Ce legătură există între Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României

Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române/ Foto: Dan Bodea

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că nu este întâmplătoare legătura „evidentă” din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei – 30 noiembrie și Ziua Națională a României și a românilor, ci „o împlinire a proniei cerești”.

„Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței. Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de «preoți cu crucea-n mână», ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte. Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de «cel rău» și am cântat o «odă bucuriei»”, a scris președintele Academiei Române, duminică, pe Facebook.

El a adăugat că este timpul ca românii să-și dea seama că a rămâne fideli valorilor lor înseamnă să rămână mereu ei înșiși. „Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România (vremelnic despărțită de una dintre generoasele sale încăperi, anume Moldova dintre Prut și Nistru)”, a subliniat Pop.

„Este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor. La mulți ani, români!”, își încheie mesajul profesorul Ioan-Aurel Pop.

Distribuie:

Postaţi un comentariu