Cum a fost la cea de-a treia ediție Vlădeasa Winter Trail

Foto: Dan Tauțan
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediție, competiția de alergare montană Vlădeasă  X Trail a „suferit” un rebranding, devenind Vlădeasa Winter Trail, pentru a putea adăposti sub același nume și noutatea din acest an și anume probele de schi, care au fost savurate din plin de copiii din satul Rogojel, dar nu numai.

Pentru prima dată, Vlădeasa Winter Trail s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Prima zi a fost dedicată unei competiții de schi de tură și unui concurs de schi de fond pentru copii, iar a doua, deja tradiționalei curse de alergare montană.

Citiți și: Competiția montană Vlădeasa X-Trail a crescut într-un an cât alții în șase

Foto: Dan Tăuțan

„Ne-am bucurat foarte mult că vremea a ținut cu noi. A fost soare, a fost frumos, iar peisajele pline de zapadă au părut efectiv desprinse din basme. Anul acesta competiția a avut loc în luna februarie, spre deosebire de anii trecuți când am organizat evenimentul în martie, dar devansarea a fost pe placul participanților, întrucât așa am avut parte de mai multă zapadă”, spune Cozmin Ardelean, organizatorul competiției.

Participanții au avut de parcurs un traseu de 15 kilometri cu o diferență de nivel de 900 de metri. A fost o urcare de șapte kilometri, după care a urmat o coborâre pe măsură. În cadrul competiției de alergare au fost peste 140 de participanți,17 participanți la prima ediție a probei de schi de tură și 24 de copii la proba de schi fond.

Citiți și: Cozmin Ardelean, eroul copiilor din satul Rogojel

Pe lângă peisajele superbe și traseul dificil, dar antrenanet, concurenții au avut parte de o surpriză la jumătatea traseului.

Foto: Claudiu Szabo

„Am păstrat și anul acesta tradiția cu pălinca din vârf, unde practic e jumătatea drumului. Acolo, pe vârful Vlădeasa, e ultima opriere înainte de coborâre. Cei mai curajoși au putut servi un păhărel de pălincă”, spune Cozmin.

Foto: Dan Tăuțan

Organizatorul a fost încântat de feedback-ul pozitiv primit de la participanți, dar și de faptul că tot mai mulți tineri din sat sunt interesați de sport.

„Au fost câțiva tineri care au urcat până în vârf, în afara competiției. S-au ambiționat ei să urce, așa ca într-o drumeție. Am avut și o competiție de alergare dedicate copiilor, Vlădeasa Junior, dar aceasta se desfășoara în cadrul satului. Nu e o competiție ușoară, pentru că sunt diferențe de nivel serioase, dar copii vor să urce traseul adulților. Eu mă bucur că există interes pentru sport. În cadrul competițiilor de schi au participat atât copii din satul Rogojel, cât și din împrejurimi”, povestește Cozmin.

Foto: Dan Tăuțan

Ca în fiecare an, participanții la eveniment, dar și voluntarii au avut parte, ca în fiecare an de un spectacol artistic susținut de către copii din satul Rojol. După spectacol, spectatorii au putut degusta produse tradițioanele gătite de femeile din sat. La baza pârtiei, în ziua competițiilor a fost organizat și un mic târg de unde participanții au putut achiziona mici „mostre” din bunătățile degustate după spectacol, dar și alte produse made in Rogojel.

În plus, participanții au primit în locul medaliilor clasice, pietre pictate de copiii din sat.

Citiți și: Vlădeasa X-Trail, o competiție inedită: medaliile clasice, înlocuite cu pietre pictate

Foto: Andreica Cira 

Cozmin Ardelean este pasionat de alergare. Ideea organizării acestui eveniment a venit din dorința de a atrage atenția opiniei publice asupra unei zone speciale din Munții Apuseni și anume satul Rogojel, din comuna Săcuieu, un sat situat la poalele Masivului Vlădeasa. Competiția are și o componentă socială: banii adunați din taxele de participare vor fi folosiți pentru a le oferi copiilor din satul Rogojel o excursie la Cluj, în cadrul Săptămânii Altfel.

Citiți și: Vlădeasa X-Trail s-a încheiat cu o excursie „altfel” pentru copiii din satul Rogojel

Pentru a promova și mai mult zona, tradițiile și frumusețile locului, echipa Vlădeasa Winter Trail va realiza în curând un filmuleț de prezentare, realizat în bună parte cu drona, pentru a le stârni și celor care care nu fac parte din „echipa” alergătorilor, interesul și curiozitatea pentru aceste locuri.

Urmăriți o galerie foto de la eveniment. Mai multe fotografii puteți vizualiza AICI și AICI.

Postaţi un comentariu