Atelierul de Murano și Vitri, artizanat pe timp de pandemie: Mobilizare în online și mai multă solidaritate colegială

Foto: Dan Bodea

Un strat gros de praf s-a așternut în ultimele luni în două din încăperile Palatului Jósika din Cluj, acolo unde își au sediul atelierele de lucru și de prezentare ale artistelor Iza Kiss, Andreea Tölgyi și Maria Teodorescu. Pandemia de coronavirus a pus în stand-by activitatea lor, la fel și activitatea multor colegi de-ai lor, din breasla artizanilor sau ai Asociației Meșterilor Populari. La puțin timp după ce măsurile de relaxare le-au permis reluarea activității, fetele s-au întors în ateliere. Au onorat puținele comenzi pe care le-au avut restante și pun cap la cap o nouă strategie de promovare pentru perioada următoare pentru business-urile lor de suflet: Atelierul de Murano și Vitri.

„Maria a rămas prima acasă în momentul în care a fost anunțată starea de urgență, dat fiind că  este mămică. Andreea a rămas și ea acasă, aflându-se în aceeași situație. Nimeni nu știa cât de serioase sunt toate avertismentele și ce implica starea de urgență pentru noi, având în vedere că în ordonanța de atunci se recomanda ca doar activitățile esențiale să funcționeze. De câte ori treceam prin Piața Lucian Blaga în drumul spre atelier eram oprită de filtrele de poliție și atunci am hotărât să rămân și eu acasă. Lumea își gestiona finanțele pentru următoarele luni și oricum nu mai aveam comenzi. Spre sfârșitul stării de urgență am fi venit, dar am zis să fim responsabili până la capăt. Două luni nu am lucrat nimic. Era o incertitudine permanentă, nu aveam ce să promovăm. Am început să improvizăm tot felul de creații acasă, am descoperit drojdia și coloranții alimentari, dar ne era extrem de dor să lucrăm cu materialele din atelier”, a precizat Iza Kiss în prima zi în care le-am vizitat, pe ea și pe colegele ei, în atelierul din Piața Unirii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În momentul în care am intrat în atelier, atmosfera era aceeași ca în timpul vizitei anterioare, cândva la începutul anului trecut. Andreea modela la flacără aprinsă sticla de Murano, Iza realiza îmbinările pentru un colier, iar Maria picta câteva obiecte decorative din lemn recuperat, aduse de la un meșteșugar din Maramureș. Nimeni nu știe cât va mai dura până când se va reveni la normalitate și ce va însemna noua normalitate. În mod normal, după perioada aglomerată din lunile de iarnă, până după mijlocul lunii martie, fetele se odihneau câteva zile și reluau din nou munca în atelier. Completau colecția de cercei și coliere pentru vară și se gândeau deja la sfârșitul de an și la Târgul de Crăciun din Piața Unirii când de obicei trebuie să facă față unui număr foarte mare de clienți. Anul acesta aveau în plan să lucreze la o colecție pentru mirese, însă neprevăzutul pandemiei a făcut ca planurile să le fie date peste cap.

În ceea ce le privește, Andreea și Iza au avut marele noroc că în ianuarie și-au făcut stocul de sticlă de Murano, altfel era destul de greu acum să mai găsească furnizori. Chiar și așa însă, s-ar putea să intervină unele probleme pe partea de furnituri, respectiv pe partea de componente de montaj, pe care le comandă din China. Până acum au lucrat la comenzile de coliere pe care le-au avut și Andreea a început să lucreze inclusiv la mai multe modele de floricele. S-au înscris pe platforma Made in Cluj și s-au gândit să deschidă acolo și un shop online. Între timp fac și planuri. Ideile le vin lucrând, sau chiar de la clienți cum au fost cerceii cu viruși pe care i-au realizat, la cerere, în pandemie. Atelierul de Murano a funcționat într-un apartament din cartierul Mănăștur timp de șapte ani, apoi în Florești. În al nouălea an, lucrurile s-au schimbat radical pe mai multe planuri, iar astăzi, din nou, fetele parcurg o perioadă total neprevăzută.

002W0A3042 002W0A3052 002W0A3079 002W0A2938 002W0A2941 002W0A2967 002W0A2933 002W0A2977 002W0A3128
<
>
Foto: Dan Bodea

„Pandemia a adus pentru noi exact ce «ne doream». În perioada Mărțișorului, când eram epuizate de oboseală, tot ce ne doream era să stăm acasă să dormim, să nu mai mergem la târguri, să ne ocupăm de online și să stăm cu familia. Nu ziceam că vrem să călătorim mai mult, sau că vrem să vină lumea mai mult în atelier. Ne doream să nu mai lucrăm atât de mult pe comenzi, ci să avem mai multă libertate de creație. Ei bine, am primit exact ce ne «doream» odată cu această pandemie. Și ne mai gândeam să participăm la Jazz in the Park, eventual și la Electric Castle, ne puneam chiar problema că nu vom face față comenzilor. Acum însă nu mai este cazul să ne punem problema în felul acesta. Calendarul e complet liber și cred că vom ajunge la concluzia că nu ne vom mai plânge niciodată dacă nu putem să facem față volumului mare de muncă”, au declarat cele trei artiste, convinse acum că este extrem de adevărată zicala „Ai grijă ce îți dorești, s-ar putea să ți se îndeplinească”.

Mobilizarea în online pentru Atelierul de Murano a venit mai ales din partea Izei, care a urmat recent un workshop despre mediul rețelelor de socializare și promovarea pe Instagram. Deși viziunea specialiștilor în creare de content contravine în mare parte cu viziunea pe care o are Iza despre promovarea în online și modul în care trebuie să te manifești în social media, câteva dintre sfaturile pe care le-a învățat le aplică deja în business-ul lor.

„Noi mizam foarte mult pe partea de fotografie de produs, ceea ce acum nu este suficient. Dacă această abordare funcționa pe lângă târguri și clienții noștri, acum, dacă doar din asta ne vom promova, trebuie să abordăm totul diferit. Vom ieși mai mult în evidență prin postări, inclusiv prin story-uri. Nu este ușor să fii „instagramabil”, sau să creezi mediul pentru ca produsele să fie instagramabile”, a precizat Iza pentru Transilvania Reporter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by atelierul de murano (@atelieruldemurano) on

În ceea ce o privește pe Maria Teodorescu, colega de atelier a fetelor de la Atelierul de Murano, ea este specializată pe pictură de icoane, dar s-a specializat și pe pictură decorativă pe sticlă, sau lemn. A avut câteva comenzi în perioada Paștilor, dar în ultimele două luni foarte puțini oameni au mai fost interesați să  cumpere cadouri. Maria își amintește că a onorat totuși comanda unui client sosit din Germania, care a venit cu derogare după niște icoane, deși trebuia să stea în carantină.

„Ne sperie puțin partea financiară dar, în interior, cred că fiecare artist își dorește să aibă o anumită libertatea de creație. Doar că această libertate a venit cumva forțat”, a precizat Maria.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La târgurile organizate cu diverse ocazii la care participau, în ultimul timp extrem de selectiv, era mult mai simplu pentru cele trei artiste să interacționeze cu clienții. În online își pune foarte mult amprenta clientul, ceea ce câteodată ajută, dar nu e foarte eficient în materie de timp. Tot procesul de creație, atât pentru bijuteriile din Murano, cât și pentru picturile sau obiectele pictate de Maria, este foarte lung. Inclusiv comunicarea cu clienții și negocierea cu ei pentru a ajunge la un numitor comun este un proces în sine.

Cele trei prietene artiste așteaptă cu nerăbdare o decizie definitivă în privința organizării Târgului de Crăciun în acest an în contextul în care pandemia de coronavirus a dus la anularea multor evenimente care implică mulțimi mari de oameni. Acesta ar putea avea însă loc, cu măsuri de distanțare și cu o mai mare responsabilitate din partea artizanilor și a publicului, totodată.

Spațiul din Palatul Jósika, situat la numărul 10, mai exact locul unde fetele își desfășoară activitatea este asigurat până la sfârșitul anului, cu posibilitate de prelungire a contractului, deci priviziunile sunt destul de optimiste. Desigur, fără siguranța că sfârșitul anului va aduce normalitatea pe toate planurile.

„Încurajăm clienții să vină la atelier să vadă produsele noastre și să nu fie reticenți să ne viziteze. Dacă nu vom mai putea participa la târguri, pe lângă online, poate vom reuși să aducem mai mulți prieteni artizani și produsele lor în atelierul nostru și, ca variantă de supraviețuire, să ne ajutăm unii pe alții. În Cluj artizanii nu sunt foarte uniți și nu au foarte multe proiecte împreună, deci ar putea fi o variantă care ar putea funcționa ca vizibilitate, atât pentru noi, cât și pentru ei”, au declarat artistele pentru Transilvania Reporter.

Citiți mai multe despre Atelierul de Murano și Vitri accesând linkul de mai jos:

Mărțișoare la Palat: Atelierul de Murano din Cluj s-a mutat în casă nouă

Distribuie:

Postaţi un comentariu