Alin Tișe: ”O să ardem la bani firmele de deszăpezire”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își asumă disfuncționalitățile apărute în activitatea de deszăpezire a celor 1.290 de km de drumuri de pe raza județului, dar spune că dacă situațiile se vor repeta, nu va ezita să rezilieze contractele firmelor responsabile cu acest lucru.

În ultima săptămînă, două drumuri județene, spre Mărișel și Mărgău-Ic Ponor, au fost închise pentru o zi întreagă din cauza stratului mare de zăpadă, lucru care nu s-a mai întâmplat de mulți ani la Cluj, după cum autobuzele CTP au avut probleme mari în comuna Feleacu, unde copiii n-au putu fi duși și aduși de la școală.

”Îmi asum personal aceaste disfuncționalități deși, repet, avem contract ferm, plătim firmele la timp, facem eforturi să putem circula în condiții de iarnă, nu la negru ca în orașe, sunt alte condiții pe drumurile județene, dar am avut într-adevăr situații de drumuri blocate, drumul spre Mărișel și Mărgău-Ic Ponor, unde din cauza viscolului mașinile nu au putut interveni, riscau să intre și să nu mai poată ieși de pe acele sectoare de drum din zona de munte. Putem accepta că au existat și circumstanțe, dar nu putem accepta că în zone în care nu au fost asemenea condiții excepționale, în Feleac de exemplu, nu s-a intervenit eficient. Vom aplica penalități și se va ajunge poate în situația ca firmele să nu mai încaseze nimic. O să-i ardem la bani, că despre asta e vorba, pur și simplu nu le mai decontăm anumite lucrări.”, a declarat Alin Tișe la Realitatea FM.

Alin Tișe spune că ar rezilia mâine contractul cu una dintre firmele de deszăpezire, însă acest lucru este riscant. În plus, președintele CJ spune că societățile de deszăpezire se confruntă cu lipsa de personal.

”Mi-aș fi dorit ca mâine să fi putut rezilia contractul cu una dintre firme, este vorba chiar de firma noastră a consiliului, însă dacă am face acest lucru ar trebui să intrăm iar într-o procedură de licitație, care evident că odată începută acum s-ar termina peste un an. Și am rămâne în această iarnă fără o firmă care să deszăpezească.

Apoi, când vin la licitație, aceste firme își demonstrează capacitatea de a deszăpezi, că au utilaje în proprietatea lor, însă, ulterior, având mai multe lucrări sau mai multe contracte, fie le mută în alte zone, fie nu le folosesc din diferite motive, fie rămân fără personal. Există o mare problemă a firmelor acestea și aud vorbindu-se foarte mult despre aceste lucruri, pentru că mulți ani am fost obișnuiți să dăm contracte firmelor străine, după cum parcă am vorbi de vreo infracțiune la mijloc dacă le-am da firmelor românești asemenea lucrări.

De asemenea,  avem situații în care nu sunt firme care să vină la licitații pe anumite lucrări publice pe are le facem.  Știu, este greu de crezut, dar vreau să vă spun că am încercat pentru trei din cele patru loturi să facem contracte cu alte firme care ar vrea să intre și ele pe aceste sectoare de drum și să lucreze în situații de urgență tocmai cînd firmele titulare ar fi depășite de această zăpadă, dar nu am găsit pe nimeni doritor să lucreze pe aceste sectoare de drumuri. Este, într-adevăr o mare problemă aceasta, este o problemă cu forța de muncă. Aceste firme se plâng că nu au muncitori, că trebuie să vină la licitație și că nu au capacitate, că nu pot să țină mulți oameni angajați, că nu pot să țină mașinile în așteptare etc.

Ei bine,  e un complex de factori. Ceea ce ne asumăm noi este responsabilitatea de a face ceea ce oamenii așteaptă, facem tot ce depinde de noi, aplicăm sancțiuni, însă nu putem rezilia contracte de îndată. După ce va trece luna februarie, după ce va trece și luna martie, vom face o analiză foarte atentă a contractelor  și dacă vom ajunge la concluzia că trebuie reziliate, vom face acest lucru și vom intra în licitație cu alte firme.  Avem, însă, riscul proceselor, avem riscul ca nici în iarna următoare să nu terminăm licitațiile, pentru că ele se contestă, ajungem în instanță, și așa mai departe. Am avut o situație în care am stat un an și jumătate în licitație și n-am avut firme de deszăpezire, a trebuit să apelăm la situații de urgență.”, a mai spus președintele CJ Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu