Alergare la -19 grade. Vlădeasa Winter Trail a devenit neoficial cursa de calificare pentru 6633 Arctic Ultra
Cea de-a patra ediţie a competiţiei Vlădeasa Winter Trail poate fi numită, fără a greşi prea mult, drept cursa neoficială de calificare pentru 6633 Arctic Ultra, din cauza temperaturilor joase înregistrate pe parcursul weekendului 24-25 februarie, când aceasta a avut loc.
174 de sportivi curajoşi din cei peste 250 înscrişi iniţial au spus „da” provocării, au sfidat cele -19 grade Celsius înregistrate în dimineaţa competiţiei şi s-au prezentat încrezători la linia de start. Aici, însă, în locul “clasicei încălziri”, au avut parte de o surpriză: o horă în toată regula, în cadrul căreia au fost angrenaţi atât sportivii, cât şi localnicii, mici şi mari.
Citiţi şi: Competiția montană Vlădeasa X-Trail a crescut într-un an cât alții în șase
Cursa nu este una uşoară, întrucât cei 15 kilometri care compun traseul de alergare prezintă diferenţe de nivel de 950 m. Sportivii care ajung în vârful masivului Vlădeasa şi practic la jumătatea traseului, au avut parte de o altă supriză: deja tradiţionala pălincă, menită să îndulcească de această dată gradele Celsius şi să le ofere sportivilor un plus de energie, alături de fructele de papaya, dar nu numai, disponibile la cel mai înalt punct de hidratare din cadrul competiţiei.
Vlădeasa Winter Trail se desfăşoară pe parcursul a două zile. Prima zi este dedicată competiției de schi de tură și concursului de schi fond pentru copii, iar cea de-a doua zi pentru alergarea montană: copii și adulți. Anul acesta, la proba schi de tură au fost participat 19 concurenți, iar la proba dedicată copiilor 16 concurenți.
„A fost o ediţie reuşită din toate punctele de vedere. Am avut la linia de start 174 de sportivi din cei peste 250 înscrişi la proba de alergare. Probabil unii şi-au făcut griji din cauza temperaturilor scăzute şi au renunţat pe ultima sută de metri. Cu toate acestea, noi creştem de la an la an şi acest lucru ne bucură. Încercăm să îmbunătăţim mereu nivelul de organizare pentru ca toţi sportivii să aibă o experienţă inedită în cadrul Vlădeasa Winter Trail. Câştigătorul ediţiei a fost Nicolae Bălan, cel care a ieşit pe locul I şi anul trecut, dar care acum şi-a îmbunătăţit semnificativ timpul, terminând cursa într-o oră şi 27 de minute”, a explicat pentru Transilvania Reporter Cozmin Ardelean, organizatorul competiţiei.
Cursa de alergare are „lipici” cu precădere la copiii şi tinerii din satul Rogojel, care, deşi nu se înscriu în mod oficial în competiţie, parcurg traseul pentru a-şi dovedi lor că pot, iar cei mai puţini antrenaţi se alătură evenimentului, parcurgând traseul la pas. An de an, legătura dintre sportivi şi localnici este tot mai strânsă, acesta fiind unul dintre obiectivele secundare al evenimentului sportiv: acela de a crea legături, de a promova zona, valorile locale, tradiţiile şi nu în ultimul rând de a cunoaşte oamenii locului, care te întâmpină mereu cu o vorbă bună, semn că ospitalitatea este o trăsătură bine înrădăcinată în structura poporului român.
Departe de agitaţia oraşului, satul îşi spune povestea. Pe parcursul celor două zile de competiţie, sportivii au ocazia de a „gusta” puţin din tradiţia locului. Mulţi dintre aceştia se cazează în casele localnicilor, iar în prima seară, participă la un spectacol pregătit de copiii din cadrul şcolii generale din Rogojel, organizat la Căminul Cultural. Copiii pregătesc cântece, poezii, dar şi o piesă de teatru, spre deliciul publicului. În plus, micuţii sunt cei care confecţionează sub atenta supraveghere a profesorilor, medaliile concursului care constau în pietre pictate. Astfel, fiecare medalie este specială, fiind făcută cu suflet.
Citiţi şi: Vlădeasa X-Trail, o competiție inedită: medaliile clasice, înlocuite cu pietre pictate
Urmăriţi în continuare o galerie foto realizată de fotografii oficiali ai competiţiei:
„Această ediţie a fost o reconfirmare a faptului că am reuşit să stabilim legături puternice şi o atmosferă plăcută, atât pe parcursul competiţiei, cât şi în afara acesteia. Am avut parte de 32 de voluntari extrem de implicaţi. M-a impresionat faptul că unii dintre aceştia au venit special de la Bucureşti pentru a ne ajuta şi pentru a se putea bucura de peisajul superb pe care îl oferă masivul Vlădeasa. Pe lângă toate aceste aspecte, ineditul ediţiei a fost dat de fotografiile realizate cu precădere după cursă, când participanţii puteau fi lejer confundaţi cu Moş Gerilă, având barba «ninsă» şi genele albe, din cauza gerului. Fotografiile vorbesc de la sine şi sunt convins că participanţii nu vor uita curând această experienţă”, consideră Cozmin Ardelean.
În cei patru ani de Vlădeasa Winter Trail, satul Rogojel, aflat la poalele masivului Vlădeasa a fost “redescoperit”, feedback-ul fiind unul pozitiv în acest sens, întrucât sportivii, dar nu numai, revin şi cu alte ocazii în zonă, pentru a se bucura de o gură de aer proaspăt şi un piesaj de vis.
„Avem o colaborare foarte bună cu administraţia locală din zonă, care a fost mereu deschisă în ceea ce priveşte organizarea competiţiei. Sperăm ca împreună că putem dezvolta cât mai multe iniţiative de promovare a zonei”, mai spune Cozmin.
Şi în acest an, competiţia are o latură socială şi se va încheia în mod oficial la Cluj, cu o excursie organizată special pentru copiii din satul Rogojel, excursie care are loc de regulă în timpul Săptămânii Altfel, fiind apreciată de micuți.
Rezultatele competiţiei de alergare montană Vladeasă Winter Trail 2018 sunt disponibile AICI.
Vlădeasa Winter Trail este o competiție de alergare montană organizată de 360SPORT Club și Asociația Natura Transilvaniei, în masivul Vlădeasa.
[stextbox id=’custom’]
Satul Rogojel este o localitate din judeţul Cluj, atestată documentar din 1740. Este un sat răsfirat, asemeni tuturor satelor de munte, unde evoluţia tehnologică nu a ajuns încă. Situat la poalele Munţilor Vlădeasa, principala ocupaţie a sătenilor este creşterea animalelor.
Atractii turistice în zonă
Cetatea de la Bologa
Se află în cadrul localităţii Bologa din judeţul Cluj. Castrul antic roman numit Reseuhrm e cea mai veche aşezare din zonă atestată documentar. A fost ridicat în jurul anului 106 D.C. drept garnizoană a Cohortei II ”Hispanorum”, a cărei misiune era apărarea graniţelor Imperiului Roman. Pe măsura ce romanii au încercat să consolideze graniţele în secolul al II-lea D.C., au fost aduşi colonisti din Grecia, din zona Patras. Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi în locul numit Grădişte, deşi marea parte a zonei este folosită ca suprafaţă agricolă. În apropierea castrului există şi ruinele unei băi romane.
Vârful Vlădeasa
Este cel mai înalt vârf din Masivul Vlădeasa, atingând 1836m, fiind totodată cel mai înalt din judeţul Cluj şi al doilea din Munţii Apuseni. Acesta oferă largi privelişti asupra zonei cu vf. Buteasa, Padişului şi Bihorului, Muntelui Mare şi chiar asupra depresiunii Huedin. În zilele de decembrie, când norii sunt joşi şi aerul este curat, există posibilitatea de a admira în depărtare crestele munţilor Retezat.
Arborele Sequoia
Cel mai impunător arbore din Munţii Apuseni trăieste de mai bine de un secol la poalele Munţilor Vlădeasa. Rezervaţia forestieră, Arborele sequoia, este situată pe « Dealul Domnului » între comuna Săcuieu şi satul Rogojel.
[/stextbox]
Citiți și:
Cum a fost la cea de-a treia ediție Vlădeasa Winter Trail
Cozmin Ardelean, eroul copiilor din satul Rogojel
Vlădeasa X-Trail s-a încheiat cu o excursie „altfel” pentru copiii din satul Rogojel