Art Encounters iese în stradă. Bienala 2019 aduce artiști internaționali și proiecte excepționale la Timișoara

Ciprian Mureșan, imagine din expoziție Plague Collumn de la Galeria Eric Hussenot, Paris, 2016. Foto: Galeria Eric Hussenot.

La Bienala Art Encounters 2019 sunt invitați 60 de artiști de pe întreg globul, dintre care 20 produc lucrări noi, special concepute în relație cu orașul Timișoara. Deschiderea oficială a expoziției curată de Maria Lind și Anca Rujoiu va avea loc vineri, 20 septembrie 2019.

Cea de-a treia ediție a bienalei continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională. Abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi.

„Asemenea vântului care străbate romanele Hertei Müller, ale căror acțiuni sunt plasate în Timișoara și în jurul ei, vântul acestei bienale va genera diferite intensități și atmosfere în oraș, propagându-se peste granițe și depășind barierele lingvistice, lucru bine cunoscut în regiunea Banatului. De asemenea, un alt vânt va aduce în prim plan meșteșugul și manualitatea iar altul va face vizibile inițiativele editoriale independente, colecțiile personale și alte forme de auto-organizare”, au afirmat curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu.

Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, devenind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție. Bienala a început în luna ianuarie și va continua pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se deschid pe 20 septembrie 2019, lunar au loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei. Lucrările de anul acesta vor forma un traseu ramificat în diferite zone ale orașului. Bienala Art Encounters s-a extins, incluzând anul acesta artiști din Amsterdam, Barcelona, Belgrad, Berlin, București, Guangzhou, Ho Și Min, Ljubljana, Londra, Manila, Montreal, Phnom Penh, Oslo, Singapore, Stockholm, Timișoara, Tromsø etc.

Două extensii importante ale bienalei au loc în cadrul unor colaborări cu Muzeul Textilelor din Băița și cu Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, care vor găzdui două intervenții artistice special concepute pentru aceste instituții. De asemenea, pentru prima dată în România, va avea loc o Școală curatorială de toamnă / Autumn School of Curating, pe perioada unei săptămâni, organizată de Art Encounters și Centrul Cultural Clujean, desfășurată în ambele orașe, având-o lector coordonator pe curatoarea Joanna Warsza.

Postaţi un comentariu