Bolnavii ies în stradă pentru apărarea PNCC, iar părintele Planului anti-cancer, medicul Achimaș-Cadariu, consideră neaplicarea lui o infracțiune

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunță că va acționa Ministerul Sănătății în instanță și va demara acțiuni de protest pentru a apăra Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNCC), transmite Agerpres.

„Ziua Supraviețuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declarațiile ministrului Sănătății. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României și devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcția acestui plan au fost experți din Ministerul Sănătății, din SNOMR, reputați chirurgi, radioterapeuți și alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparență 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observație la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile d-lui ministru sunt mai presus decât legea”, se arată într-un comunicat emis, duminică, de FABC.

La rândul său, medicul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a luat poziție publică, explicând că „PNCC, devenit apoi Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, a fost deschis luni de zile dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), având pe ultimele două pagini inclusiv lista membrilor grupului de lucru. Conform metodologiei, în grupul extins au participat reprezentanți ai pacienților, ai ONG-urilor și ai industriei. Întreg procesul s-a desfășurat transparent, fiind integral documentat”.

Astfel, potrivit lui Achimaș-Cadariu (fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș), „contestările își au locul și rostul doar în faza dezbaterilor. De aceea, considerăm că nu există justificarea vreunei controverse în acest moment raportat la PNCC. Există, în schimb, infracțiunea de a nu fi implementat – prin inventarea unui plan B, formulă second-hand la care, culmea, sub presiunea Ministerului Sănătății, au lucrat inclusiv unii dintre semnatarii planului inițial!”

„Respingem categoric aceste practici – cu efecte dramatice pentru bolnavi – și cerem la modul cel mai serios aplicarea acestei legi, vitală pentru întreaga Oncologie românească”, a mai transmis Patriciu Achimaș-Cadariu.

Un scurt istoric

În actuala legislatură s-a constituit la nivelul Parlamentului un grup de lucru care a elaborat un plan adaptat particularităților locale – PNCC. S-a respectat îndeaproape metodologia specifică, pusă în acord și cu Planul European, care vine cu o finanțare generoasă.

Acest PNCC, devenit apoi Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, a fost deschis luni de zile dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), având pe ultimele două pagini inclusiv lista membrilor grupului de lucru. Conform metodologiei, în grupul extins au participat reprezentanți ai pacienților, ai ONG-urilor și ai industriei. Întreg procesul s-a desfășurat transparent, fiind integral documentat.

Camera Deputaţilor a adoptat în 19 octombrie 2022, în calitate de for decizional, primul Plan Naţional de Prevenire și Combatere a Cancerului pe care urma să-l implementeze România, al cărui inițiator și coordonator a fost profesorul și deputatul clujean Patriciu Achimas Cadariu.

Legea a fost adoptată cu 260 de voturi „pentru”, din totalul de 265 de deputaţi prezenţi. Cinci deputaţi s-au abţinut de la vot. Legea a fost trimisă la promulgare.
Legea se referă la întreaga populaţie a României și celor aproape 100 000 de românce și români care anual sunt diagnosticaţi cu această boală, cancer.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul urma să aprobe prin hotărâre normele de aplicare și de implementare a Planului naţional de prevenire și combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.

Legea a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, apoi, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire și combatere a cancerului.

„Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate. Vă asigur că mă voi implica, ori de câte ori voi considera că este nevoie, în corectarea unor situaţii incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României. Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susţinute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort naţional, să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei. „În ceea ce privește aplicarea Planului naţional pentru prevenirea și combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale știinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului”, a spus atunci președintele Iohannis.

Distribuie:

Postaţi un comentariu