Cod Galben de inundaţii în Transilvania de Nord/ Update: harta interactivă a zonei de risc

UPDATE: „În situații de cod galben Inspectoratul pentru Situații de Urgență are atribuția să retransmită informațiile către comunitățiile locale pentru a preveni eventuale urmări ale acestei perioade. Codul galben reprezintă averse de ploaie cu cantități însemnate și presupune o atenționare cu privire la situația meteorologică pentru a putea preveni  situații periculoase”, a declarat pentru transilvaniareporter.ro, Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj

Hidrologii au emis, marţi, o avertizare Cod Galben de inundaţii, valabilă de marţi seara, de la ora 20.00, pentru cinci bazine hidrografice de pe raza judeţelor Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj, scrie Agerpres.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se instituie Cod Galben începând din 17 septembrie 2013, ora 20.00, până miercuri, 18 septembrie, ora 20:00, pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someş (judeţele Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Cluj), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare).

Specialiştii precizează faptul că, pe unele râurile din bazinele hidrografice vizate de avertizare, există risc de producere de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu efect de inundaţii locale şi posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

Totodată, în primele ore ale intervalului se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie cu efect de inundaţii locale şi pe unele râuri mici din zona de deal şi munte din sud-vestul ţării. Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice ulterioare, hidrologii vor actualiza prognoza emisă. Pe harta de mai jos puteți observa zona inundabilă și cursurile râurilor la care se referă atenționarea


Vezi harta mai mare

Distribuie:

Postaţi un comentariu