Arhitecții de pe băncile școlii: Orașele viitorului, văzute din perspectiva copiilor

Asociaţia ”De-a Arhitectura” vă invită pe 5 iunie 2019 la Muzeul Etnografic Palatul Reduta din Cluj-Napoca (str Memorandumului 21), la expoziţia de final de an a claselor ”De-a arhitectura” din judeţul Cluj care au urmat unul dintre programele asociaţiei în anul şcolar 2018-2019.

Expoziţia sărbătoreşte rezultatele procesului educaţional desfăşurat de elevi pe perioada unui an şcolar (sau chiar a doi), alături de tandemul cadru didactic-arhitect îndrumător, şi prezintă creaţiile copiilor, de la cei mai mici la cei mai mari, materializate prin machetele oraşelor imaginate de ei.

Orașele construite la scara unui omuleț LEGO au rezultat prin parcurgerea cursului „De-a arhitectura în orașul meu” adresat claselor a III-a și a IV-a. „De-a arhitectura în oraşul meu” este un program care pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul sau satul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii cu ajutorul unei echipe ce îi ghidează, formată din cadru didactic și arhitect îndrumător voluntar. Programul se desfășoară la nivel național și este gratuit.


Lumile fantastice descoperite de cei mici în călătoria lor de un an sau doi alături de cele două personaje (Grifonel şi Seminţica) în jurul cărora se conturează cursul „De-a arhitectura mini” adresat claselor pregătitoare, I şi II sunt reprezentate prin desene şi machete. Scopul acestui curs este acela de a le încuraja copiilor puterea și plăcerea de a imagina, mai cu seamă a acelor copii care abia au păşit pe poarta şcolii. Programul se desfăşoară la nivel naţional ca opţional sau extracurricular şi este gratuit.

Rezultatele palpabile ale parcurgerii programului „De-a arhitectura în şcoala mea”, materializate prin propuneri de proiect pentru schimbarea în bine a locului în care îşi petrec mult timp studiind, şcoala, vor fi prezentate de elevii mai mari după un proces de investigare a şcolii lor şi de identificare a aspectelor legate de clădire pe care au dorit să le îmbunătăţească.

Programul a fost derulat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România şi Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu