Avertizare meteo: caniculă urmată de ploi torenţiale în weekend

transilvaniareporter.us18.list-manage.com
Clujul rămâne şi astăzi sub cod galben de caniculă. În weekend urmează însă alte avertizări ale meteorologilor: ploi torenţiale, sâmbătă după-masă şi duminică. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare meteorologică cod galben de caniculă pentru județul Cluj. 

„Vineri (11 august), valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, iar în zonele joase de relief, pe arii extinse va fi caniculă și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 23…25 de grade. În județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…38 de grade și izolat 39 de grade. În Maramureș, nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei, în Muntenia și sudul Moldovei, disconfortul termic va crește, iar maximele termice se vor situa între 35 și 37 de grade. În după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august), dar mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică (12 / 13 august) vremea va deveni instabilă în regiunile vestice, sud-vestice și în zonele montane aferente, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină”, se arată în avertizarea ANM.

Sâmbătă la Cluj temperaturile vor fi în limitele normale, dar meteorologii au emis o altă avertizare, de data aceasta cod portocaliu de ploi torenţiale pentru intervalul 12 august, ora 18:00 – 13 august, ora 12:00. 

„Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august) instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În judeţele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50…60 l/mp și izolat 80…90 l/mp” arată meteorologii.

Pe de altă parte,  în acelaşi interval va fi cod galben în Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.   

Postaţi un comentariu