgisite, greu încercate, dar neînduplecate și sigură că va câștiga o luptă dureroasă în care fiecare secundă și minut contează și că „Lampionul cerului” și „Lampionul longevității” vor străluci în toată frumusețea lor, la fel ca altădată. Am încredere deplină în măsurile clare și decisive luate de autoritățile chineze și convingerea fermă că poporul chinez va depăși această situație critică din care va trage cu siguranță multe învățăminte. (Felicia Gherman este jurnalist la Radio China International.)

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ion A. says:

    Felicia Gherman, frumoasa si talentata

Postaţi un comentariu