Amenzi pentru nepurtarea măștii în timpul concertelor la Untold. DSP și Prefectura Cluj: ”Masca este obligatorie”

Foto: Transilvania Reporter

Reprezentanții Prefecturii Cluj și ai Direcției de Sănătate Publică sunt intrigați că marea majoritate a celor care au participat la primele două zile ale Festivalului Untold nu poartă masca de protecție în timpul concertelor. În mai multe fotografii postate pe internet, dar și în postările live din timpul spectacolelor, se observă că regula purtării măștii de protecție este ignorată de majoritatea spectatorilor, una din condițiile asumate de organizatori la primirea aprobării pentru susținerea manifestării.

DSP Cluj: ”Este o măsură obligatorie pe care dânșii trebuie s-o respecte”

Este obligatorie masca de protecție, este o condiție de participare la acest festival. Cei care asigură ordinea acolo, și organizatorii, au această obligație să vegheze la respectarea acestui lucru. Nu angajații DSP au obligația să stea printre e, ca să le pună masca. Este urât ce spuneți, dacă nu asigură acest lucru pe care l-au luat ca și angajament. Deci, din acest punct de vedere, organizatorii și cei pe care i-au angajat să asigure respectarea măsurilor, purtarea măștii, intrarea cu brățări, este răspunderea lor, nu a Direcției de Sănătate Publică. Sper să înțelegeți acest lucru, că nu direcția e lada de gunoi și totul trebuie aruncat în capul Direcției.

Eu vă înțeleg, că nu e bine fără mască, dar nu este problema mea, sau a oamenilor din Direcție. Am controloat toate acele puncte din perspectiva respectării condițiilor igienico-sanitare, nu noi am autorizat Untold-ul, el vine autorizat de la București. Partea noastră este să verificăm respectarea condițiilor igienico-sanitare. Acuma, cu masca, este trecut în materialul prezentat când au primit aprobare, și pe care l-au prezentat și de la ședința de la prefectură, că anchetarea purtării măștii este în obligația lor. Acest lucru trebuie respectat și de cei care participă la festival, care trebuie să fie conștienți că pot primi sau răspândi virusul, dar este o măsură obligatorie pe care dânșii trebuie s-o respecte”, a declarat Dorina Duma, director-adjunct la Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, pentru Transilvania Reporter.

Cu o zi înainte de începerea festivalului, organizatorii, dar și reprezentanții forțelor de ordine, anunțau că Untold-ul va fi locul cel mai sigur din oraș, pe lângă alte măsuri de ordine și sanitare invocate, precizându-se și că purtarea măștii de protecție va fi obligatorie. În primele două zile ale festivalului, însă,, foarte puțini au făcut acest lucru, și asta se pare că n-a deranjat pe nimeni. Mai mult, într-un interviu acordat joi, pentru Hotnews, Edy Chereji, directorul de comunicare de la Untold, a declarat că organizatorii aveau datoria de a veghea ca toți participanții să poarte mască, atenție, doar la intrare, asigurând la nevoie acest accesoriu celor care n-o aveau asupra lor.

În tot perimetrul festivalului vom avea mesaje prin care vom îndruma oamenii să poarte această mască. Bineînțeles că mai departe fiecare individ e responsabil. El decide în privința felului în care utilizează mască. Fiind un spațiu deschis, iar masca nu mai e obligatorie nicăieri în spațiu deschis, probabil unii oameni vor decide să nu o poarte”, a mai spus Chereji.

Nu cred că este așa, nu. Sunt oameni de ordine în interior care trebuie să urmărească respectarea acestei măsuri. dacă e să mergem pe această idee, e normal că după ce intru, nu-mi mai are nimeni baiul! Nu cred așa ceva. Deci, trebuie ca cei care sunt în interior, poliția și restul autorităților cu acest atribut de control, să ia măsuri ca cei din interior să poarte mască. E o datorie a celor pe care i-au angajat pentru diverse activități de supraveghere, de respectare a măsurilor. Au acolo un pomelnic de măsuri asumate, vă rog să mă înțelegeți, asumate de cei care organizează festivalul. Nu este treaba DSP-ului, deci, dacă spuneți că nu se respectă această măsură, regretabil, pentru că așa au primit aprobările pe care le-au solicitat, cu condiția respectării acesteia, și cu condiția ca ei să asigure respectarea ei. Cine ar putea să asigure asta, la nu știu câți de mii de oameni câți sunt acolo, respectarea măsurilor, decât cei 7.000 de oameni de ordine pe care-i au în interiorul festivalului pentru diverse activități din planul de măsuri?”, a fost replica reprezentantului DSP Cluj, Dorina Duma.

Foto: Facebook Untold Festival

Prefectura Cluj: ”Amenzile acordate deja sunt de ordinul sutelor”

La rândul său, prefectul județului Cluj, șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, spune că s-au acordat deja amenzi pentru nerespectarea obligației de purtare a măștii de protecție în incinta festivalului.

Opinia mea este una legală, în sensul că legislația este foarte clară: în cazul festivalurilor publice, pe lângă numărul maxim de participanți, în fucție de rata de infectare desigur, masca de protecție este obligatorie. Acuma, nerespectarea măsurilor este un act de răspundere individuală persoanlă, și, procedând la simetria dintre festivaluri și evenimentele private, și în cazul evenimentelor private răspunderea revine în egală măsură organizatorului, dar și celui care nu respectă respectivele măsuri. Pe principiul acesta al paralelismului, ar trebui ca și în cazul festivalurilor publice, și organizatorul trebuie să întreprindă toate măsurile necesare, astfel încât regulile să fie respectate, dar persoanele, la nivel individual, ar trebui să respecte legislația, pentru că aceasta este clară, mai ales că au fost atenționați că masca este obligatorie.

Actele de încălcare a legislației sunt constatate și sancționate de către organele abilitate, în speță jandarmeria și poliția, respectiv poliția locală, acolo unde se impune. Cu ocazia tuturor întâlnirilor, le-am cerut acest lucru organizatorilor, care ne-au promis că festivalul va fi cel mai sigur eveninent din țară, motiv pentru care consider că ar trebui să fie respectate toate măsurile ca să putem vorbi de un eveninent sigur.

Sper ca persoanele care nu poartă mască să poată fi și identificate. Concret, pot să vă spun că amenzile acordate deja sunt de ordinul sutelor în cele două zile ale festivalului. Toate se referă la nerespectarea Legii 55, și majoritatea sunt date pentru nerespectarea obligației de purtare a măștii de protecție”, ne-a declarat, în exclusivitate, și prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard Istvan.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu