Ce cred ardelenii despre Roșia Montană? Radu Morariu: „O strategie turistică pentru întreaga zonă e mult mai benefică”

Radu Morariu

Astăzi, la Roşia Montană se află Comisia Parlamentară care analizează la faţa locului proiectul exploatării aurului de către RMGC. Aceasta va recomanda o decizie plenului legislativ, cel târziu la 1 octombrie. Comisia este contestată de asociaţia Alburnus Maior, care spune că nu a fost invitată la discuţii. În acelaşi timp, în marile oraşe ale ţării au loc manifestaţii contra proiectului Roşia Montană, iar în contrapartidă minerii din Roșia se blochează periodic în subteran.

Transilvania Reporter vă prezintă, în ziua în care Comisia Parlamentară pentru Roşia Montană analizează cazul la faţa locului, o dezbatere pro şi contra proiectului, cu voci ale Transilvaniei.

Radu Morariu – director general Eximtur: „O strategie turistică pentru întreaga zonă e mult mai benefică”

„ Am discutat cu mai mulţi prieteni, unii dintre ei geologi care mi-au explicat că acolo mai putem exploata doar prin cianurare pentru că prin metodele clasice am epuizat ceea ce se putea exploata. Dar eu, personal am foarte mari reţineri şi sunt împotriva acestei exploatări pentru că va fi afectată o zonă foarte extinsă. După exploatarea cu această tehnologie vor rezulta nişte bazine uriaşe care nu ştiu cât de bine vom fi în stare să le gestionăm. Şi eu nu cred că putem avea garanţii sută la sută că din acele bazine nu se va scurge nimic în pânza freatică. Iar Clujul, în linie dreaptă, e la 60 de kilometri de aşa ceva, distanţa e infimă. Cred personal că riscul e major şi nu justifică exploatarea. Referitor la familiile de acolo şi la locurile de muncă. E demagogie ieftină. Exploatarea nu rezolvă pe termen lung problema locurilor de muncă. Iar cei care vin la televizor şi ne explică faptul că ştiu să facă doar minerit nu ştiu cât de credibili sunt. Ce au făcut în ultimii şapte ani, ar fi trebuit deja să existe o reconversie ca să aibă de unde trăi în acest răstimp. Sigur turismul în zonă nu va aduce aceleaşi venituri ca exploatarea aurului. Dar pe termen lung şi din toate punctele de vedere o strategie turistică pentru întreaga zonă e mult mai benefică. E dezirabilă o strategie pentru zona Munţilor Apuseni, cu trasee, cu atracţii turistice, cu mocăniţă între Turda şi Abrud, de exemplu, cu renovarea câtorva gări de pe traseu, cu micropensiuni, cu agroturism. Se pot face foarte multe lucuri dacă se doreşte. Putem discuta şi despre dezvoltare rurală pentru care există programe în ţară, doar trebuie direcţionate şi aici. Cum ar fi popularea cu animale a unor mici ferme, amenajarea unor puncte de colectare a laptelui bio, mici făbricuţe de prelucrare a laptelui, branduri locale de brânzeturi. Există soluţii doar să se dorească aplicarea lor.”

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu