Augustin Buzura gratificat la Universitatea de Medicină din Cluj

transilvaniareporter.us18.list-manage.com
Astăzi, 6 noiembrie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie a avut loc ceremonia de înmânare a titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului Augustin Buzura.
De ce Universitatea de Medicină? Puţini ştiu, dar scriitorul clujean a absolvit facultatea de medicină din Cluj, secţia psihiatrie (1958-1964).
“Ţăcăneala mea doctoricească, obişnuia să spună, este psihiatria”. Într-adevăr, la terminarea cursurilor, Buzura şi-a dat examenul de licenţă cu lucrarea “Shakespeare în psihiatrie”.
A abandonat însă medicina şi s-a dedicat literaturii, iar despre drumul său în viaţă spune că n-a fost niciodată cum şi l-a dorit, ci cum l-a croit destinul. S-a angajat “dactilografă” la Asociaţia Scriitorilor din Cluj şi s-a apucat de scris.
Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se vor regăsi în romanele sale. Debutează cu volumul de nuvele „Capul Bunei Speranțe” în 1963. Apoi publică romanul „Absenţii” pentru care primeşte premiul Uniunii Scriitorilor, pentru ca, o lună mai târziu, cartea să fie retrasă pentru că fusese citită într-o cheie politică şi deranjase partidul comunist. A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din  1990 devine președintele Fundaţiei Culturale Române, iar între  2003-2004 al Institutului Cultural Român. În prezent este directorul revistei  “Cultura”.
Augustin Buzura a scris mult, un raft întreg cum spun contemporanii, a trăit în epoci diferite şi a văzut lumea din multe unghiuri. L-a întâlnit pe Blaga, l-a ascultat pe Agârbiceanu, pe D.D. Roşca. A învăţat de la ei şi viaţa sa i-a confirmat că “atunci când cazi în dizgraţie poţi să rămâi singur, absolut singur, pentru că nimeni nu va risca pentru tine“. Acum Augustin Buzura are 76 de ani şi faptul că foştii săi colegi s-au gândit să-l invite în mijlocul lor şi să-i ofere un astfel de titlu l-a emoţionat: “ Am întâlnit în viaţa mea mulţi oameni, de la vrăjitori, şamani la împăraţi şi preşedinţi. Dar ziua aceasta în care sunt cu voi, după 50 de ani, este cea mai frumoasă. Acum şi aici închid cercul.”
Urmăriţi o galerie foto de la ceremonia de decernare a titlului de DHC, galerie foto realizată de Dan Bodea.
 

Postaţi un comentariu