Construcția defectuoasă a unui imobil de locuințe de pe strada Oașului a pus în pericol viața locatarilor. Problemele structurale s-au rezolvat, dar au rămas altele

Coaliția pentru Urbanism (Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului – APUC, Asociația Centrul pentru Mediul Construit – CMC și Asociația Plusminus) a documentat în ultima perioadă situația unui imobil de locuințe construit recent pe strada Oașului nr. 86- 90, după ce au apărut informații potrivit cărora calitatea construcției ar lăsa de dorit, punând inclusiv viața locatarilor în pericol. Chiar dacă între timp constructorul a efectuat mai multe lucrări de consolidare a structurii de rezistență, tot rămân nerezolvate unele probleme.

Problemele structurale, între zvonuri și realitate

În luna februarie 2016 a apărut informația că un imobil de locuințe colective din cartierul Iris are probleme structurale, iar persoanele care au semnat contracte pentru respectivele apartamente riscau să fi cumpărat un bloc cu grave deficiențe care le-ar fi putut pune în pericol chiar viața. Considerând implicațiile posibile ale acestei situații, un grup de ONG-uri, parte a Coaliției pentru Urbanism, rețeaua de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului, fondată la începutul lui 2016, s-au sesizat și au încercat să acționeze pentru clarificarea acestui caz și pentru a vedea ce soluții pot avea cei care au semnat deja contractele pentru apartamentele din acest imobil.

Pe strada Oașului nr.86 – 90, pe terenul fostei fabrici de porțelan Iris se construiește un ansamblu de locuințe colective, din care primul imobil construit conform autorizației nr.300 /16.03.2015, este aproape finalizat.

În urma unei vizite la fața locului, reprezentanții Coaliției pentru Urbanism au contatat mai multe nereguli. Construcția imobilului de locuințe (regim de înălțime S + P + 7E + ER) prezintă defecte de execuție vizibile.

Grinzi suplimentare de beton armat

„Se poate observa o rotire a întregii structuri către colțul de NV al construcției datorată cel mai probabil cedării unui stâlp din partea de NV la unul dintre etaje sau a unor probleme apărute în terenul de fundare care a dus la tasări inegale. Acest lucru poate afecta buna funcționare a clădirii și se poate ajunge până la colaps. Am constatat că se efectuează lucrări de remediere prin introducerea unor grinzi suplimentare de beton armat după finalizarea planșeelor, neexistând o legătura între acestea și cadrele de beton – structura de rezistență principală. În plus, aceste grinzi nu sunt legate de reazemele principale – grinzile și stâlpii cadrelor de beton – ci sunt rezemate pe închiderile din zidărie cu goluri. În plus, deși se efectuează lucrări la stâlpii de beton armat de la subsol acestea nu pot redresa rotirea deja evidentă a blocului, ci doar eventual stabilizarea structurii. Lucrările efectuate la interior pentru eventuala stabilizare a construcției pot duce la nefuncționalitatea clădirii, a scăderii înălțimii libere din apartamente sub nivelul minim admis prin legea nr.114/1996 (legea locuinței)”, transmit reprezentanții coaliției.

Ce acțiuni s-au întreprins?

„Considerând că avem de-a face cu o problemă deosebit de gravă a cărui control ține în bună parte de Inspectoratul de Stat în Construcții am depus o cerere de informare pentru a vedea dacă au fost realizate procese verbale pentru fazele determinante, ce observații au fost făcute de către inspectorul ISC atribuit acestei lucrări și ce dispoziții au fost date de către inspectorul ISC în vederea continuării lucrărilor și o sesizare cu lucrurile observate prin care am solicitat verificarea lucrărilor la fața locului și constatarea dacă aceste lucrări sunt executate conform standardelor și normelor în vigoare, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție”, transmit reprezentanții coaliției.

În cazul în care se constată că temerilor privind stabilitatea acestei construcții sunt reale, Coaliția pentru Urbanism va face o plângere penală în acest sens, conform art.35 din legea 10/1995 privind  calitatea în construcții: „(1) Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.”

În cazul primei cereri, cea de informare, Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat că nu există niciun element de îngrijorare privind stabilitatea structurii, poate doar lipsa trecerii în condica de betoane a rezultatelor încercărilor. „Totuși, din moment ce în august 2015 structura nu era încă finalizată și nici încărcată cu toate elementele de închidere (pereți exteriori) și compartimentare (pereți interior), sau finisaje, este posibil ca această problemă să nu fi existat. Un control la momentul februarie 2016 devenea cu atât mai important”, spun reprezentanții coaliției.

„Răspunsul la sesizarea depusă însă a confirmat observațiile noastre. La blocul de pe strada Oașului s-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, confirmând faptul că aceasta a suferit pe parcursul șantierului și că într-adevăr defectele vizibile de înclinare țin de structura de rezistență și nu de finisaje. Mai mult, acestea nu făceau parte din nicio documentație autorizată, lipsind astfel verificarea necesară oricărui proiect, modificare de proiect, dispoziție de șantier sau detaliu de execuție. ISC a dispus astfel oprirea lucrărilor și expertizarea structurii. S-au dispus amenzi investitorului și constructorului și a fost notificată Primăria Cluj-Napoca privind lucrările efectuate. Expertiza realizată ulterior acestui control arată însă că lucrările de consolidare efectuate fac ca imobilul să fie în momentul de față stabil, îndeplinind cerințele de securitate a structurii”, spun reprezentanții coaliției.

Ce a rămas nerezolvat?

Chiar dacă structura de rezistență este stabilă acum, lucrările de stabilizare a construcției au modificat radical interiorul, schimbând conformația apartamentelor. Prezența unei grinzi în plus, a unor șape de egalizare pentru îndreptarea înclinației planșeelor, face ca apartamentele care vor fi luate în primire de noii proprietari să nu semene cu ceea ce au văzut în imaginile și planurile de prezentare.

„Considerăm că așteptările acestora au fost înșelate și au toate motivele să denunțe contractele în instanță. Sunt șanse ca apartamentele în momentul de față să nu mai respecte legea locuinței și Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, mai spun reprezentanții Coaliției pentru Urbanism.

Citiți și: Eroul de pe strada Măceșului, pe urmele construcțiilor ilegale

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Vasile says:

    Nici macar nu v-ati obosit sa dati o fuga pana la blocul cu pricina. Poza asta e luata dupa o cautare pe google ce orice pustan de 12 ani poate sa o faca si de fapt e poza proiect a unui bloc ridicat de 8 ani!

    Va mai mirati ca nu va citeste lumea?

  2. Murphy says:

    la ce te poti astepta cand muncitorii constructori calificati sunt de mult pe santierele din Occident? aici se lucreaza doar cu necalificati si cu carpaci!

Postaţi un comentariu