Bani pentru educația copiilor din Pata Rât. Sunt așteptate propuneri de proiecte

În aceste zile este lansat programul ”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Scopul programului este de a genera soluții participative la probleme locale din educație și mediu. Demersul este coordonat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl și implementat în 5 orașe din țara prin 5 fundații comunitare. Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de joacă și învățare, alternative verzi de transport, participarea copiilor din grupuri compacte defavorizate la școala online și implicarea părinților în procesul educațional, ateliere de eco-școală, grădini urbane de legume și alte idei pot primi sprijin operațional și finanțări în valoare totală de 1,187,500 lei la nivel național.

Fundația Comunitară Cluj va investi întreaga sumă – 237.500 lei lei – în educație. Va finanța proiecte locale ce vizează accesul la educație al copiilor și participarea în procesul educațional a familiilor acestora, cu accent exclusiv pe comunități aflate în pericol de excludere socială. Cel mai numeros grup compact (868 de persoane, din care 421 copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani) aflat în această situație trăiește în Cluj-Napoca, la Pata Rât, astfel că asupra lui s vor concentra.

Sunt eligibile pentru a aplica organizații neguvernamentale, instituții publice, instituții de învățământ și grupuri de inițiativă.

Selectarea proiectelor finanțate la Cluj se va face în două etape: depunerea ideilor de proiecte și, apoi, o etapă de mentorat pentru dezvoltarea proiectelor finale cu ajutorul unui grup de lucru format din specialiști în programe educaționale, în integrare socială, dezvoltare locală, comunicare, psihologie etc. Pentru a contribui la obținerea unor schimbări relevante, vor fi încurajate intervențiile pe termen lung, complementare, cu abordări diferite care nu se anulează, care pun accent pe conlucrarea dintre cei din exteriorul Pata Rât și cei care locuiesc acolo, dintre cei care au experiență și cei care vor să se alăture acestui efort colectiv de integrare.

Detalii despre programul de finanțare implementat la Cluj, ghidul de finanțare și alte materiale referitoare la program se pot accesa pe https://fondulpentruunviitormaibun.ro/solutii-locale-cluj/ și pe canalele de comunicare ale Fundației Comunitare Cluj.

Pe termen mediu și lung, se va extinde susținerea unor inițiative care vizează educația, adaptate nevoilor specifice ale altor grupuri compacte care sunt în pericol de excludere socială, implicând instituții locale și județene, organizații și grupuri de inițiativă, persoane fizice și companii.

Foto Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu