Cele mai scumpe filme: Blockbustere de Forbes

Atunci când spunem „blockbuster” ne gândim imediat la o producţie de Hollywood spectaculoasă, încărcată de efecte speciale, de actori celebri şi frumoşi, de magie. Un blockbuster nu trebuie neapărat să aibă o poveste consistentă sau să prezinte ceva filosofii măreţe despre viaţă – dar trebuie să impresioneze prin imagine şi acţiune. Aşadar, nu poţi face un blockbuster fără un buget extra generos. Iar filmele care pornesc de la bun început cu sute de milioane de dolari cheltuite pentru producţie vor strânge şi mai multe milioane de dolari în conturile producătorilor. Aceasta este, pe scurt, reţeta de succes de la Hollywood.

Iar dacă vorbim de bani, cheltuieli şi bugete, revista Forbes a creionat un top al celor mai costisitoare filme din istorie. Printre ele se regăsesc pelicule care au în centru personaje devenite celebre, precum Batman, Harry Potter sau Piraţii din Caraibe.

Piratul Johnny Depp, cel mai scump

Seria „Piraţii din Caraibe” pare să fie cea mai costisitoare; cel de-al treilea film al francizei, adică „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii”, lansat pe marile ecrane în 2007, apare pe primul loc în topul Forbes, deci este cel mai scump film din istoria cinematografiei. Pe de altă parte, a şi realizat încasări de peste 963 de milioane de dolari, astfel că a meritat investiţia. Alte topuri dau ca cel mai scump film din istorie pelicula din 2011, „Pe ape şi mai tulburi”, cu peste 300 de milioane de dolari cheltuite pentru producţie.

Oricum, trei lungmetraje din serie apar în topul celor mai scumpe, astfel că studiourile Disney au somat echipa de producţie să respecte bugetul de 200 de milioane de dolari pentru cea mai recentă peliculă cu Jack Sparrow, a cincea, care se va lansa anul viitor. În total, cele patru filme apărute până acum în seria „Piraţii din Caraibe” au depăşit suma de 3, 73 miliarde de dolari din încasări – aşadar, merită şi milioanele cheltuite.

Filmele descriu aventurile căpitanului Jack Sparrow, interpretat de Johnny Depp, alături de alte personaje: Hector Barbossa (Geoffrey Rush), Joshamee Gibbs (Kevin McNally), Will Turner (Orlando Bloom) şi Elizabeth Swann (Keira Knightley).

Cel de-al doilea film din clasamentul celor mai costisitoare producţii, „John Carter”, a fost un eşec de box-office, nereuşind nici măcar să îşi acopere încasările. Vorbim despre un film SF inspirat din romanul “A princess of Mars” scris de Edgar Rice Burroughs. Pelicula îl are în centrul acţiunii pe eroul cu acelaşi nume, un veteran al Războiului Civil, care se teleportează accidental pe planeta Barsoom (Marte), unde ajunge în mijlocul unui conflict de proporţii epice dintre Marţienii Roşii şi Marţienii Verzi. Majoritatea criticilor au desfiinţat producţia Disney, catalogând-o drept „extrem de plictisitoare”.

Universul eroilor Marvel

avengers-age-ultron1

Eroii Marvel nu puteau lipsi din acest top cu pelicule scumpe, înţesate de efecte speciale. „Răzbunătorii” din 2012 şi continuarea din 2015 („Age of Ultron”) apar amândouă în clasament. Cea de-a doua a avut şi încasări impresionante, de peste 1, 4 miliarde de dolari. Nu e de mirare, dacă ne uităm şi la numele de pe afiş: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Idris Elba şi mulţi alţii. Prin urmare, producătorii pregătesc două continuări, programate pentru 2018 şi 2019.

Un alt erou Marvel care a cucerit milioane de fani este Spider-Man, sau Omul Păianjen, protagonist în benzi desenate, dar şi în şase lungmetraje. Dintre acestea, au avut cel mai mare succes cele regizate de Sam Raimi, în care personajul principal, Peter Parker/Spider-Man, este interpretat de actorul Tobey Maguire. Trilogia realizată de Raimi cuprinde filmele ”Spider-Man” (2002), ”Spider-Man 2” (2004) şi ”Spider-Man 3” (2007). Împreună, au avut un buget de circa 600 de milioane de dolari, dar şi încasări de peste 2, 5 miliarde de dolari. Următoarele două filme cu Omul Păianjen au fost regizate de Marc Webb (”The Amazing Spider-Man”, 2012, şi ”The Amazing Spider-Man 2”, în 2014). Părerile criticilor au fost împărţite, însă, în final, franciza Spider-Man a reuşit să adune circa 4 miliarde de dolari, clasându-se pe locul 6 în topul seriilor de filme cu cele mai mari încasări.

Batman şi Superman

Batman Superman Dawn of Justice

Se pare că super-eroii aduc oamenii în cinematografe şi generează încasări uriaşe, dar şi costurile de producţie în cazul acestor filme sunt pe măsură. În topul celor mai scumpe filme apar şi „Man of Steel” (2013), şi continuarea acestuia din 2016, „Batman v. Superman: Zorii dreptăţii”. De asemenea, Batman este eroul principal în „Cavalerul negru: Legenda renaşte”, pentru producţia căruia s-au cheltuit 250 de milioane de dolari. Ultimul film din trilogia regizată de magnificul Christopher Nolan, cu Tom Hardy şi Christian Bale în mare formă a reuşit să nu dezamăgească fanii după succesul considerabil pe care l-a avut cu filmul „The Dark Knight”.

„Batman v. Superman: Zorii dreptăţii” este primul film care i-a adus la un loc pe doi dintre super-eroii prefeaţi ai publicului, Batman şi Superman, interpretaţi de actorii Ben Affleck şi Henry Cavill. Aşadar, lumea s-a înghesuit să îi vadă, în primul weekend, iar încasările au fost substanţiale. În al doilea weekend, însă, audienţa a scăzut dramatic, cu 68% faţă de weekendul de deschidere, şi nu şi-a mai revenit. Prin urmare, chiar dacă şi-a acoperit cheltuielile exorbitante cu producţia şi marketingul, pelicula a fost considerată o dezamăgire.

Revoluţionarul „Avatar”

avatar

„Avatar” este unul dintre cele mai celebre filme din istorie, astfel că nu ne miră faptul că este şi unul scump. S-a spus despre pelicula lui James Cameron că a revoluţionat cinematografia, din punct de vedere al tehnicii folosite. Acţiunea se petrece pe o planetă numită Pandora, pe care oamenii vor să o colonizeze. Peisajele de acolo sunt incredibil de frumoase, de-a dreptul magice, iar băştinaşii de culoare albastră au cucerit cinefilii de pretutindeni.

Potrivit presei de specialitate, regizorul James Cameron a declarat că vor exista patru continuări ale filmului , , Avatar”, care vor avea subiecte independente şi vor forma o saga împreună. Cineastul american a precizat că prima dintre continuări va ajunge pe ecrane de Crăciun în 2018, iar celelalte trei vor fi lansate succesiv în 2020, 2022 şi 2023. James Cameron a regizat şi filmul ”Titanic”, un altul care a făcut istorie la vremea lui, a primit numeroase premii şi a doborât recorduri.

Universul magic al lui Harry Potter

Harry-Potter-and-the-Half-Blood-Prince

Cărţile cu Harry Potter, micul vrăjitor din universul creat de scriitoarea britanică J.K. Rowling, erau deja populare în toată lumea. Nu e de mirare, deci, că au fost primite cu entuziasm şi au generat încasări uriaşe. Cel mai scump film din serie pare să fie „Harry Potter şi Prinţul Semipur”, din 2009, cu un buget de circa 250 de milioane de dolari. La capitolul încasări, însă, aproape toate cele 8 lungmetraje sunt campioane. „Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban” este singurul care nu apare între primele 50 de filme cu cele mai mari încasări din istorie. Însă ultimul, „Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea 2” (2011) a adus încasări de peste un miliard de dolari şi a plasat franciza pe locul 2 în topul celor mai profitabile, cu circa 7, 7 miliarde de dolari încasaţi de la fanii din toată lumea.

Există voci (multe) care spun că filmele nu reuşesc să ajungă la nivelul cărţilor – pe care de multe ori tinerii le aşteptau dormind în stradă, în faţa librăriilor, în nopţile de dinaintea lansării unui nou volum. Însă actorii britanici care au dat viaţă personajelor au reuşit să ajungă la inimile fanilor şi să re-construiască pe marile ecrane universul magic.

James Bond

Spectre1

Filmele cu James Bond formează probabil cea mai lungă serie, construită de-a lungul mai multor ani şi având în centru un personaj nemuritor, interpretat de mai mulţi actori. Din anul 1962 şi până în zilele noastre au apărut 24 de lungmetraje care îl au în centru pe celebrul Agent 007, spion al agenţiei britanice MI6, creat de scriitorul Ian Fleming. Şase actori celebri au intrat în pielea lui James Bond, între care Sean Connery, Pierce Brosnan sau, cel mai recent, Daniel Craig.

Toate filmele beneficiază de gadgeturi uimitoare, de maşini luxoase, efecte speciale, astfel că bugetele trebuie să fie pe măsură. „Campionul” este „Spectre” până acum, cel mai recent film, apărut în 2015. Cu încasări de circa 7 miliarde de dolari, franciza James Bond este în primele trei cele mai profitabile şi de succes serii de filme. Cu un Javier Bardem într-un rol negativ de zile mari, „Skyfall” a fost filmul cu cele mai mari încasări din franciza Agentului 007.

 [stextbox id=”info” caption=”Top Forbes – cele mai costisitoare filme din istorie”]

The Hobbit Battle of the Five Armies

1. Pirates of the Caribbean at World’s End/ Piraţii din Caraibe: La capătul lumii (2007)

• Buget: 300 milioane de dolari
• Încasări: 963 milioane de dolari

2. John Carter (2012)

• Buget: 263, 7 milioane de dolari
• Încasări: 284 milioane de dolari

3. Tangled/ O poveste încâlcită (2010)

• Buget: 260 milioane de dolari
• Încasări: 592 milioane de dolari

4. Spider-Man 3/ Omul-păianjen 3 (2007)

• Buget: 258 milioane de dolari
• Încasări: 891 milioane de dolari

5. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides/ Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi (2011)

• Buget: 250 milioane de dolari
• Încasări 1, 405 miliarde de dolari

6. Avengers: Age of Ultron/ Răzbunătorii: Sub semnul lui Ultron (2015)

• Buget: 250 milioane de dolari
• Încasări: 1, 405 miliarde de dolari

7. Harry Potter and the Half Blood Prince/ Harry Potter şi Prinţul Semipur (2009)

• Buget: 250 milioane de dolari
• Încasări: 934 milioane de dolari

8. Batman v. Superman: Dawn of Justice/ Batman v. Superman: Zorii dreptăţii (2016)

• Buget: 250 milioane de dolari
• Încasări: 829 milioane de dolari

9. The Hobbit: Battle of the Five Armies/ Hobbitul: Bătălia celor cinci armate (2014)

• Buget: 250 milioane de dolari
• Încasări: 956 milioane de dolari

10. The Dark Knight Rises/ Cavalerul negru: Legenda renaşte (2012)

• Buget: 250 milioane de dolari
• Încasări: 1, 085 miliarde de dolari

11. Spectre/ Bond 24 (2015)

• Budget: 245 de milioane
• Încasări: 881 de milioane

12. Avatar (2009)

• Buget: 237 milioane de dolari
• Încasări: 2.788 miliarde de dolari

13. Spider-Man/ Omul-păianjen (2012)

• Budget: 230 milioane de dolari
• Încasări: 758 milioane de dolari

14. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest/ Piraţii din Caraibe: Cufărul omului mort (2006)

• Buget: 225 milioane de dolari
• Încasări: 1.066 milioane de dolari

15. Men In Black 3/ Bărbaţi în negru 3 (2012)

• Buget: 225 milioane de dolari
• Încasări: 624 milioane de dolari

16. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian/ Cronicile din Narnia: Prinţul Caspian (2008)

• Budget: 225 milioane de dolari
• Încasări: 420 milioane de dolari

17. Man of Steel (2013)

• Buget: 225 milioane de dolari
• Încasări: 668 milioane de dolari

18. The Avengers/ Răzbunătorii (2012)

• Budget: 220 milioane de dolari
• Încasări: 1.520 miliarde de dolari

19. The Lone Ranger/ Legenda Călăreţului Singuratic (2013)

• Buget: 215 milioane de dolari

• Încasări: 261 milioane de dolari

20. Oz The Great and Powerful/ Grozavul şi puternicul Oz (2013)

• Buget: 215 milioane de dolari
• Încasări: 493 milioane de dolari

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu