Clujul rămâne a doua piață rezidențială din România. Peste 4.000 de locuințe sunt programate spre livrare în 2018

Foto: Dan Bodea

Aproximativ 4.400 de locuințe ar urma să fie finalizate în acest an în Cluj–Napoca și împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Transilvania. În momentul de față, se află în construcție în municipiul Cluj-Napoca aproximativ 2.550 de locuințe, un număr similar cu cel înregistrat în 2017. Acestora li se adaugă aproximativ 800 de locuințe aflate în dezvoltare în comuna Floresti, unde în ultimii zece ani s-au livrat peste 16.000 de noi locuințe, potrivit statisticilor oficiale. Restul de locuințe până la totalul estimat spre livrare în acest an va fi reprezentat de unități care trebuiau inițial livrate anul anterior.

Prețuri ca în 2008

Cea de a doua piață rezidențială din România după numărul de finalizări a continuat și în 2017 să înregistreze cel mai mare procent de majorare a prețurilor locuințelor noi, de aproximativ 15% în medie. Noutatea a venit din faptul că prețurile actuale de tranzacționare au ajuns în premieră la valorile de vârf înregistrate în 2008, de peste 1.400 de euro pe metru pătrat util.

Clujul, pe locul I la migrația internă

Această creștere a fost posibilă pe fondul unui stoc relativ redus de locuințe nou finalizate, chiar dacă anual se finalizează peste 3.000 de locuințe în oraș și în împrejurimi, în special în Florești. În același timp, cererea s-a menținut la un nivel ridicat, Cluj–Napoca regăsindu-se de altfel pe prima poziție într-un raport întocmit de către Banca Mondială privind migrația internă din România și potențialele destinații.

Cu banii jos

Cluj–Napoca rămâne o piață rezidențială atipică, în care dependența față de finanțarea bancară este una redusă comparativ cu alte piețe rezidențiale regionale din România, un procent foarte ridicat de achiziții efectuându-se cu plata integrală la achiziție. În același timp, populația orașului a depășit 500.000 de persoane potrivit unor estimări, orașul reprezentând și un mare pol universitar la nivel național, cu peste 80.000 de studenți anual. Ținând cont de cererea existentă în acest moment și de gradul ridicat de absorbție al locuințelor finalizate în oraș și împrejurimi, prețurile de tranzacționare își vor menține tendința de majorare și în 2018, însă într-un ritm mult mai temperat.

90% dintre locuințe se cumpără din perioada construcției

Salariul mediu în Cluj–Napoca a depășit 550 de euro lunar, al doilea la nivel național după regiunea București–Ilfov, factor care a impulsionat de asemenea cererea. Astfel, absorbția locuințelor finalizate în oraș și împrejurimi în 2017 s-a menținut la un nivel ridicat și în 2017, de peste 90% pe perioada construcției proiectelor rezidențiale.

IT-ul infleunțează piața

Potrivit studiului menționat, continuarea dezvoltării segmentelor IT&C, research & development, automotive și industrial vor reprezenta în continuare factori de impulsionare a evoluției pozitive a pieței rezidențiale din Cluj–Napoca.

Factori de risc

În același timp, creșterea semnificativă a prețurilor înregistrată în ultimii trei ani, dificultățile întâmpinate în acordarea autorizațiilor de construire și majorarea dobânzilor coroborată cu diminuarea fondurilor pentru finanțări prin Prima Casa pot reprezenta factori de risc pe termen mediu și lung. La Cluj prețurile au crescut cu un procent de 15% spre deosebire de București unde s-au înregistrat creșteri de 10%.

Bani mai puțini pentru Prima Casă

2018 va fi primul an în care plafonul destinat finanțărilor pentru Prima Casă va fi redus, două miliarde de lei urmând a fi disponibile pentru garanții prin programul guvernamental, ceea ce va permite acordarea a aproximativ 22.000 de credite, nivel care se va dovedi insuficient raportat la cererea existentă în piață.

Exceptând Bucureștiul, cea mai mare piață rezidențială regională din România a rămas Cluj–Napoca, aceasta fiind urmată de către Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov potrivit datelor Coldwell Banker România, în fiecare din aceste piețe, incluzând și localitățile limtrofe, fiind livrate anual peste 2.000 de locuințe noi în proiecte rezidențiale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu