Cel mai nou cartier al orașului, Cluj Innovation City, începe să prindă contur

Primarul muncipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat astăzi, 22 octombrie, stadiul lucrărilor pentru proiectul Cluj Innovațion City, noul cartier al orașului, care va fi situat pe Dealul Lombului. Primarul a menționat că lucrările sunt în grafic și că nici măcar vremea rea nu trebuie să îi oprească pe constructori să termine la timp lucrările pentru cele două proiecte care au început deja să prindă contur: Centrul de Dezvoltare a Afacerilor și Centrul de Industrii Creative și IT.

„Termenul de finalizare al lucrărilor este pe 31 iulie 2015. Suntem în grafic cu lucrările. După cum se poate vedea, două hale sunt deja executate, clădirea de birouri este în lucru, rețeaua de canalizare este realizată în proporție de 90%. Singurul impediment pentru noi ar fi vremea, în rest lucrurile se desfășoară conform planului”, a spus Ovidiu Lazăr, de la TCI Cluj, managerul proiectului Centrul de Dezvoltare al Afacerilor.

„Suntem aici la o conferință de presă despre viitorul Clujului, despre prezent și trecut facem la primărie. Practic acesta este locul în care se va dezvolta și extinde Clujul, este partea unui proiect cu peste 100.000 de locuitori, cu peste 20.000 de locuri de muncă în marele proiect Cluj Innovation City. Faptul că acest proiect nu este doar pe hârtie, ci și în realitate o demonstrează cele două proiecte care sunt în lucru aici: Centrul de Dezvoltare a Afacerilor și Centrul de Industrii Creative și IT, care reprezintă primele investiții în acest sens. Primăria are o cofinanțare de 50%. Ambele proiecte au o valoare de aproximativ 95 de milioane de lei reunite, iar jumătate din bani sunt puși de municiplitate. Este un efort extraordinar de consistent din partea primăriei.”, a declarat Emil Boc.

Emil Boc prezintă cele două proiecte din cadrul Cluj Innovation City/ Foto: Maria Man

Emil Boc prezintă cele două proiecte din cadrul Cluj Innovation City/ Foto: Maria Man

Edilul a spus că de acum înainte nu mai există nicio scuză pentru ca lucrările să nu fie finalizate la timp. „Anul viitor este termenul final pentru încheierea tuturor proiectelor europene. După 31 decembrie 2015 niciun leu nu se mai decontează de la Uniunea Europeană și Doamne ferește dacă vreun proiect nu s-ar finaliza, ar trebui să restituim banii din bugetul național sau din bugetul local. De aceea noi dorim să finalizăm la timp aceste lucrări și să nu fie probleme cu realizarea lor”, a spus Boc.

Din noul carier al Clujului va face parte și Centrul de Industrii Creative și IT. „Acesta este construit pe o suprafață de șapte hectare, are prevăzută o clădire cu patru corpuri de 13.000 de metri pătrați suprafață utilă. Clădirea cuprinde studiouri de filmare, de înregistrare audio, ateliere de producție și spații pentru birouri. De asemenea vor fi create 334 de locuri de parcare dintre care 209 vor fi în subteran. O altă componentă importantă este amfiteatrul verde care va fi important pentru organizarea de diverse evenimente”, a spus Ovidiu Câmpean, managerul proiectului.

Emil Boc este de părere că acest proict este extrem de important pentru viitorul municipiului: „Peste 10 ani vom putea vorbi într-adevăr de Cluj Innovation City ca un nou cartier al orașului. Am fost chiar luni la Ministerul Dezvoltării Regionale și am avut o discuție tehnică pentru un nou proiect pentru care dorim să îl demarăm, drumul de acces spre Lomb. Un drum pe patru benzi, care încă nu este contractat, dar din economiile pe care le-am făcut la celelalte proiecte avem toate șansele să obținem finanțarea lui, poate că nu chiar în totalitate, din fonduri europene. Nu a fost prins în schema inițială, pentru că deja avem o supracontractare pe fondurile europene de 117%. Dar am făcut economii care să ne permită ca și noul proiect să poată fi realizat din acest exercițiu financiar și cu o bună componentă financiară”, a mai spus primarul.

Drumul de acces ar urma să aibă 1, 6 km lungime, patru benzi și piste pentru biciclete.

Distribuie:

Postaţi un comentariu