Bărbat din Sălaj, decedat din cauza gripei într-un spital din Cluj

Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 54 la nivel național, iar Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca încă un bărbat de 57 de ani a fost declarat decedat din cauza virusului gripal, dar acesta nu este din județul Cluj, ci din Sălaj. Acesta avea o patologie cardiacă și suferea de diabet, având insuficiență renală cronică. Inițial internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca a fost transferat în cursul zilei de ieri la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase, unde a și decedat. Bărbatul nu era vaccinat antigripal.

În județul Cluj a fost raportat, până în acest moment, un singur caz de deces cauzat de gripă la o femeie de 39 de ani, nevaccinată, dar nu suferea nici de vreo altă boală.

Raportul zilei la nivelul județului Cluj, conform Direcției de Sănătate Publică, este de 40 de cazuri de gripă diagnosticate clinic și prin teste rapide, 321 infecții respiratorii în unitățile spitalicești și 255 infecții respiratorii acute la nivelul unităților de învățământ.

În cursul dimineții, la declararea epidemiei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat într-o conferință de presă că „au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”.

Pe perioada epidemiei nu se suspendă cursurile școlare decât în cazurile în care absenteismul este mai mare de 20%. De asemenea, Sorina Pintea a mai declarat că decizia de a suspenda cursurile într-o clasă sau într-o şcoală aparţine Inspectoratului Şcoalar pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu