Cluj, criză de meseriași. Mediul de afaceri local îndeamnă tinerii să aleagă școlile profesionale

Întâlnire organizată de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj la care au participat Maria Simuț, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic, Cristian Lazăr, responsabil de personal la Michelin România, Pascal Fesneau, consul onorific al Franței la Cluj și Otilia Niste, director executiv al AJOFM Cluj.

În ultimii anii, în România și mai ales în marile orașe cu o dezvoltare economică mai rapidă, precum Cluj, lipsa meseriașilor a devenit o problemă din ce în ce mai acută pentru investitori și pentru mediul de afaceri local. Lipsa de resurse umane în domenii tehnice a condus la redeschiderea școlilor profesionale și la susținerea învățământului dual atât de către firme și cei din mediul de afaceri, cât și de către cei de la inspectoratele școlare județene. Dintre meseriile la mare căutare și destul de bănoase, un loc deosebit îl ocupă cea de subinginer sau cea de tehnician automatist, locuri în care operarea cu tehnologii performante necesită și îndemânarea omului.

La presiunea mediului de afaceri, Ministerul Educației și inspectoratele școlare au răspuns cu reintroducerea, acum trei ani, a învățământului profesional și tehnic, iar la ora actuală, în Cluj, sunt 61 de clase în acest regim, dintre care 16 sunt clase de învățământ dual. Anul acesta va absolvi și prima promoție de învățământ dual. Proiectele Inspectoratului Școlar Județean Cluj nu se opresc aici. După cum a anunțat inspectorul pentru învățământului profesional și tehnic, „se pregătește implementarea unui proiect Academia 2 în 1, printr-un parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Terapia pentru a schimba mentalitatea părinților în ceea ce privește școlile profesionale. Proiectului acesta s-au mai alăturat și Electrica, apoi o societate de mobilă din Dej, Sălice și alte firme. Plănuim vizite cu părinți și copii la angajatori pentru a vedea condițiile de muncă“, a explicat Maria Simuț, inspector pentru învățământul profesional și tehnic la întâlnirea organizată de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj pe tema crizei de muncă din industria românească.

Și din partea agențiilor de forță de muncă se dorește aceeași revitalizare a școlii profesionale. Otilia Niste, director executiv al AJOFM Cluj, spune că „statul oferă deja programul de ucenicie în cadrul căruia angajatorii pot forma meseriașii de care au nevoie, suma alocată fiind de 2250 de lei pe lună, per ucenic, astfel de programe desfășurându-se deja și în Cluj-Napoca“. Din păcate, aceste opțiuni sunt încă puțin folosite de cei din mediul de afaceri clujean.

Pentru a obține sprijinul autorităților publice, al politicienilor, dar și al părinților, oameni de afaceri insistă că școlile de meseriași sau programele de ucenicie pot oferi tinerilor meserii bănoase și un viitor stabil în cadrul unei firme. Pascal Fesneau, consul onorific al Franței la Cluj și administrator al companiei Pfeiffer Vacuum consideră că „meseriile tehnice s-au schimbat foarte mult, condițiile de lucru s-au îmbunătățit, iar gardul de nesiguranță economică și socială din zona Ardealului a scăzut foarte mult. E mai rentabil să găsești un job bine plătit în România decât să fii nevoit să emigrezi“.

Responsabilul de personal de la Michelin România, Cristian Lazăr, a anunțat că firma din care face parte oferă peste 2000 de locuri de muncă, iar actualmente sprijină și trei clase în regim de învățământ dual la Zalău. În timp a crescut semnificativ cererea pentru aceste clase, precum și posibilitățile de a avansa în cadrul unei companii pentru persoanele cu o asemenea pregătire profesională. În opinia lui Cristian Lazăr, sistemul de învățământ trebuie să țină pasă cu mediul de afaceri deoarece „sunt activități care dispar, dar și specializări pentru care trebuie să mergem pe sistemul formare, calificare, promovare. Noi sprijinim trei clase de învățământ dual la Zalău, la un liceu căruia i se prevedea sfârșitul acum 7-8 ani, iar acum sunt 3 elevi pe 1 loc la admitere. Mai mult, poți învăța o meserie și prin ucenicie la locul de muncă, iar în 5-7 ani să acumulezi un bagaj de cunoștințe tehnice ce ți-ar putea oferi o poziție sigură și bună într-o companie“.

Distribuie:

Postaţi un comentariu