Anul școlar începe sub auspicii proaste la Cluj. O grădiniță cu 150 de copii a fost evacuată, după ce comunitatea evreiască s-a săturat de promisiunile primăriei

Foto: Dan Bodea

Mai sunt 12 zile până la începerea noului an școlar, unul care începe cum nu se poate mai prost pentru circa 150 de copii de la Grădinița Parfum de Tei de pe strada Horea. Practic este vorba de evacuarea în întregime a clădirii în care funcționa grădinița, situată în imediata vecinătate a sinagogii evreiești de pe strada Horea. Clădirea în care funcționa grădinița este obiectul mai multor dispute cu comunitatea evreiască din Cluj de-a lungul ultimilor doi ani, aceasta obținând în cele din urmă în justiție retrocedarea clădirii de pe Horea 23.

O vreme, reprezentanții comunității evreiești au fost de acord cu păstrarea destinației de grădiniță pentru imobilul respectiv, în schimbul unei chirii plătite de către primărie și a promisiunii că toți copiii vor fi mutați într-un nou sediu. Însă de anul acesta lucrurile s-au schimbat radical. Reprezentanții comnității evreiești s-au săturat să mai aștepte și au spus ”Stop”, cerând evacuarea de îndată a grădiniței în care își desfășurau activitatea 5 grupe cu aproximativ 150 de copii. Reprezentanții primăriei au căutat, e drept, un alt sediu pentru grădiniță, au găsit unul în cele din urmă, însă amenajarea acestuia trenează, acesta trebuind a fi dat în folosință încă de anul trecut.

Povestea mai durează încă cel puțin un an

”Acum un an, un an și jumătate, Primăria a găsit un spațiu pentru Grădinița Parfum de Tei de pe Horea, în fostul cămin al Liceului de mediu de lângă fosta fabrică Libertatea. Din motive încă necunoscute mie, lucrările de amenajare al acelui spațiu au evoluat într-un ritm foarte lent, iar acestea nu au fost finalizate nici până astăzi. Mai mult, se vorbește că acestea vor mai dura încă cel puțin un an.

În ce privește situația actuală a grădiniței, evident că am fost nevoiți să găsim soluții pentru ca toți copiii să fie mutați în spațiile disponibile ale altor grădinițe din oraș. Astfel, grupa combinată maghiară a fost mutată la grădinița Trenulețul Veseliei. Alte două grupe mari vor fi mutate în spațiul grădiniței Licurici, de pe Sigismund Toduță nr.9, o grupă mijlocie va ființa în spațiul grădiniței Căsuța Poveștilor, din Parcul Feroviar, iar o altă grupă mare va ajunge tot pe Decebal 49-51, în chiar structura grădiniței Parfum de Tei de acolo. Mai exista o grupă mică, dar aceasta a fost desființată, întrucât nu existau decât cinci cereri din partea părinților.

Pot să vă spun că, odată cu darea în folosință a spațiului de lângă fabrica Libertatea, grădinița se va reînființa pe această locație, toți copiii, toate grupele mutate acum vor fi readuse înapoi în structura grădiniței.”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Valentin Cuibus, inspectorul școlar general al ISJ Cluj.

”Pot să vă spun doar că sunt mulțumită că toți copiii au fost relocați în alte grădinițe!”, ne-a declarat, la rândul său, Elena-Maria Căldărușă Borza, directorul Grădiniței Parfum de Tei de pe strada Horea.

Fostul proiectant al noii grădinițe a fost pus pe liber

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că lucrările pentru noul sediu al grădiniței nu au decurs conform programului inițial din cauza unor probleme legate de proiectarea spațiului.

”Au fost probleme legate de proiectare, însă acum situația s-a deblocat, iar lucrările își urmează cursul, chiar dacă va mai dura încă un an până la finalizarea acestora. În principal, problema a fost legată de faptul că proiectantul inițial al lucrării nu a oferit cea mai bună soluție pentru reamenajarea spațiului, fiind practic vorba despre construirea unui nou spațiu de la zero. S-a reziliat ulterior contractul cu acesta și indicatorii tehnico-economici ai noului proiect vor fi supuși aprobării la următoarea ședință de Consiliu local”, ne-a declarat Iulia Perșa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Macarie Ioana says:

    Cererile pentru grupa mica au fos mai multe, nici pe departe 5. Mi se pare o aberatie sa dai afara din gradinita copii, care abia s – au adaptat si intr o perioada cand nu mai ai posibilitate de inscriere in alta parte. Dna Directoare si a dat tot sufletul pentru copii dar se pare ca nu se poate bate cu morile de vant.

Postaţi un comentariu