Clujeanca Daniela Rus a fost numită consilier pe știință și tehnologie la Casa Albă

Foto: Jason Dorfman/MIT CSAIL

În această săptămână, Casa Albă a anunțat că cercetătoarea Daniela Rus, directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT (Massaschusetts Institute of Technology), a fost selectată pentru a face parte din Consiliul Consultativ pe Știință și Tehnică al Președintelui Trump (PCAST).

PCAST oferă consiliere la Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv recomandări de politici privind viitorul muncii, leadership în știință și tehnologie și sprijinul cercetării și dezvoltării din SUA.

Daniela Rus este o româncă emigrată în Statele Unite ale Americii, s-a născut în 1963 la Cluj şi a terminat în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu” din localitate. A emigrat în SUA mai târziu în anii ’80, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la celebra Cornell University.

În 1994, fonda laboratorul de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003, când s-a mutat la Massaschusetts Institute of Technology (MIT). Aici a condus din 2005 Centrul de Robotică al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID) şi a devenit, din 2008, director asociat al laboratorului. Din 2012 este director „plin” al LSCID. Acesta este cel mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. LSCID este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.

PCAST ​​funcționează sub egida Biroului de Politică pentru Știință și Tehnologie al Casei Albe (OSTP), care a fost înființat prin lege în 1976. Cu toate acestea, consiliul a existat mai mult în mod informal, încă de pe vremea Consiliului consultativ științific al lui Franklin Roosevelt, în 1933.

Daniela Rus este directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială al MIT (CSAIL), decan adjunct al cercetării al MIT Schwarzman College of Computing și profesor de inginerie electrică și informatică la MIT, precizează site-ul hpcwire.com.

„Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea de informatician la acest grup, într-un moment în care atât de multe probleme care implică Inteligența Artificială și alte aspecte ale informaticii ridică întrebări științifice și politice importante pentru națiune și lume”, spune Daniel Rus, conform sursei citate.

Cercetarea ei în robotică, inteligență artificială și știința datelor se concentrează în principal pe dezvoltarea științei și ingineriei autonomiei, cu obiectivul pe termen lung de a permite un viitor în care roboții sunt integrați în viața de zi cu zi pentru a susține atât sarcini cognitive, cât și fizice. Aplicațiile activității sale sunt ample și includ domeniul transporturilor, industriei de prelucrare, medicamente și planificare urbană.

În 2015, Daniela Rus a acceptat să acorde un interviu Revistei Sinteza în care a vorbit despre profesia sa și despre viitorul informaticii.

„Fiecare robotician are astfel de aspiraţii dar nu ne place să vorbim despre ele, înainte de a le realiza. Pentru mine, aspiraţia mea este să văd roboţi peste tot; să sporească şi să susţină activităţile oamenilor acasă, la muncă, la şcoală, pe stradă, în pădure, în ştiinţă etc. Roboţii să fie la fel de prezenţi ca şi telefonul de la care îţi trimit acest mesaj sau ca şi maşina pe care o conduci. Cu alte cuvinte, să fie parte din stofa vieţii”, preciza în 2015 Daniela Rus.

Accesând linkul de mai jos, puteți citi interviul integral în Revista Sinteza.

Visul american al unei savante din România: „Vrem să mergem spre stele”

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu