Centrul EPIC IOCN lansează o invitație deschisă la o acțiune comună de combatere a cancerului de col

Foto: Sandu Mureșan

Centrul de Educație, Prevenire, Informare și Control (EPIC) în domeniul cancerului al Institutului Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) lansează o invitație deschisă la o acțiune comună de prevenire și combatere a cancerului de col uterin, boală care afectează foarte multe femei în România.

„Cu prilejul Lunii internaționale de luptă împotriva cancerului de col uterin, ianuarie 2022, în numele Centrului de Educație, Prevenire, Informare și Control în domeniul cancerului al Institutului Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca – Centrul EPIC al IOCN, adresăm o invitație deschisă la o acțiune comună de prevenire și control a îmbolnăvirilor și deceselor prin această boală. Pornim de la motivația realității triste a poverii ridicate în România a acestei afecțiuni, care face ca mii de femei, multe dintre ele aflate la vârste tinere active în familie și în societate, să se îmbolnăvească și să moară de această maladie, în condițiile în care boala este absolut prevenibilă, chiar poate fi eradicată (țări precum Australia, care după cum s-a văzut recent aplică politici stricte de sănătate publică, au eradicat cancerul de col uterin prin asocierea unor campanii performante de vaccinare HPV programelor organizate de screening prin testare HPV de calitate, ambele extinse masiv la nivel populațional)”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de Centrul EPIC.

Potrivit comunicatului, este bine-venită lansarea noului Plan național de control al cancerului.

„Având ca obiectiv comun prevenirea și controlul cancerului de col uterin, prin reducerea până la dispariția îmbolnăvirilor și deceselor înregistrate la Registrele teritoriale de cancer, invităm la implicare și acțiune comună toți actorii care pot și trebuie să participe la realizare unor obiective specifice fiecăruia. În primul rând, salutăm lansarea în urmă cu câteva zile a noului Plan național de control al cancerului care creează un context programatic favorabil”, se menționează în comunicat.

Printre altele, Centrul EPIC și-a inaugurat o nouă locație și are în alcătuire puncte de lucru dedicate pentru screening, autorizate în structura organizatorică a IOCN, constând din cabinete ambulatorii integrate de ginecologie și chirurgie generală și oncologică, laborator de citologie-HPV, laborator de imagistică senologică mamografică și ecografică, unități mobile și coordonează prin intermediul Unității de Asistență Tehnică și Management pentru screening Regională Nord-Vest (UATMR-NV), din Ordinul MS, de mai bine de 10 ani, un cluster regional de peste 350 de furnizori de servicii medicale de informare/mobilizare/recoltare-testare, evaluare și tratament, care asigură pacientelor în program servicii gratuite asigurate /controlate calitativ.

De asemenea, Centrul Epic derulează în paralel o importantă campanie de informare finanțată pentru următorii doi ani, în care pot fi introduse cu ușurință elemente specifice vaccinării HPV.

„Invităm tot corpul medical și furnizorii de servicii preventive și curative specifice implicați să ni se alăture în a oferi permanent populației la risc servicii gratuite asigurate calitativ în cadrul programelor de screening organizate regional. Centru EPIC are asigurată finanțarea pentru următorii 2 ani a 170.000 de teste Babeș-Papanicolaou și HPV și a 40.000 de mamografii, efectuate în punctele de lucru ale IOCN, cu cele 4 unități mobile sau în centrele asociate din Spitalele Județene, Municipale, Orășenești, ambulatorii de ginecologie, cabinete de medici de familie, laboratoare de citologie-anatomie patologică, centre de radiologie – mamografie”, declară, citat în comunicat, medicul coordonator al UATMR-NV EPIC-IOCN, Florian Alexandru Nicula.

Distribuie:

Postaţi un comentariu