Consorțiului Universitaria acuză guvernul de „intervenție abuzivă” în autonomia universitară

Membrii Consorțiului Universitaria se declară „consternați” de aprobarea, în ședința de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicității miercuri de reprezentanții celor cinci universități care formează consorțiul, este „inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”.

Cei cinci afirmă că autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.

„Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare”, se arată în comunicatul de presă al Consorțiului.

„Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții”, se mai afirmă în document.

În concluzie, membrii Consorțiului Universitaria „solicită imperios” respectarea legală și reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților noștri.

Consorțiul Universitaria este alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Distribuie:

Postaţi un comentariu