Clujenii din echipele de negociatori par favorabili formării unei mari coaliţii PNL-PSD. La fel şi preşedintele Iohannis

Palatul Victoria, sediul Guvernului

Cei doi clujeni care fac parte din echipele politice de negociere ale PNL şi PSD au transmis mesaje favorabile unei alianţe la guvernare între formaţiunile lor, înainte de prima rundă de discuţii bilaterale de astăzi.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, a declarat miercuri seară, în emisiunea jurnalistei Alina Manolache de la Profit News, că formațiunea sa politică a ales calea de a accepta varianta de a intra la guvernare alături de PNL chiar și în condițiile în care consultanții politici i-au avertizat  să n-o facă.

„Noi nu ne grăbim spre guvernare, dar în acest moment, chiar dacă toți consultanții noștri ne spun că ar fi cea mai mare greșeală să mergem la guvernare cu PNL, să-i scoatem din ținta atacului public și a populației, să devenim și noi parte a acestui dezastru, noi am cântărit bine și nu ne luăm după emoții și nici nu încercăm, cum uneori spun consultanții, “lasă-i să dispară cu totul”.

Pe de altă parte, a mai spus Vasile Dâncu, PSD nu se opune ideii ca PNL să refacă alianţa cu USR.

„Noi nu ne opunem ideii de a-și reface ei coaliția. Mi se pare că ar trebui să-și ducă mandatul mai mult de nouă luni. Vă spun sincer, și ca sociolog, că vreau ca electoratul lor să le vadă capacitatea de guvernanță, capacitatea de colaborare, de a se sacrifica pentru unele chestiuni publice”.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, spune că şi el ar vrea să se refacă alianţa cu USR, însă e conştient că aceasta va găsi cu dificultate o majoritate parlamentară.

„Azi (joi – n.r.) vom sta de vorbă cu cei de la PSD. Nu se pune problema ca PNL să renunțe în vreun fel la poziția de premier, dar, înainte de orice, chiar dacă mi-e greu să stau de vorbă cu cei din PSD, nu ascund asta… Nu îi simpatizez foarte mult, dar în același timp sunt un om conștient, care știe că majoritățile parlamentare sunt aritmetice… Cu siguranță, dacă ne păstrăm individualitatea și dacă vom reuși să venim cu un plan foarte clar de reformă, vom găsi cea mai bună soluție”, adaugă Rareș Bogdan.

Fruntaşul liberal a evocat principalele obstacole care stau în calea guvernării de dreapta: timpul şi aritmetica parlamentară.

„Sunt conștient că interesul României este de a avea un guvern extrem de rapid. Azi, PNL are 115 parlamentari. Restul până la 134 sunt în grupul dlui Orban. 80 are USR, 30 are UDMR. Pentru a construi o majoritate mai avem nevoie de o parte din neafiliați, care sunt cinci, sau de o parte din grupul minorităților naționale, care sunt 18. Am mai avea nevoie de minim nouă voturi pentru a trece un guvern de dreapta”.

Cele două echipe de negociere au programat o întâlnire joi la ora 16. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va susţine o declaraţie de presă de presă la Cotroceni, la ora 18, după discuţiile dintre cele partide. În declaraţiile de presă anterioare, el s-a arătat iritat de posibilitatea refacerii coaliţiei cu USR, dar a insistat ca liberalii să dea premierul, principalul obstacol în coagularea unei coaliţii PNL-PSD.

Distribuie:

Postaţi un comentariu