Bunătăți pentru mesele de sărbători

Cu ajutorul colegilor de la Bucătăria Ardelenească vă propunem câteva reţete interesante şi delicoase, numai potrivite pentru mesele îmbelşugate de sărbători.

Platou bogat de Crăciun

Ingrediente pentru 4 persoane: 800 g ceafă de porc fără os, 300 g cârnaţi de casă afumaţi, 200 grame cârnăciori subţiri, 250 grame caltaboş, 250 grame sângerete, 1 căpăţână usturoi, sare, piper, 2 linguri ulei.

Pentru servire: castraveţi muraţi, hrean în oţet (cu morcovi), sau orice altă murătură, salată, muştar, etc.

Prepararea: Se taie carnea felii groase de cca. 1 deget, se asezonează cu sare şi piper şi se stropește cu puţin ulei pe ambele părţi. Se aşază într-o tavă unsă, şi se presară usturoiul curăţat şi tăiat în bucăţi mai mari. Se introduce în cuptorul încins la 180 de grade şi se coace 30-35 minute. În acest timp cârnaţii se taie bucăţi după plac şi împreună cu cârnăciorii se înnăbuşe în puţină apă. Când carnea s-a pătruns, se aşază pe tavă cârnaţii, cârnăciorii, caltaboşul şi sângeretele şi se mai introduc în cuptor 5-10 minute pentru a se rumeni şi încălzi. Se serveşte ca atare cu diferite murături sau salate. Ca garnitură, o mămăliguţă fierbinte e binevenită dacă aveți alături și un pahar de vin.

Cozonacul lui Hristos (Christstollen), reţetă săsească din secolul al-XVI-lea

Cozonacul_lui_Hristos_2

Ingrediente: 200 g făină, 150 g zahăr, 100 g unt topit, 4 ouă, 1 cană  fructe deshidratate și mărunțite (caise, smochine, merișoare, curmale ), 1/4 cană stafide, 2 felii ananas din conservă și puțin suc, sucul de la 1/2 portocală, 1/2 linguriță scorțișoară, 1/2 linguriță nucșoară măcinată, 1 lingură aromă de rom, 1 linguriță praf de copt, sare, 1 lingură unt plus pesmet de biscuiți pentru uns forma.

Pentru glazură: 200 g ciocolată, 100 ml frișcă pentru decorare: nucă de cocos, felii de migdale, vișine  din compot.

Prepararea: Se mărunțesc fructele deshidratate și ananasul, se toarnă peste ele sucul de portocale și zeamă din compotul de ananas. Se freacă ouăle întregi cu zahărul, se adaugă lingură cu lingură untul topit, dar nu fierbinte, apoi se încorporează făina amestecată cu praful de copt, condimentele și la urmă fructele mărunțite. Se unge cu unt și se tapetează cu pesmet de biscuiți o formă de cozonac, apoi se toarnă compoziția. Se coace 50-60 minute la foc mic, în cuptorul preîncălzit la 160 grade. Ciocolata se topește pe aburi împreună cu frișca, se omogenizează, apoi se  toarnă deasupra cozonacului răcit. Se presară cu felii de migdale, nucă de cocos și vișine din compot.

Piftie cu cremă de hrean

Piftie_cu_crema_hrean_7

Ingrediente pentru 8-10 persoane: 1 ciolan, 2 piciorușe, 250 grame șorici, 3-4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel verde, sare, 1 lingură piper boabe, piper măcinat, 1 căpățână usturoi, 4 linguri cremă de hrean (de preferat de casă),   250 ml smântână grasă, 10 grame gelatină.

Prepararea: Se spală bine ciolanul, picioarele și șoriciul, se lasă 1-2 ore în apă rece, apoi se pun într-o oală mai mare, se toarnă apă rece cât să le acopere bine, și se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se spumează, se adaugă sare, piperul și usturoiul și se fierb la foc mic timp de 3-4 ore. La jumătatea timpului se adaugă și zarzavatul. Când carnea se desprinde de pe oase, se stinge focul, se lasă 5 minute, după care se scoate carnea cu paleta de bucătărie. Zeama se lasă la limpezit, apoi se strecoară pe o strecurătoare deasă. Carnea caldă se desface de pe oase, se mărunțește, se asezonează cu sare și piper măcinat, se amestecă cu două polonice de zeamă fierbinte. Se împarte în boluri de sticlă, se apasă și se nivelează cu dosul lingurii. Se pune la rece pentru o oră, apoi se toarnă peste ele zeama strecurată în grosime de 1-2 degete și se pune la rece din nou pentru a se închega. Gelatina se înmoaie în 50 ml zeamă călduță, se lasă aproximativ 1 lingură în vas, iar restul se amestecă cu crema de hrean și cu smântâna și se toarnă peste piftie. După 15 minute se decorează după plac, cu zarzavat și cu frunze de pătrunjel verde și se glasează cu o pensulă înmuiată în gelatina  rămasă.

Sfat: Fierbeți piftia pe foc mic și fără capac, pentru ca să rămână limpede. Nu mai adăugați apă în timpul fierberii, zeama trebuie să scadă la jumătate. După strecurare, dacă la suprafață este multă grăsime, degresați cu un șervețel de bucătărie. Repetați operațiunea până sunteți mulțumit de rezultat.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

Alte rețete minunate te pentru Crăciun și Anul Nou le găsiți în  revista „Bucătăria Ardelenească” revistă la care se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește și la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu