Alianța stângii, împiedicată la Cluj de incertitudinile din PSD

Dacă la Bistrița a fost posibilă o alianță între PSD, Pro România și ALDE în vederea alegerilor locale din acest an, la Cluj, formarea unei Alianțe a Stângii pe același scenariu are șanse mai mici de reușită decât, să zicem, câștigarea trofeului Europa League de către fotbaliștii de la CFR. Nici cei de la PSD, dar nici cei de la Pro România nu sunt dispuși în acest moment să facă o asemenea mișcare politică pe plan local. Dacă la social-democrați există un oarecare orgoliu, în formațiunea lui Victor Ponta e mai degrabă vorba despre evitarea unor noi scandaluri între cele două filiale, având în vedere evenimentele din ultima perioadă care au dus la migrarea unor nume importante dintr-o formațiune într-alta. Reprezentanții ambelor partide spun că, deocamdată, preocuparea principală o reprezintă finalizarea acțiunii de desemnare a candidaților pentru primăriile și consiliile locale din județ, și identificarea unor persoane care să se bată cu șanse cu Emil Boc pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Remus Lăpușan, Pro România

Remus Lăpușan, Pro România Cluj: ”Nu putem avea un dialog cu cei din PSD”

”Noi, în acest moment suntem foarte focusați pe tot ceea ce înseamnă constituirea de organizații locale și desemnarea de candidați pentru primării și consiliile locale, inclusiv pentru Consiliul Județean. Până în acest moment, nu s-a pus în discuție această chestiune a vreunei alianțe. Sincer, nici colegii mei nu-și doresc foarte mult așa ceva, pentru că suntem un partid în formare și vrem, cumva, să facem singuri primii pași pe scena politică. Când faci o alianță pot să apară tot felul de discuții legate de partea organizatorică, de la siglă până la liste de candidați, și nu suntem încă atât de bine așezați încât să nu apară supărări în momentul de față.

La Bistrița este, probabil, o situație mai specială, dar, într-adevăr, în marile centre universitare e necesară o construcție de stânga ca și alternațivă la cei de dreapta, dar e nevoie de parteneri, de niște persoane cu care să poți să ai un dialog, să mergi înainte. La Cluj nu suntem în această situație, nici nu știi cu cine să vorbești la nivel de PSD.

Eu am o relație în general bună cu cei de la PSD Cluj, nu am demisionat din cauza colegilor de aici, ci din cauza celor de la București. Am considerat că exista o desconsiderare totală față de clujeni, față de principiile social-democrației până la urmă. Ori, ce au făcut cei de la centru a fost ceva deplorabil, și nu vreau să merg mai departe cu asta pentru că ar trebui să folosesc cuvinte și mai urâte. Haideți să fim serioși, să vină să-mi dea mie lecții Mihai Tudose care e tras cu cheia, scos din cutie cum bine se exprima cineva, care a dat jos guvernul PSD și l-a susținut apoi pe Ludovic Orban, și care acum s-a întors iar și vrea să le spună celor din PSD ce să facă în campanie? Eu nu vreau să stau la masă cu asemenea persoane, să fie foarte clar acest lucru.

Corina Crețu la primărie, Remus Lăpușan la Consiliul Județean?

Îmi doresc foarte mult să reprezentăm o altă cale în modul de a face politică în România, să fim un partid progresit, să venim cu idei, cu alte concepte, să aducem în fața cetățenilor un proiect care, indiferent dacă vom câștiga sau nu alegerile, să devină un model pentru cei care vor guverna în perioada următoare la nivel local. Avem foarte mulți colegi realizați din punct de vedere profesional și care doresc să se implice cu adevărat în comunitățile din care fac parte. În cele mai multe dintre situații dorim să venim cu oameni noi care nu au în spate o experiență politică, și am reușit asta deja într-o proporție de 50 la sută. Avem primii 12 candidați desemnați, urmează încă o serie de 10 colegi pe care-i vom valida în perioada următoare, avem comune unde avem discuții foarte avansate, probabil luna martie va fi cea în care vom termina cu desemnarea candidaților.

În ce privește municipiul Cluj-Napoca, nimeni nu e de neînvins sau de neînlocuit. Până la urmă trebuie să pornim de la niște realități. Clujul este al doilea oraș din România, cu un buget foarte foarte generos. Prin faptul că ești deja acolo în funcție, că ai până la urmă la dispoziție o echipă de comunicare formată din 35 de persoane, care fac în fiecare zi PR pentru tine, este un avantaj indiscutabil. Nu se poate compara cu Emil Boc un profesor universitar, de exemplu, care nu are în spate nimic din toate astea.

Avem niște variante de candidați pe care luăm în calcul pentru primăria Clujului, dar ne vom decide asupra unuia singur în luna martie. Este vorba despre Dan Canta, Aurelia Cristea, există și varianta Corina Crețu, toți cu potențial bun pentru a participa la alegeri. Cum spuneam, ne dorim oameni noi, cu viziune. Sunt destule realizări în oraș până acum, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu pot să meargă și mai bine, aici este și provocarea de fapt. Nu vom face o campanie negativă sub nicio formă, ci una care să ne definească prin însăși denumirea partidului, una pro Cluj, care să demonstreze că se poate guverna și altfel pe plan local.

Am stabilit împreună cu colegii că după ce vom avea desemnați 40 de candidați pentru primăriile din județ, ne vom gândi și la Consiliul Județean, atât în ceea ce privește lista pentru consilieri, dar și la candidatura la funcția de președinte al acestuia. În ce mă privește, ținând cont de activitatea mea din ultima perioadă, mă va face să mă îndrept probabil spre o candidatură poate chiar la șefia Consiliului Județean, acolo unde, ca și la primărie, lucrurile pot să fie făcute mult mai bine decât se fac în prezent.”, ne-a declarat Remus Lăpușan, liderul Pro România Cluj.

Horia Nasra. PSD

Horia Nasra, PSD Cluj: ”PSD are suficientă forță să meargă singur în alegeri”

”În PSD, la nivel național, sunt mai multe viziuni cu privire la posibilele alianțe electorale. La nivel judeețan, preocuparea noastră în perioada următoare este de a identifica cei mai buni candidați pentru toate localitățile. După care, în funcție de anumite situații, vom putea să ne gândim să facem anumite alianțe politice, cu precizarea că există totuși diferențe în ceea ce înseamnă PSD și Pro România, de exemplu. Noi suntem un partid mare, cu numeroși aleși locali, în timp ce Pro România este la început, cu șanse într-un viitor, dar care nu se poate compara deocamdată cu noi.

Nu pot să fac o analiză a ceea ce se întâmplă la Bistrița (referitor la formarea Alianței Stângii, n.red.) pentru că nu am toate datele, însă cu siguranță Clujul este mult mai complex dat fiind faptul că structura populației este diferită. Vorbim de orașe mari și de mulți tineri.

Avem una-două soluții pentru fiecare comună în parte la nivelde candidați la primărie, vom definitiva și acest aspect în următoareledouă săptămâni. După care, în funcție de situația punctuală existentă, ne vom putea gândi dacă e cazul să ne aliem cu cineva. În principiu, PSD are suficientă forță să meargă singur în alegeri.

În ce privește Primăria Cluj, avem deja o listă de nume, de la consilierii municipali Dan Morar, Corina Croitoru, până la consilierii județeni, cum este domnul Valentin Cuibus, poate să fie fostul prefect Aurel Cherecheș, fostul subprefect Alin Danci, după cum poate fi candidat unul dintre cei doi parlamentari ai PSD Cluj. Avem resurse, în consecință, am trecut printr-o perioadă mai dificilă, dar acum ne stabilizăm.”, ne-a declarat și deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu