Cartea „O singură patrie, mai multe Românii” a fost lansată la Cluj

Sociologul Dan Jurcan / Foto: Dan Bodea

Cartea „O singură patrie, mai multe Românii” scrisă de sociologul Dan Jurcan a fost lansată astăzi, 11 octombrie 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. „Avem o singură patrie, dar mai multe Românii. O iubim în felul nostru, o înjurăm de fiecare dată pentru că nu ne oferă atât de mult pe cât am dori. Ne întrebăm însă mult prea puțin ce ar trebui să facem fiecare dintre noi pentru ca ea să ne poată oferi mai mult”, afirmă autorul la începutul cărții.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Prof. dr. univ. Dan Chiribucă este de părere că această carte nu este o colecție de articole jurnalistice, ci o carte de sociologie. Mai mult decât atât, crede că lucrarea poate fi considerată un manifest de credință în ceea ce înseamnă un anumit tip de sociologie. „Dan Jurcan este un autor care nu are nicio ezitare în a fi critic, nu are niciun fel de ezitare în a contesta, dar este o critică constructivă, un element întâlnit  extrem de rar, din păcate, în societatea românească  actuală. Auzim în fiecare zi o mulțime de voci care demolează. Din păcate ni se propun rar soluții și mai rar soluții care trec dincolo de configurații, de cadre individuale, soluții colective, soluții pentru societate, soluții care să aibă impact structural și care să aibă potențialul de a configura societatea pe termen lung. Asta face Dan în prezentarea anecdotică a unor multitudini de elemente de realitate și se vede din comentariul pe care îl face, din poveștile pe care ni le spune că este, din nou, unul dintre puținii specialiști în științe sociale care ajung să vadă permanent, în fiecare zi tot ce se întâmplă în jurul lor, prin prisma unei cunoașteri specializate și care să aplice această cunoaștere specializată la nivelul cotidianului și al vieții de zi cu zi”, a spus Dan Chiribucă.

Dan Chiribucă și Vasile Sebastian Dâncu / Foto: Dan Bodea

Dan Chiribucă și Vasile Sebastian Dâncu / Foto: Dan Bodea

Oamenii au nevoie de interpretări

Sociologul Vasile Dâncu a mărturisit că a fost emoționat în momentul în care a scris prefața cărții, fiind o lucrare valoroasă, semnată de unul dintre cei mai buni studenți pe care i-a avut.  „Aș fi vrut să îi dau prefaței un alt titlu: „Sociologul trece strada”, pentru că eu cred, după 25 de ani de activitate, că există două moduri importante de a face sociologie. Asta depinde de modul în care te plasezi. Poți să faci sociologie la facultate, la masă, la birou, poți să scrii despre asta, să faci o cunoaștere obiectivă cum ne-au învățat profesorii noștri, o sociologie care cu siguranță folosește pentru că îi poate lansa pe alții în reflecția despre societate. Pe de altă parte, poți, la un moment dat să treci strada. Să treci strada și să ajungi acolo unde sunt oamenii. Să vezi că nu există locuri marcate și că te poate lovi oricând o mașină. Se poate să pierzi ceva din ceea ce credeai tu că este aura de academician, de profesor, dar acolo, dincolo, există o altă perspectivă. E nevoie de alte unelte. Acolo nu miroase a cărți, a bibliotecă sau a parfum. Miroase a băutură proastă, a urină. Acolo sunt oamenii adevărați, cu spaimele lor, înfricoșați de ceea ce li se întâmplă, oamenii care își vând votul pe o bere și un litru de ulei, oamenii care s-au aplatizat. Acolo e deșertul. Acolo mai sunt și oameni  tineri care nu și-au pierdut speranța, dar care așteaptă ca cineva să le interpreteze realitatea. Acolo este nevoie de oameni care să interpreteze, pentru că cei mai mulți oameni au nevoie de interpretări, nu au nevoie de informații. Informații sunt peste tot. Oamenii nu au criterii după care să aleagă și pentru că nu le au, le așteaptă de la sociologi. Asta cred eu că așteaptă de la sociologi.

Dan Jurcan a trecut strada, a trecut printre mașini și a scăpat. A stat 10 ani la Palatul Victoria și știe cum funcționează România. A fost un student  ieșit din comun și a ajuns acum un sociolog care iese din comun. Este o carte care aduce un exemplu de sociologie intelectuală, un exemplu de sociologie critică. Este o carte care respectă teoriile, datele pe care le culegem toată ziua cu institutele noastre de cercetare, dar trece dincolo de date, de măști și de ritualuri. Explică ceea ce se întâmplă în spatele fiecărui proces și de foarte multe ori are curajul unei soluții. Dan Jurcan încearcă să readucă punctul de vedere al moralității în spațiul cotidian”, a spus Vasile Sebastian Dâncu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„M-am simțit din nou student”

Dan Jurcan a mărturisit că a început să scrie în urmă cu doi ani. A observat atitudinea suporterilor din Cluj, care, în preajma evenimentelor sportive de amploare se manifestă foarte violent și a scris un text despre „Iubire și ură la Cluj”. Textul a fost apreciat și a decis să continue. „Mărturisesc că de aproape fiecare dată, motorul, resortul intenției de a scrie a fost emoția, nu analiza rece. Nu m-am gândit să scriu cartea sau articolele pe care le scriu ca un sociolog. Am scris pentru publicul larg. Am scris mai degrabă ca un om care își pune anumite întrebări, ca un om care caută anumite răspunsuri și care speră ca propriile interogații să fie și ale altora. În momentul în care am citit prefața domnului Dâncu, m-am simțit din nou student. La un moment dat am început să îmi recitesc textele și să le văd puțin altfel. Cred că e posibil să fie acolo mai multă sociologie decât am crezut eu că este”, a spus autorul cărții „O singură patrie, mai multe Românii”.

Dan Jurcan are convingerea că fiecare dintre noi trăiește și experimentează propria realitate și că, fiecare dintre noi are o Românie proprie. „Româniile noastre se pot intersecta sau pot să fie paralele. Sunt oameni pentru care România e ca un răsărit de soare, ca o fată pe care o iubești, dar este și o României cum ar fi România celor de la Pata Rât, o României mizeră, ingrată, de care își vine să fugi. Am încercat să pendulez între cele două planuri și să văd de fapt care sunt fațetele aceleași realități. Nu este o carte care aduce multe informații, cred că e mai multă atitudine acolo și cred, cu naivitate, că România poate fi schimbată. Poate fi schimbată cu o singură condiție: să renunțăm la imobilism, la indiferență, la egoism și la neimplicare. Altminetri, totul e în zadar”, a spus Dan Jurcan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dan Jurcan este doctor în sociologie, absolvent al Facultății de Sociologie , Universitatea „Babeș-Bolyai”. În prezent își desfășoara activitatea în cadrul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Colaborează ca profesor asociat cu Universitatea din București și SNSPA.

Lansarea cărții  a fost realizată în colaborare cu Transilvania Reporter și Revista Sinteza.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu