Clujenii ies în stradă pentru a cere conversia în lei a creditelor în valută

Foto: adevarulfinanciar.ro

Clujenii vor ieși duminică, 8 februarie, în stradă pentru a solicita Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și Băncilor Comerciale convertirea în lei a creditelor în valută (CHF, EUR, USD). Mitingul se va desfășura în Piața Unirii, în intervalul orar 12:00 – 15:00.

Acțiunile de protest sunt organizate de Grupul Clienților cu credite în CHF. Acestea vor avea loc simultan în cnci orașe: Cluj-napoca, Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Solicitările membrilor acestui grup (peste 20, 000 de membri, acumulați în ultimele trei săptămâni) au fost înaintate în data de 20 ianuarie 2015, Guvernului,  Camerei  Deputaţilor şi Senatului printr-un document care cere dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută (CHF, EUR, USD).

Solicitarea, cu numerele de înregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul României), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputaților) şi  113/17 din 20.01.2015 (Senat), conține și  o propunere de text legislativ care are următoarele prevederi: posibilitatea consumatorilor cu credite în valută (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție), interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor, precum și interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu