Ce se află în sarcofagul roman descoperit pe bulevardul 21 Decembrie

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță noile descoperiri în cazul sarcofagului roman de copil descoperit în acestă primăvară. Mai exact, în 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, la săparea unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman.

Descoperirea a fost făcută de istoricii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul. Descoperirea este una rară din două motive principale:

  1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante.
  2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.

Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor.

În 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere.

După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize.

Puteți viziona filmul de la deschiderea sarcofagului, publicat de Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu