Comunitatea oamenilor darnici și a lucrurilor gratis

Clujenii sunt darnici, nu numai în perioada sărbătorilor, ci și în timpul anului. Generozitatea lor se manifestă de mai bine de doi ani și în mediul online, în cadrul unui grup „Lucruri gratis Cluj-Napoca”. Grupul are în prezent 8.030 de membri, unii dintre aceștia fiind extrem de activi. Aceștia postează anunțuri cu diferite obiecte pe care le dăruiesc, urmând ca ceilalți membri să își manifeste dorința de a intra în posesia lor. De obicei funcționează regula primul venit primul servit, dar autorul anunțului are ultimul cuvânt. În comunitatea online se interzic schimburile, vânzările sau donațiile de animale. Există și persoane care își doresc un anumit lucru și din diferite motive nu și-l permit. În acest caz, aceștia pun de asemenea un anunț în care solicită o anumită donație.

„Ideea realizării grupului „Lucruri gratis Cluj-Napoca” mi-a venit în urmă cu aproximativ doi ani, după ce am văzut comunități asemănătoare pe Facebook în Austria și Germania, unde oamenii donau lucrurile care nu le mai foloseau, în loc să le arunce la gunoi. Mi-am zis să încerc să promovez ceva asemănător în orașul Cluj-Napoca. La început a fost mai greu, până am reușit să aduc primii membri pe grup. Am început prin a-mi adăuga prieteni, cunosțințe etc, îndemându-i totodată pe ei să facă același lucru, iar în scurt timp grupul a început să devină tot mai mare. În prezent sunt peste 8.000 de membri, numărul lor continuând să crească în fiecare zi. Sunt sigur că majoritatea avem lucruri prin casă pe care se pune praful, lucruri care pot fi foarte de folos pentru altcineva. Lumea a început să înțeleagă asta, dovada fiind numărul mare de membri activi care îi avem pe grup”, spune pentru Transilvania Reporter Tudor Ciotloș, administratorul Grupului Lucruri Gratis Cluj-Napoca.

Clujenii au oferit lucruri gratuite pe tot parcursul anului, dar în pragul sărbătorilor numărul postărilor a crescut. „Acestea sunt variate, de la haine, mobilă de toate felurile, electrocasnice, cărți, bilete la teatru, până la servicii gratuite cum ar fi tuns, machiaj sau servicii stomatologice”, spune Tudor.

Unele mesaje sunt extrem de serioase, altele sunt amuzante: „Donez cutie pentru boxă. E din lemn, destul de grea, cu filtru în ea. E bun, trebuie doar difuzoare. Dacă are cineva răbdare să o facă. Mai donez o placă de bază cu procesor. Nu știu cât sunt de bune: ultima dată au funcționat, dar nu garantez. Ofertă valabilă până mâine dimineață, după care le arunc”, „Donez două role de film, plus cutia. Nu știu ce filme sunt, dar poate le găsește cineva o întrebuințare. Sunt de la depozitul de filme, de dinainte să se curețe locul”, „Dacă ai nevoie de o manichiură clasică gratuit, nu ezita să mă contactezi”, „Cine dorește un tuns profesionst gratuit, mâine de la ora 14:00?”, „Donez husă pentru masa de călcat. Nu e cea mai nouă, dar e frumoasă. Și poate are nevoie de un elastic nou”, „Am vreo 15 peturi de 5l și încă vreo 5 de 1.5-2l. Nu le dorește nimeni?”.

Cine dorește să intre în comunitatea oamenilor darnici poate face acest lucru aici.

Urmăriți o galerie foto a lucrurilor donate de clujeni în ultimele luni.

Distribuie:

Postaţi un comentariu