Căruțele cu maramureșenii ce refac drumul Unirii spre Alba-Iulia au ajuns în Cluj

Foto: Dan Bodea

Cei 100 de maramureșeni care au plecat sâmbătă, 24 noiembrie, din Sighet pentru a reface drumul Unirii spre Alba-Iulia, ca înaintașii lor acum o sută de ani, au ajuns aseară în Cluj-Napoca. Deși au ajuns de duminică în județul Cluj, au înnoptat la Iclod, de unde au pornit luni dimineață spre Cluj.

Foto: Dan Bodea

Deși ora estimată de ajungere în Cluj era ora 15:00, ploaia și frigul au întârziat convoiul astfel că au ajuns în Cluj-Napoca abia spre seară. Au intrat în oraș dinspre aeroport, au parcursul Bulevardul 21 Decembrie, strada Memorandumului și strada Moților și s-au oprit la USAMV. Acolo au fost întâmpinați de prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș.

Foto: Dan Bodea

La Universitate, caii au fost curățați, hrăniți, ba chiar și consultați de către studenții la medicină veterinară, având în vedere că au venit prin ploaie mare parte a drumului de ieri. Convoiul a înnoptat în Cluj-Napoca, urmând ca în cursul dimineții de marți să plece mai departe spre Turda, Aiud, iar sâmbătă să ajungă în Cetatea Unirii.

Foto: Dan Bodea

Maramureșenii refac simbolic acest drum pentru că au avut bunici care le-au povestit cum au trăit adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În total, au de parcurs peste 300 de km.

002W0A8058 002W0A8060 002W0A8065 002W0A8083 002W0A8124 002W0A8161 002W0A8175
<
>
Foto: Dan Bodea
Distribuie:

3 Comentarii

 1. Raymond says:

  Super Maramuresanii
  Din Helvtia

 2. Emilia Pirvulescu says:

  Cind spunem MARAMURES, spunem Romania.Maramuresul, este sufletul
  adevarat al romanului, al romanului de alta data, cinstit, onest si plin de caldura.Nicaieri ca in Maramures, nu
  gasesti asemenea oameni ! Aici, cu ani in urma, am poposit la casa unei batrine care m-a primit, m-a cinstit cu un pahar de palinca si piine(acel colac ardelenesc al lor).Moment
  pe care nu-l voi uita niciodata ! Pot spune ca totul
  e frumos in aceasta zona! Muntele, apa, aerul curat si sufletul adeverat al romanului. Cinste lor!

 3. Dorina Cornea Hasegan says:

  Sant impresioata pana la lacrimi. Istoria cu fratele ei bune nu e de fapt istorie, este speranta de ma bine si mai bun

Postaţi un comentariu