Clujul va avea doi traineri specializați în managementul piciorului diabetic

Foto: debanat.ro

Patru medici români, dintre care doi clujeni, vor participa, în premieră pentru țara noastră, la cursul „Train the Foot Trainer” al Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF) din cadrul Federației Internaționale de Diabet (IDF), devenind astfel specialiști în managementul piciorului diabetic.

Medicii clujeni care vor participa la eveniment sunt Asist.univ. dr. Georgeta Inceu, medic diabetolog, cu experiență de peste cinci ani în neuropatia diabetică și dr. Paula Pavel, medic chirurg, cu experiență de peste șapte ani în piciorul diabetic. Ceilalți medici care vor participa la curs sunt din Iași și București.

Evenimentul va avea loc în perioada 17-21 februarie 2015, în Bled, Slovenia. Participarea este inițiată și susținută de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, implicată activ în educația medicală continuă a profesioniștilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică.

Prin trimiterea celor patru profesioniști la Cursul „Train for Foot Trainer”, țara noastră face primii pași în alinierea la standarde internaționale a managementului piciorului diabetic. Există multe lacune în domeniul piciorului diabetic în România, astfel că este bine de aflat și de urmat exemple de succes din alte țări care au implementat deja astfel de programe. Sunt încrezător că toții colegii noștri care vor participa la acest curs vor impulsiona dezvoltarea acestui sector în sistemul românesc de sănătate”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Se dorește înființarea unor centre pentru piciorul diabetic în România

Cursul „Train for Foot Trainer” reprezintă concretizarea necesității de a pregăti experți în piciorul diabetic pentru ca aceștia, la rândul lor, să poată realiza și implementa programe sustenabile de training în acest domeniu. Obiectivul principal este acela de a acoperi cât mai multe regiuni în același timp și de a răspunde într-un mod eficient nevoilor.

IWGDF (International Working Group for Diabetic Foot), împreună cu IDF (International Diabetes Federation), vizează colaborarea cu diferite organizații europene implicate activ în managementul piciorului diabetic. Unul dintre scopurile Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab este dezvoltarea unor centre pentru piciorul diabetic în România, iar pentru acest lucru este necesară expertiză avizată și elaborarea unui program național coerent de training în îngrijirea piciorului diabetic. Drept urmare, Societatea de Neuropatie Diabetică se aliniază obiectivelor IWGDF și IDF și deschide dialogul cu aceste organizații internaționale, pentru dezvoltarea managementului eficient al piciorului diabetic și în România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu