Colaborare UDMR-PNL la Cluj. Uniunea dorește posturi de viceprimari și plăcuțe multilingve în mai multe localități

Foto: Dan Bodea

UDMR Cluj și filiala locală a Partidului Național Liberal au semnat vineri un protocol de colaborare la nivel județean care are în vedere respectarea unor cerințe legate de amplasarea plăcuțelor multilingve în Cluj-Napoca și în alte localități din județ, dar și 13 posturi de viceprimari în comunele în care UDMR și PNL formează majorități în consiliile locale.

Filiala clujeană a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a semnat vineri un protocol de colaborare cu PNL Cluj. Unul dintre punctele protocolului vizează realizarea proiectului de amplasare a plăcuțelor în limbile română, maghiară și germană la intrarea în mai multe localități din județ, inclusiv la intrările din municipiul Cluj-Napoca.

„Am discutat cu cele două mari partide, PSD și PNL. Vă pot spune că ambele au arătat deschidere față de doleanțele noastre tradiționale în ce privește drepturile noastre lingvistice și nu numai. Nu au fost obiecții evidente, nu s-a pus problema ca vreunul să nu dorească să discute. Clujul fiind un etalon în multe domenii ale vieții sociale și culturale, fiind al doilea oraș ca importanță credem că nu putem neglija capitolul drepturilor lingivistice și să fim codași. Din această persoectivă am și negociat cu ambele partide. Dar protocolul a fost semnat cu PNL. Am ales având în vedere echilibrul în ce privește reprezentarea. Având în vedere situația de la municipiu și de la Consiliul Județean și am considerat că această variantă este mai bună”, a declarat președintele filiale clujene a UDMR, Csoma Botond

Potrivit protocolului semnat cu PNL, UDMR va primi și 13 posturi de viceprimari acolo unde cele două partide au majoritatea în consiliul local. La municipiul Cluj-Napoca, protocolul a fost deja aplicat, astfel că pentru funcția de viceprimar a fost votată Anna Horvath, cu 23 de voturi.

„UDMR a încercat tot timpul să fie un factor de echilibru și cred că în 2016 am reuțit să păstrăm această caracteristică. Este o onoare să fiu din nou viceprimar. Mă bucur că am reușit să ne subordonăm acțiunile politice unui concept de normalitate. Acest protocol reflectă ideile noastre și programul nostru electoral care cred că sunt importante pentur comunitate”, crede viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath.

La nivelul județului Cluj, UDMR a obținut opt mandate de primar.

Postaţi un comentariu