CeFeRicire!!! Echipa din Gruia a triumfat în thriller-ul de la Glasgow

Foto: Dan Bodea

CFR Cluj a câștigat partida de la Glasgow cu Celtic și a ajuns la masa bogaților Europei. Campioana României a dat peste nas îngâmfaților scoțieni și are asigurată prezența în grupele Europa League. Desertul este mult și dulce și va fi savurat în partidele cu Slavia Praga pe 20 și 27 august, iar dacă va mai fi loc și de șampanie, aceasta ne va purta pașii pe marile stadioane ale Europei, în grupele Champions League, acolo unde-i este atât de drag CFR-ului din Gruia.

Meciul de pe Celtic Park a fost unul de pus în ramă și de povestit copiilor. Buturuga mică vișinie s-a rostogolit violent peste aroganta grupare alb-verde din capitala Scoției încă din debutul partidei, uluind cei peste 60.000 de spectatori veniți să asiste la decapitarea românilor care au îndrăznit să le dea gol în urmă cu o săptămână, la Cluj.

Foto: Dan Bodea

Era abia minutul 5 al meciului, când Camora a lansat prima grenadă lacrimogenă în careul scoțienilor, cu un șut sănătos la poarta lui Bain. Peste alte trei minute, Deac este dărâmat în suprafața de pedeapsă a lui Celtic după un atac rudimentar la glezne, dar lituanianul în negru le refuză feroviarilor un penalty vizibil de pe Pluto, amintindu-ne cât suntem de mici în fotbalul european. Parcă nu ne vine să ne credem ochilor că arbitrul suferă de orbul găinilor la atacul brutal al lui McGregor. Putea fi momentul în care ceferiștilor li se putea tăia maioneza și parcă nimeni nu i-ar mai fi putut acuza apoi că n-au încercat. Dar nu, scoțienii sunt ținuți deștept de români departe de Arlauskis. Abia în minutul 16, războinicii scoțieni ajung la poarta noastră, dar șutul lui Christie este deviat în corner. Peste alte zece minute, Johnston ridică pulsul tribunelor cu un șut violent care trece de puțin de buturile vișinii.

Foto: Dan Bodea

Nu-i nimic, Dan Petrescu trimite priviri ucigătoare de pe marginea terenului. ”Avem nevoie de gol, băieți”, pare a le spune cel care știe cum e să câștigi în Scoția. În minutul 27, Omrani își ia picioarele în spinare și trimite o centrare perfectă în mijlocul careului scoțian. Deac este omul potrivit la locul potrivit și șterge inteligent mingea cu capul. Balonul țintește stâlpul din dreapta al portarului îngenuncheat al lui Celtic. Să avem chiar așa mult ghinion? Nu, pentru că acesta se oprește în cele din urmă în plasă. Este 1-0 pentru CFR. Scoțienii din tribune și-au vărsat de nervi pe ei paharele cu bere, iar căpitanul CFR-ului aleargă triumfător spre banca de rezerve. Era scorul perfect pentru calificare, era răzbunarea campionilor României pentru gestul grobian al arbitrului de la începutul partidei. Imnul Ligii Campionilor ne răsuna deja în urechi, dar era încă totuși prea devreme.

Minutele trec greu, și așteptăm în continuare forcingul proverbial al scoțienilor, obișnuiți să măture tot ce le stă în cale într-un campionat în care echipe precum Motherwell sau Inverness sunt parcă special plantate pentru a produce orgasme celor de la Celtic sau de la Rangers. Rondon e nervos, nu e deloc în apele lui, și pune la pământ pe fiecare scoțian ce-l întâlnește în cale, ba își mai și sparge capul. Jucăm atât de bine, încât scoțienii sunt paralizați de tupeul jucătorilor veniți din inima Ardealului. Tribunele tac și Arlauskis șomează în careul său. Bezmeticul Rondon încasează cartonașul galben în minutul 40 după un fault asupra fostului dinamovist Elhamed, care se răzbună apoi pe picioarele lui Omrani. Pauza izbăvitoare vine în sfârșit. Ceferiștii se îndreaptă spre cabine strângând din pumni. Hai că se poate!

Jucătorii revin de la vestiare, iar Rondon este trimis la dușul rece de Dan Petrescu. Intră Țucudean, golgeterul ultimilor doi ani al atât de hulitului campionat românesc. Se văd emoții pe fața acestuia. Știe și el că toată lumea așteaptă izbăvirea din partea sa. Ne-a obișnuit cu goluri cu nemiluita acasă la noi. Scoțienii revin de la vestiar gata pentru totul sau nimic și se năpustesc spre poarta noastră. Sunt rapizi precum Speedy Gonzalez și fac harcea parcea apărarea noastră. Ni se face teamă. Era abia minutul 47 și Susic scoate miraculor de pe linia porții. Ai noștri parcă au plumb în picioare și inevitabilul se produce. Forrest aruncă tribunele în aer și este 1-1. Ne trec fiori pe șira spinării. Ca să ne calificăm ne mai trebuie un gol.Omrani știe că e degringoladă în apărare și că în fotbal trebuie să înscrii cu un gol mai mult decât adversarii. Acesta șutează violent din colțul careului, dar Bain e atent și respinge. Nu ne mai revenim din amețeală și dezastrul se arată la orizont. Inevitabilul vine în minutul 61, când Edouard înscrie nestingherit pentru 2-1. Hai că nu e așa de rău, doar să nu ne dea o căruță de goluri scoțienii împinși de la spate de tribunele înflăcărate de pe Celtic Park.

Foto: Dan Bodea

Ne sare în ajutor căpitanul lui Celtic în minutul 73. Brown comite un henț grosolan în careu și omul în negru nu are ce face. E penalty pentru CFR! Omrani face semne disperate către banca de rezerve că el va fi cel care ne va aduce în meci. Francezul îl execută pe nefericitul Bain, care nu poate decât să devieze în plasă șutul parcă prostesc al acestuia. E 2-2 și la acest scor ne calificăm în playoff-ul Ligii Campionilor. Cum noi ne bucurăm trei zile după gol, scoțienii își aduc aminte de bulevardele din apărarea noastră și ripostează cu barda. Peste doar două minute, Christie marchează din centrarea lui Edouard și Celtic preia din nou conducerea. 3-2. Gata, s-a terminat, ne spunem dezamăgiți. De unde să mai aibă forță să revină băieții lui Dan Petrescu?

În minutul 78 intră Păun, în locul abulicului Aurelio. Cumva ne aruncăm disperați din nou în atac. Țucudean face o șmecherie din călcâi și reușește să-i trimită lui Adiță aflat în viteza a cincea. Acesta șutează cu ură din afara careului, Bain se întinde cît poate el de mult și respinge. Vulpoiul Omrani este însă acolo și trimite o ghiulea sub transversală. Visăm sau nu? Nu, nu visăm! e 3-3 și e timpul pentru apărarea betonată marca Dan Petrescu. Mai sunt șapte minute din thriller-ul de pe Celtik Park și ”bursucul” îl aruncă în arenă pe Mureșan în locul killerului Omrani.

Foto: Dan Bodea

Arlauskis trage înfiorător de timp, dar scopul e prea mare să nu scuze mijloacele. Arbitrul îi arată cartonașul galben în minutul 87, dar cui îi mai pasă? Niciun arbitru din lumea asta n-a dat roșu portarului pentru trasul mâței de coadă. Așteptăm cu sufletul la gură să vedem minutele de prelungiri. Sunt 6! Incredibil de multe și scoțienii se prăvălesc disperați spre poarta noastră. Bubuie mingi cu nemiluita spre careu, dar fortăreața lui Dan rezistă. Dacă mai luăm un gol acum chiar ne batem joc de toate și de toți. Țucudean e însă cardiologul de serviciu și ne resuscitează în minutul 97 cu o scăriță de mare-mare fotbalist și e 4-3 pentru noi!

Foto: captură Digisport

Bursucul o ia la goană inconștient spre eroul său, urmat de toată suflarea ceferistă de pe dreptunghiul verde de pe Celtic Park. Nici nu mai știm dacă meciul s-a sfârșit sau nu. Nu mai contează. Am răpus marea favorită a tuturor celor din afara Clujului și asta e cel mai important. Hora bucuriei este desfășurată în fața scoțienilor, așa ca să vadă și ei cam cum e cu bucuria la români. Nimeni parcă nu mai vrea să plece spre vestiare. Micuța galerie alb-vișinie e și ea în extaz, la fel ca și noi cei de acasă. Am reușit minunea, așa cum cataloga Dan Petrescu victoria înaintea partidei. Thrillerul s-a sfârșit și, ca în filmele americane, eroul pozitiv a triumfat. Europa, venim. În Europa League sau Champions League, ne e deja totuna!

Foto: Dan Bodea

Dan Petrescu: Le-am închis gura tuturor. Suntem cei mai buni din România

Suntem toți foarte fericiți și mândri că am reprezentat România cu cinste. Sunt mulțumit de faptul că am închis gura celor care au spus că CFR nu a meritat campionatele pe care le-a luat și că suntem o echipă fantastică și am meritat victoria.. Suntem cei mai buni din România! Am fost supărat pe toată lumea, pentru că încă se mai punea la îndoială valoarea mea. Am eliminat din Liga Campionilor trei echipe mai bune decât noi. Gândiți-vă câte goluri am marcat în ultimele goluri din campionat și din Champions League. Mulți nu vor mai avea ce să mai scrie și vor arăta respect mult timp.

Jucătorii sunt senzaționali! M-am întors din China pentru acest grup minunat. Le-am spus că dacă ne apărăm nu avem nicio șansă, că trebuie să facem pressing sus, că altfel nu avem nicio șansă. Înainte să plecăm la meci, le-am pus cele patru goluri pe care le-am marcat cu Urziceniul la Glasgow și am încheiat ședința tehnică punându-ne de acord că noi vrem să jucăm în Liga Campionilor, nu în Europa League. Gândul meu e deja la meciul cu Sepsi. Ce Slavia? Mă gândesc la primul meci oficial. Eu respect toate competițiile”, a spus Dan Petrescu, la TV Digi Sport.

Bogdan Mara: Acest grup s-a creat în jurul lui Dan Petrescu

Nu prea mai am cuvinte. Acum ne revenim și noi după meciul de infarct. Nu cred că a fost un meci de o asemenea intensitate în ultimii ani jucat de o echipă din România. Era normal ca Celtic să ne atace, să aibă și arbitrul de partea ei. Vedem că suntem mici. Chiar dacă ne-am calificat, trebuie să menționăm și că s-au dictat foarte ușor deciziile în favoarea lor.

Jucătorii merită felicitări. Suntem extrem de fericiți pentru că am demonstrat că se poate. Cu multă muncă, cu dăruire, cu seriozitate. Sperăm să o facă și alte echipe românești și să ridicăm fotbalul românesc de acum înainte. Acest grup s-a creat în jurul lui Dan Petrescu. A făcut niște schimbări interesante și bune pentru noi. A reușit să le imprime un stil de învingător. Le-a transmis că se poate. Dacă ai un grup unit, toți trag la aceeași căruță, se poate.

Buturuga mică, România, reușește să se califice pe Celtic Park. Ei cred că nici nu se gândeau cu cine joacă în etapa viitoare în Europa League. Nu cred că își cunosc adversara”, a spus și Bogdan Mara, directorul sportiv al CFR-ului la TV Digi Sport la finalul partidei.

Presa din Scoția desființează trupa lui Celtic

Prestație catastrofală, rezultat catastofal”, au titrat cei de la BBC.

„Celtic se prăbușește din Liga Campionilor, după înfrângerea șocantă cu CFR Cluj”, scrie și Daily Star.

„Celtic eșuează din nou în drumul către grupele Ligii Campionilor, fiind învinsă de campioana României, într-un thriller cu șapte goluri la Glasgow”, a notat Dailymail.

„Celtic, uluită de revenirea Clujului: vise de Liga Campionilor spulberate”, a scris și The Telegraph cu litere de-o șchioapă.

Omrani golgeterul all time al CFR-ului în Europa

Cifrele statistice ne arată că golul lui Deac de pe Celtic Arena este și prima reușită a jucătorului clujean în competițiile europene. Acesta se mai poate lăuda și cu titlul de cel mai bun marcator al CFR-ului în perioada 2004-2019, cu nu mai puțin 33 de reușite în Liga I, și cu alte două în finale de Super Cupa României. În schimb, Omrani, cu cele două goluri din Scoția devine golgeterul all time al CFR-ului pe tărâm european, cu 9 reușite, 6 dintre acestea fiind înscrise în preliminariile actuale ale Champions League, celelalte trei fiind marcate în sezonul trecut al Europa League. Astfel, francezul l-a devansat pe legendarul Tilincă, care reușea 7 goluri în Intertoto în deceniul trecut. În cel privește pe Țucudean, acesta are deja 23 de goluri pentru echipa din Gruia, unul în Super Cupă și alte trei în competițiile europene. Și tot statistica ne spune că meciul cu Celtic Glasgow a fost cel de-al 60-lea jucat de CFR în cupele europene, și al 30-lea în Liga Campionilor.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu