Alarmă falsă și nu prea. Șerpii sunt printre noi
Sunt negri, cenușii sau verzi, nu foarte lungi, și s-au înmulțit peste măsură în Cluj, în ultimele luni. Este vorba de șerpii de apă sau de alun, pe care îi întâlnim peste tot: la margine de drum, pe câmp, în grădini, în preajma locuințelor, pe pistele de biciclete, în gospodării și chiar în mașini. În această vară parcă sunt mai mulți ca niciodată. Asta spun clujenii. Specialiștii nu sunt întru totul de acord cu ideea unei ”adevărate invazii” de șerpi. Mai mult, acești șerpi nu sunt periculoși, chiar dacă te înspăimântă. În împrejurimi vom descoperi și șerpi veninoși, în cazul zonei Cluj – vipere, dar nu se poate vorbi despre o invazie de târâtoare, chiar dacă prezența șerpilor a fost semnalată de mai mulți clujeni.
Înspăimântători, dar inofensivi
Șerpii nu sunt o apariție nouă în Cluj-Napoca sau în împrejurimi. Oamenii s-au obișnuit cu prezența lor, dar nu-și amintesc să mai fi văzut atâtea târâtoare ca în această vară. “Am găsit, în ultimele zile trei șerpi în grădină și unul în curte. Sunt lungi, subțiri, închiși la culoare. Cred că sunt așa mulți din cauză că a plouat în ultimele zile. În anii trecuți n-am avut așa mulți. Sunt mult mai mulți decât în anii trecuți. Mai vedeam câte unul prin grădină, dar acum am găsit și un cuib cu ouă de șarpe sub scările de la grădina pe care o îngrijesc vara“, a spus pentru Transilvania Reporter doamna Lidia, o clujeancă ce locuiește pe strada Taberei și care și-a amenajat o grădină în zona respectivă, pe un mal de pământ deasupra Someșului. Deși sunt inofensivi, șerpii de casă nu sunt tocmai plăcuți privirii, iar pe cei mai slabi de înger îi îngrozesc. ”Am văzut chiar zilele trecute un șarpe pe stradă și altul într-o grădină de pe malul Someșului. N-am mai văzut șerpi de când eram mică, de ani buni. M-am speriat îngrozitor când i-am văzut și am luat-o la fugă”, povestește și Loredana, care locuiește tot în cartierul Mănăștur, în zona Taberei. Specialiștii susțin că temperaturile mari scot târâtoarele din pământ. Șerpii de apă, sau de casă nu sunt veninoși, însă cei mușcați ar fi bine să meargă la spital pentru orice eventualitate, au explicat medicii veterinari.
“Perioada de reproducere la șerpi este de la sfârșitul primăverii până la începutul verii. Șerpii preferă pentru înmulțire locurile umede, de aceea sunt mai des întâlniți în zonele în care în apropiere există apă, Someșul, Canalul Morii. Acesta este principalul factor, umezeala din grădini și din locurile cu vegetație abundentă, ca să explicăm și de ce aceste reptile le întâlnim și în parcul central de exemplu. Șerpii din zona noastră nu sunt periculoși, sunt șerpi de alun, cum îi numim noi, sau șerpi de apă. Vânează șoareci, nu sunt veninoși, dar au o imagine care-i sperie pe oameni, așa încât, atunci când îi văd în curte, sau pe stradă, sau prin iarbă, prima reacție a acestora este să pună mâna pe sapă și să-i omoare. Eu zic că trebuie să-i lăsăm în pace, să ne vedem și noi și ei de treabă“, a explicat prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. În municipiul Cluj-Napoca mai multe persoane au reclamat faptul că au văzut șerpi în diferite locuri publice, mai ales în cele frecventate de copii. O femeia a reclamat faptul că a găsit un șarpe în mașină, în zonal lacurilor din cartierul Gheorgheni.
Cum deosebim șerpii veninoși de cei neveninoși?
Șerpii de casă sau de apă, precum și cel de alun sunt cei mai răspândiți în zona Clujului. Se aciuează în zone aproape de apă, în locuri cu vegetație bogată și rareori intră în casele oamenilor. Nu depășesc 1 – 1,5 m lungime și sunt folositori pentru că se hrănesc și cu șoareci, broaște și alte insecte dăunătoare. Șerpii veninoși sunt întâlniți mai ales în zonele montane, dar și în pădurea Făget a fost semnalată prezența viperelor. Cum deosebim însă, șerpii veninoși de cei neveninoși?
Șerpii neveninoși au pupilele ochilor rotunde, iar șerpii veninoși au pupilele eliptice. Adică de forma unei elipse. Mai popular, ca și ochii de pisică. E bine de știut însă, că la lumină scăzută, pupilele eliptice pot fi deschise, asemănătoare celor rotunde, datorită faptului că pupila încearcă să capteze mai multă lumină. Pe lângă această diferență mai sunt și altele. De exemplu toți șerpii veninoși din Europa au cozile relativ scurte. Neveninoșii au cozi relativ lungi comparativ cu anteriorii. Forma capului, de asemenea este diferită. Șerpii veninoși au capul mai triunghiular, în special viperele. E delimitat bine capul de restul corpului. Neveninoșii au capul relativ oval. Sunt diferențe majore și la colorit, modelul de pe spate, lungime și atitudine. Referitor la modelul de pe spate, viperele din țara noastră au celebrul zig-zag. Plus semnul de forma literei V, uneori H, pe cap.
Neveninoșii au pe corp alte tipuri de modele: puncte, linii, pete. Șerpii veninoși sunt mai nervoși întotdeauna. Sâsâie, pufăie mai des și mai tare. Unii neveninoși în schimb mai fac pe morții, susțin specialiștii. Conform acestora ambele specii vor fugi mereu din calea omului dacă au ocazia. De altfel, este recomandat ca atunci când întâlnim un șarpe și nu știm rasă este, să-i lăsăm spațiu să se retragă. Șerpii veninoși au dimensiuni relativ mici, sub un metru. Groși maxim cât degetul mare de la picior. Deci nu există vipere de doi metri, groase ca brațul cum susțin unii. Unii neveninoși cresc până la 2 metri, dar greu poate fi găsit un astfel de exemplar, deoarece omul elimină adesea tot ce îi provoacă frică. Reprezentanții USAMV susțin că toți șerpii, fără excepție, sunt foarte importanți pentru ecosistem. Sunt benefici, prin faptul că ajută la menținerea sub control a numărului de rozătoare. De mușcat, mușcă orice animal, deci orice șarpe poate mușca. Dacă sunteți mușcat de un șarpe de alun de exemplu, s-ar putea nici să nu dați prea mare atenție acestui fapt. Dinții sunt prea mici și la un șarpe adult, ca să producă vreo leziune însemnată. În schimb un șarpe de 2 metri, da, poate mușca puțin mai tare, dar tot fără să producă leziuni grave.
”Șerpii din zona noastră nu sunt periculoși, sunt șerpi de alun, cum îi numim noi, sau șerpi de apă. Vânează șoareci, nu sunt veninoși, dar au o imagine care-i sperie pe oameni, așa încât, atunci când îi văd în curte, sau pe stradă, sau prin iarbă, prima reacție a acestora este să pună mâna pe sapă și să-i omoare. Eu zic că trebuie să-i lăsăm în pace”, prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, specialist cercetător în cadrul USAMV Cluj.