Cine îl are mai mare, Cluj sau Oradea? Explicațiile primăriei cu privire la buget

Foto: Dan Bodea

După ce au apărut în presă articole referitoare la diferențele mari de buget general dintre municipiile Cluj-Napoca și Oradea, Primăria Cluj-Napoca a răspuns acestora, precizând că diferențele de buget se datorează în principal bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate din venituri proprii și împrumuturi, unde diferența dintre cele două municipii, doar luând în calcul aceste două componente, este de 113,45 milioane euro la bugetul general.

Mai precis, există o diferență la bugetul municipiului Oradea de 70,17 milioane euro (335,3 milioane lei) care se datorează bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate din venituri proprii, Oradea având în subordine Spitalul Clinic Judetean și Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, iar Primăria Cluj-Napoca unul singur, anume Spitalul municipal “Clujana”. Așadar, există o diferență la bugetul municipiului Oradea de 87,69 milioane euro (419 milioane lei) care se datorează veniturilor proprii pe care le au spitalele (prin contractele încheiate prin CAS spre exemplu). Apoi, față de municipiul Cluj-Napoca, în cazul municipiului Oradea se adaugă în plus 43,28 milioane euro pentru că există împrumuturi contractate.

Totuși, bugetul local al municipiului Cluj-Napoca este mai mare cu 111 milioane euro. Din bugetul local, veniturile proprii la bugetul municipiului Cluj-Napoca sunt la nivelul de 853 milioane lei pentru anul 2020, iar cotele defalcate din impozitul pe venit, 606 milioane lei. Municipiul Oradea are cuprinse în proiectul de buget pentru anul curent venituri proprii de 482,9 milioane lei, respectiv un nivel de 236,5 milioane lei în cazul cotelor defalcate din impozitul pe venit, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu