UPDATE Alegeri nebun de periculoase. Donald Trump alege să câştige la Curtea Supremă, dacă nu va fi sigur pe rezultatul votului

Foto: CBS News

UPDATE 12:45 Pentru a vă face o idee în privinţa evoluţiilor posibile din următoarele săptămâni, urmăriţi reconstituirea celei mai spectaculoase bătălii politico-judiciare din istoria de până acum a alegerilor prezidenţiale americane propusă de filmul HBO din 2008, ”Recount”, cu Kevin Spacey în rol principal, o dramatizare din perspectivă democrată a evenimentelor de acum 20 de ani din Florida. Faptele aflate acum în derulare promit să depăşească în intensitate înfruntarea din anul 2000, cea care a produs prima divizare de durată a naţiunii americane în noul secol.

UPDATE 11:58  Echipa de campanie a democratului Joe Biden spune că se va mobiliza împotriva președintelui Donald Trump, dacă acesta va merge la Curtea Supremă pentru a împiedica numărarea tuturor buletinelor de vot.

Într-o declarație trimisă presei, reluată de Associated Press, managerul campaniei democrate, Jen O’Malley Dillon, a catalogat declarația preşedintelui, că va merge la Curtea Supremă și că dorește să înceteze numărarea voturilor, drept „revoltătoare, fără precedent și incorectă”. O’Malley Dillon a adăugat că democraţii au pregătit „echipe legale, gata să se desfășoare pentru a rezista acestui efort”. Şi republicanii au anunţat că beneficiază de echipe de jurişti, formate inclusiv din voluntari, care să înainteze contestaţii, dacă va fi cazul. 

ȘTIREA INIȚIALĂ Preşedintele Donald Trump şi-a asumat cu jumătate de gură victoria în alegerile prezidenţiale americane, în pofida faptului că rezultatul votului este încă unul deschis şi numărarea voturilor este în curs. Deşi rezultatele parţiale în cele mai multe state unde încă se numără îl plasează în frunte, preşedintele pare că şi-a pierdut încrederea că va câştiga la urne şi ameninţă că va merge la Curtea Supremă să ceară oprirea numărării voturilor exprimate prin corespondenţă, denunţând intenţii de fraudă.

Declaraţia prezidenţială a fost contrazisă de avocatul principal al partidei republicane în disputa juridică legată de renumărarea voturilor prezidenţiale de la alegerile din anul 2000. Fostul avocat al lui George W. Bush spune că nu există o cale legală de a te adresa Curţii Constituţionale decât după ce ai parcurs paşii juridici în instanţele statale, aşa cum s-a întâmplat şi în 2000. El îi recomandă preşedintelui să aştepte numărarea voturilor şi apoi să declanşeze proceduri juridice dacă şi acolo unde se constată iregularităţi.

Cu toate că democraţii şi Joe Biden au dezamăgit în alegeri şi sunt la un pas de o înfrângere deloc prognozată, Joe Biden se arată încrezător că numărătoarea voturilor exprimate anticipat va întoarce rezultatele parţiale afişate în câteva dintre statele disputate, suficient cât să-i asigure victoria în colegiul electoral. Democraţii spun că o mare parte din electoratul lor a preferat să voteze anticipat pentru a nu se expune infectării cu SARS CoV-2

Oricum, cu perspectiva atragerii Curţii Constituţionale în bătălia alegerilor, rezultatul votului prezidenţial ar putea fi anunţat abia peste o lună, ca în urmă cu 20 de ani. Totuşi, nu este exclus ca preşedintele să se răzgândească dacă va constata că numărarea voturilor va continua să-l avantajeze. „Voi recunoaşte rezultatul alegerilor,… dacă voi câştiga”, spunea Donald Trump în zilele de dinaintea votului. Iată că ceea ce mulţi luau drept o altă glumă de campanie a preşedintelui, ia înfăţişarea unui comportament politic lipsit de simţul răspunderii, care poate provoca instabilitate politică şi socială.

Distribuie:

Postaţi un comentariu