Agenția Europeană a Medicamentului confirmă o posibilă legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi apariţia unor cheaguri de sânge periculoase

Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o legătură între vaccinul COVID-19 al AstraZeneca și evenimentele de coagulare „foarte rare”, dar periculoase, raportate în mai multe țări în care vaccinul a fost utilizat, evenimente care, în unele cazuri, au fost fatale, relatează publicaţia americană STAT.

Comitetul pentru siguranţă al EMA a  a concluzionat într-o declaraţie dată publicităţii miercuri că „ apariţia cheagurilor de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare” ale vaccinului, fără a recomanda măsuri specifice.

Autoritățile de reglementare europene au subliniat că beneficiile vaccinului, care a dovedit o eficienţă de 76% în prevenirea infecțiilor cu Covid într-un studiu amplu derulat în SUA, depășesc în continuare riscurile sale. „Acest vaccin s-a dovedit a fi extrem de eficient pentru a preveni bolile severe și spitalizarea”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA. „Și salvează vieți”.

Într-un briefing separat, autoritățile de reglementare britanice au fost mai prudente, spunând că, deși există dovezi din ce în ce mai mari ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge și vaccin, este necesară o investigație suplimentară.

Anunțurile reprezintă o altă lovitură dată efortului de a crea un produs accesibil și ușor de administrat, conceput ca o coloană vertebrală a campaniei de vaccinare într-o mare parte a lumii, menţionează STAT.

 Unele țări europene au limitat utilizarea lui la populațiile mai în vârstă, în efortul de a minimiza riscul de apariție a cheagurilor; miercuri, autoritățile de reglementare din Marea Britanie au spus că vor recomanda persoanelor sub 30 de ani să primească alte vaccinuri. Majoritatea cazurilor de formare a cheagurilor de sânge au apărut la persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu