Alianțe condiționate, PNL în căutarea susținerii politice

Rareș Bogdan și Ludovic Orban la inaugurarea casei memoriale Iuliu Maniu | Foto: Loránd Vakarcs

PNL, partidul al cărui lider, Ludovic Orban, a fost desemnat de către președintele României să fie noul prim-ministru, a început negocierile cu toate formațiunile politice care au semnat moțiunea de cenzură în vederea obținerii susținerii pentru formarea și învestitura unui nou guvern. Deja o primă concesie a fost făcută, Ludovic Orban anunțând că va vota proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, condiție pusă și de USR+ în schimbul unui vot favorabil pentru cabinetul Orban .

Deși numele miniștrilor din noul cabinet nu vor fi date publicității decât săptămâna viitoare, se știe deja că noul guvern va avea în compoziție maxim 16 ministere. Pentru ca noul cabinet să fie învestit sunt necesare 233 pozitive în Parlament la votul de învestitură.

Deși moțiunea de cenzură pare să fi unit partidele, susținerea pentru un cabinet Orban rămâne încă de negociat în contextul unor alianțe foarte fragile. „Astăzi şi mâine şi e posibil şi în zilele următoare vom avea astfel de discuţii. Fac parte toate aceste discuţii dintr-un calendar firesc de negocieri. (…)Pe de altă parte, mie mi se pare normal să le spunem oamenilor cu onestitate că majoritatea parlamentară obţinută pentru demiterea guvernului Dăncilă este una destul de fragilă, de aceea fiecare vot important va trebui negociat şi, evident, partenerii de negociere să respecte negocierile. Noi vom urmări lucrul acesta“, a explicat Raluca Turcan, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților.

Partidele pun condiții contradictorii

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ferm în stabilirea unor condiții de care depinde susținerea ALDE a unui posibil guvern liberal. Aceste condiții vizează menţinerea cotei unice de impozitare, continuarea marilor proiecte de infrastructură, fără ordonanţe de urgenţă privind Justiţia şi lipsa reprezentanţilor PMP din Cabinet. Mai mult, Tăriceanu a reconfirmat faptul că ALDE nu va intra la guvernare.

Alianța USR+ are și ea un set de câteva condiții pe care dorește să le impună unei eventuale guvernări liberale: desființarea prin lege a recursului compensatoriu, consultarea parlamentului asupra propunerii de comisar european, alegerea primarilor în două tururi și legiferarea inițiativei de revizuirea a Constituției „Fără penali în funcții publice“. Totuși, să nu uităm că reprezentanții alianței au exprimat cel mai clar în ultimele zile opțiunea pentru organizarea cât mai rapidă a unor alegeri anticipate. Dacă acest lucru nu este posibil imediat, atunci, conform spuselor liderului USR, Dacian Cioloș, „este nevoie de un guvern care să îşi asume nişte lucruri, inclusiv în faţa Parlamentului, inclusiv nişte prime reforme necesare pentru a curăţi spaţiul în care trebuie apoi pregătite reforme mai de substanţă şi dată o direcţie clară economiei şi societăţii româneşti“, a declarat Dacian Cioloș.

Nici UDMR-ul nu se lasă ușor înduplecat, reprezentanții maghiarilor cerând și ei garanții că PMP nu va ajunge la guvernare, precum doresc și menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur. Mai mult, udemeriștii vor stipularea acestor condiții printr-un acord scris între PNL și UDMR.

Distribuie:

Postaţi un comentariu