America turbulentă. Ultima bătălie politică a preşedintelui Trump

Ştirea nopţii în Statele Unite vine din Atlanta, Georgia, unde democratul Raphael Warnock a câştigat în mod neaşteptat cursa pentru ocuparea unui loc în Senat, potrivit previziunilor majorităţii televiziunilor, deschizând astfel calea pentru democraţi să obţină majoritatea în camera superioară.

Este încă o lovitură pentru preşedintele în exerciţiu Donald Trump, care dă astăzi probabil ultima sa bătălie politică încercând să împiedice în Congres confirmarea victoriei preşedintelui ales, democratul Joe Biden.

Warnock, un pastor care a petrecut ultimii 15 ani conducând biserica din Atlanta unde a predicat Martin Luther King Jr., a devenit primul senator negru din istoria statului. Victoria sa surprinzătoare a fost posibilă printr-o mobilizare fără precedent a alegătorilor afro-americani şi este o înfrângere dureroasă pentru preşedintele Trump, care a făcut campanie  în Georgia pentru cei doi candidaţi republicani aflaţi în cursa pentru Senat.

Toate privirile se mută acum către numărarea voturilor în cea de a doua cursă electorală din Georgia, atât de strânsă încât televiziunile ezită să declare un câştigător. În eventualitatea că va câştiga candidatul lor, un fost jurnalist în vârstă de 33 de ani, democraţii  vor avea din nou controlul Congresului, consolidând poziția președintelui ales Joe Biden în timp ce acesta se pregătește să preia funcția pe 20 ianuarie.

Joe Biden este primul candidat prezidenţial democrat care a câştigat în Georgia, după victoria lui Bill Clinton, în 1992.

Dar, la fel ca şi preşedintele în exerciţiu, contracandidata republicană a lui Warnock refuză să-şi recunoască înfrângerea. Într-un scurt mesaj adresat suporterilor la scurt timp după miezul nopţii, Kelly Loeffler, o fostă femeie de afaceri în vârstă de 50 de ani, care a fost numită în Senat în urmă cu mai puțin de un an de guvernatorul statului, spune că numărătoarea voturilor îi va fi favorabilă.

Vom câștiga aceste alegeri ”, a insistat Loeffler, citată de Associated Press.

Loeffler, care va rămâne senator până la finalizarea rezultatelor alegerilor din Georgia, a declarat că se va întoarce miercuri dimineață la Washington pentru a se alătura unui grup de senatori şi deputaţi care intenționează să conteste votul Congresului de ratificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale.

„Vom continua să luptăm pentru voi”, a spus Loeffler, „Este vorba despre protejarea visului american”.

Astăzi, Congresul American se întruneşte în sesiune comună pentru a confirma victoria președintelui ales Joe Biden. Procesul este în mod normal o formalitate, dar de data aceasta, președintele american în  funcție refuză să accepte rezultatul alegerilor. În sprijinul său, un număr estimat de 150 de parlamentari republicani intenționează să întârzie procedura de confirmare ridicând obiecţii la validarea alegerilor în mai multe state unde rezultatul electoral a fost strâns.

Este ultima şansă teoretică a preşedintelui Trump de a obţine invalidarea alegerilor, după ce toate contestaţiile depuse până acum au fost respinse.

În disperare de cauză, preşedintele Trump îl presează public pe vicepreşedintele Pence să-şi folosească rolul procedural pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor şi să trimită înapoi în legislativele statelor voturile electorilor exprimateîn urma alegerilor.

Potrivit unor surse din administraţie citate de New York Times, vicepreşedintele i-a transmis preşedintelui că nu are autoritatea de a răsturna rezultatul alegerilor, însă i-a indicat că va continua să studieze problema până în ultimele ore înainte de începerea sesiunii comune a Congresului, la ora 13, ora locală, 20, ora României.

Între timp, susţinătorii preşedintelui se adună în Washington DC pentru a lua parte la un miting menit să pună presiune asupra Congresului să nu ratifice victoria lui Joe Biden în Colegiul Electoral. După primele confruntări ale manifestanţilor cu poliţia, Garda Naţională a fost mobilizată pentru a asigura ordinea în capitala federală.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu