Chirii nespus de piperate pe perioada Untold. Ofertele last minute continuă să apară

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Înaintea celui mai incendiar weekend din acest an, Clujul fierbe. Şi nu din cauza temperaturilor care vor depăşi, conform prognozelor meteorologice 37 de grade, ci din alte motive. Toată lumea are ceva de închiriat, de vândut, de negociat. Mai este doar o zi până la începerea festivalului, dar ofertele continuă să apară. 

Bilete

Piaţa „neagră” a comerţului nespus de avantajos pentru unii, dar în acelaşi timp nespus de scump pentru alţii, este în floare. Se vând bilete la orice colţ de stradă, dar mai ales la orice colţ de net, fie că e vorba de site-urile specializate în anunţuri sau că e vorba de  reţelele sociale. Bilete cartonate, bilete listate, invitaţii primite moca de la diverse companii. Preţurile sunt cuprinse între 430 şi 550 de lei, pentru acces general.

Pentru biletele VIP, costurile se opresc la 1.000 de lei, cel puţin până acum. Cei care aleg să cumpere un astfel de bilet, trebuie să fie însă extrem de atenţi, întrucât ar putea cumpără un bilet fals. Chiar zilele trecute, un tânăr de 19 ani a fost prins în flagrat de poliţiştii din Bucureşti în timp ce comercializa bilete false, acesta fiind cercetat pentru înşelăciune.

Preţ 480 de lei

Chirii

În ultimele săptămâni, Facebook-ul a fost invadat de oferte imobiliare, care de care mai piperate. Distanţele faţă de Cluj Arena se măsoară altfel acum şi parcă mai toate apartamentele s-au mutat la 5-10 minute de mers pe jos faţă de stadion sau Parcul Central „Simion Bărnuţiu” din Cluj Napoca, locaţii care găzduiesc festivalul Untold. Chiar dacă ceea se întâmplă acum nu este o noutate, fiind o continuare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut în aceeaşi perioadă, parcă acum spiritul anteprenorial al clujenilor a ieşit şi mai mult la iveală, pentru că fiecare s-a străduit aşa cum a putut să îşi facă oferta remarcată în marea de posibilităţi de cazare.

Pe OLX, de exemplu există 30 de pagini dedicate exclusiv ofertelor imobiliare last minute pentru Untold. Exită atât preţuri acceptabile de la 70, 80 de lei pe noapte, dar şi preţuri foarte mari. Să dăm câteva exemple: 1.400 de euro pentru un apartament cu trei camere situat în zona centrală, la 15-20 de minute de mers pe jos până la locul desfăşurării evenimentului, trei paturi duble, aer condiţionat, WiFi, bucătărie, baie, trei locuri de parcare, mic dejun inclus, doar cu plata in avans; 1.200 de euro pentru un apartament situat pe strada Dorobanţilor, zona Piaţa Mărăşti, cu o suprafaţă de 82 mp, cu aer condiţionat, maşină de spălat vase, cadă cu hidromasaj; 500 de euro pentru un apartament cu două camere, complet mobilat, în zona Iulis Mall; 800 de euro pentru un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 50 mp, la un minut de festival; 800 de euro pentru un apartament cu patru camere, la mansardă, în zonă centrală; 600 de euro pentru un apartament situat pe strda Horea cu suprafaţă de 42 mp, recent renovat; 400 de euro pentru un apartament cu trei camere în Floreşti; 550 de euro pentru un apartament cu două camere în zona IRA; 800 de lei pentru o cameră cu suprafaţă de 35 mp; 150 de euro pe noapte pentru un apartament complet mobilat şi echipat, cu două camere în zona Mărăşti.

Pe Facebook a fost creat inclusiv un grup dedicat celor care au devenit peste noapte agenţi imobiliari numit în mod sugestiv „2017 Untold Festival Cazare”, care a adunat aproape 8.500 de membri, atât proprietari, cât şi chiriaşi. Şi aici proprietarii s-au întrecut în oferte. Fiecare are ceva de închiriat: o cameră dintr-un hotel de trei, patru sau cinci stele rezervată încă de anul trecut, o cameră, o canapea, o garsonieră, un apartament, o casă, o casă cu curte şi piscină şi aşa mai departe. Unele oferte includ micul dejun, o masă caldă consistentă pe zi sau transport la cerere între Cluj Arena şi apartamentul închiriat.

1.200 de euro pe perioada festivalului

„Am un apartament cu două camere de închiriat în Gheorgheni pe perioada Untold mobilat şi utilat modern. Exact cum cobori din bloc se află atât staţia de transport în comun, cât şi staţia de taxiuri. Tot lângă bloc e puzderie de tot felul de magazine şi trei bănci. Până la festival faci pe jos o jumătate de oră. Dacă sunteţi două persoane vă cer câte o sută de euro de persoană. Dacă însă preţul nu va pare destul de corect vă rog să mă sunaţi să discutăm. Sunt foarte deschisă la negocieri!”, spune o clujeană.

„Închiriez apartament cu două camere, bucătarie, baie, balcon, terasă, având toate utilităţile. Se află la 10 min de stadion, în apropierea supermarketului Auchan. Închiriez pentru maxim cinci persoane. 100€ de persoană pe toată perioda festivalului”, scrie o altă domnişoară.

„Ofer o cameră cu baie proprie în apartament cu trei camere, zona centrală, 15 min pe jos sau 3 min până la staţia de autobuz. Sunt trei staţii până la festival. 250€”. Un alt proprietar închiriază cu 250 de euro o garsonieră situată la 10 minute de mers pe jos până la festival, doar cu contract de închiriere, fiind printre puţinele cazuri în care este precizat acest aspect.

„Dau în chirie apartament în regim hotelier, pe perioada Untold, de joi la amiază până luni la amiază (4 zile, 4 nopti), pentru minim două, maxim patru persoane (preferabil cupluri). Apartamentul beneficiază de toate facilitatile necesare unei şederi plăcute. Se află lângă Interservisan la un minut de staţia de autobuz, un minut de spital, un minut de un magazin non-stop, un minut de farmacie. În zonă există locuri de parcare fără plată, se pot parca una, două maşini. Preţul este de 150 lei/noapte/persoană”, scrie un alt clujean.  

„Hai la noi! Două camere pentru perioada Untold în apartament de patru camere (2 camere sunt deja rezervate). Apartamentul se află la 10 minute plimbare lejeră de Cluj Aren,  în zonă liniştită, cu staţie de autobuz/taxi şi magazin non-stop la bloc. Camerele sunt fiecare cu pat dublu, apartamentul are două balcoane, două bai, hol şi bucătărie spaţioase. 
Preţul este 150 euro/cameră”, spune un alt anunţ.

Citiţi şi: Locuri de cazare în căminele UBB în regim hotelier pe perioada Untold

Pentru 1.500 de euro, festivalierii pot închiria o casă de lux în Făget. „Capacitatea de cazare este de maxim şapte persoane. Casa are dotări de lux şi curte”, se arată în anunţ.

Preţ 550 de euro pe întreaga perioadă a festivalului

Anunţuri amuzante

Am găsit şi anunţuri amuzante: „Închiriez pe perioada Untold sau schimb cu abonament: apartament cu două camere în Mănăştur şi garsonieră în Gheorgeni. 100/lei pe noapte”.

„Are cineva două bilete la Untold şi doreste să facem un schimb? Două bilete = un abonament de masaj la alegere: masaj de relaxare, terapeutic, anticelulitic, reflexoterapie, în Cluj-Napoca. Sau pentru două bilete oferim cazare pentru două persoane şi se poate să şi gătesc ceva. Ce e clar, cafea avem”, spune un alt anunţ.

Preţurile variază şi pe acest grup. Cel mai mic preţ este cel oferit de Clusterul Taxi Cluj care închiriază o cameră de patru persoane la 1.120 de lei pe toată durata festivalului. Cum este posibil acest lucru? Cluster Taxi Cluj a semnat parteneriate în vederea asigurării locurilor de cazare și masă la prețuri rezonabile cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” și Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”.

Cei care fac parte din „gaşca” chiriaşilor au postat şi ei la rândul lor mesaje emoţionante, în încercarea de a găsi o cazare decentă, aproape de Cluj Arena, locul unde are loc festivalul Untold. „Caut cazare două persoane în perioada 4-7 august fără pretenţii de Monte Carlo şi condiţii de lux, aproape de Cluj Arena”. „Sunt un student care caută un loc unde să doarmă şi să facă duş. Nu am foarte mulţi bani”, spune un alt tânăr. În general, chiriaşii cer oferte decente, aproape de stadion. Dacă în ceea ce priveşte distanţa faţă de Cluj Arena, cam toate anunţurile s-au adaptat, toate fiind situate la 5-10 minute de locul cu pricina… de mers pe jos sau cu maşina, preţurile nu s-au adaptat atât de mult rugăminţilor de pe grup.  

„Apartament faţă în faţî cu festivalul”

Mini-vacanţă de Untold

Dana, o tânără din Cluj-Napoca şi-a închiriat în fiecare an apartamentul pe perioada festivalului. Anul acesta însă, a închiriat şi apartamentul părinţilor. Va câştiga astfel, 1.000 de euro pe perioada celor patru zile de festival, prin închirierea ambelor apartamente. Unul este situat în cartierul Mărăşt, iar celălalt în Mănăştur. Fiecare locuinţă a fost închiriată pentru 500 de euro.

 „M-am consultat cu soţul şi am stabilit că acesta este preţul corect, mai ales că ambele locuinţe sunt renovate şi oferă toate condiţiile. Noi am ales să plecăm într-o mică vacanţă prin ţară, vom face un circuit, iar părinţii vor pleca la Băile Fleix. Noi nu suntem fani Untold, nu suntem fani aglomeraţie, astfel că am ales să ne petrecem altfel aceste zile. În plus, vom rămâne cu o sumă frumoasă. Am închiriat apartamentul nostru încă de la prima ediţie. Iniţial unor cunoştiinţe din Bucureşti, acum unor colegi ai soţului. Într-adevăr, trebuie să pregăteşti apartementul îaninte de festival pentru a arăta impecabil dacă vrei să ceri 500 de euro, dar se merită. Nu am avut probleme cu chiriaşii. Sperăm ca şi acum să fie la fel. Vom caza în total 10 persoane, astfel că fiecare va achita suma de 100 de euro. Poate e mult, poate nu, nu ştiu, dar din moment ce ei plătesc, le convine. Am stabilit să primim o sumă de 200 de euro garanţie pentru fiecare apartement, iar la final dacă totul e în regulă, vom returna suma respectivă. Sperăm să nu fie probleme”, spune acesta.

Daniela şi Marian Rus şi-au închiriat şi ei anul trecut apartamentul unei familii din Bucureşti. Au câştigat 450 de euro, dar anul acesta au decis rămână în oraş şi să participe la festival. „Chiriaşii de anul trecut au dorit să le închiriem şi anul acesta apartamentul, dar acum am ales să rămânem în oraş pentru a vedea ce înseamnă nebunia Untold, pe pielea noastră. Anul trecut ne-am relaxat, am fost în Ungaria, la  Hajdúszoboszló. Nu suntem neapărat fani ai muzicii electronice, dar am fost curioşi să vedem de ce vin toţi aceşti oameni la Cluj. Spre ruşinea noastră nu am fost la nicio ediţie până acum”, a spus Daniela.  

Ţepe?

Ana Maria, o doamnă din Timişoara a achitat avansul pentru închirierea a două apartamente în Cluj pe perioada festivalului Untold. După ce a făcut acest pas, proprietarul apartamentelor nu a mai dat niciun semn de viaţă, nu a mai răspuns deloc la telefon, ceea ce a determinat-o pe păgubită să ceară ajutor pe mai multe grupuri, precizând totodată că va apela la poliţie în cazul în care domnul în cauză nu îi va răspunde, având datele de identificare ale persoanei în cauză. „După ce l-am ameninţat cu poliţia, acesta ne-a dat banii înapoi. Ne-am găsit ulterior altă cazare cu ajutorul unor prieteni din Cluj”, a spus aceasta.

Preţuri de hotel

Pe Booking.com situaţia nu sunt toate hotelurile ocupate în proporţie de 100%. Pentru perioada 3-7 august am găsit şi oferte acceptabile. Vom da câteva exemple. Hotelul Delaf de trei stele, de exemplu, are o ofertă de 380 de euro pe toată perioada festivalului, cu mic dejun inclus. Hotelul Premier Resort de trei stele are o ofertă de 220 de euro, plus mic dejun. O cameră la Motel Gilău care include mic dejun şi masa de prânz este disponibilă pe toată durata festivalului contra sumei de 316 euro. Transylvania Hostel are de asemenea mic dejun inlucs, iar o cameră de două persoane costă 248 de euro pentru toată perioada Untoldului. Hotel Gala oferă contra sumei de 500 de euro o cameră pentru două persoane şi micul dejun. Hotelul Premier de patru stele are o ofertă de 636 de euro pe toată durata festivalului, Hotel Oscar are o ofertă de 1040 de euro + mic dejun, iar Hotelul Brillant se laudă cu o ofertă de 1.179 de euro pentru cele patru zile.

Pe ultima sută de metri, mai multe hoteluri şi-au epuizat oferta. Printre acestea se numără Ramada Hotel, Grand Hotel Italia, Opera Plaza, Grand Hotel Napoca, Golden Tulip Ana Dome, Double Tree by Hilton.

În schimb, clujenii sunt darnici în continuare în oferte last minute. 

Postaţi un comentariu